perjantai 20. toukokuuta 2016

Aamulehti: Turvapaikanhakija tuomittiin vastaanottokeskuksen tuhopoltosta – oikeus äänesti syyllisyydestä

Aamulehti: Turvapaikanhakija tuomittiin vastaanottokeskuksen tuhopoltosta – oikeus äänesti syyllisyydestä 20.5.2016

Turvapaikanhakija on tuomittu Tampereen Rautaharkon vastaanottokeskuksen tuhopoltosta. Vuonna 1978 syntynyt mies sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen rangaistuksen tuhotyöstä ja julkisrauhan rikkomisesta.

Oikeuden mukaan tuomittu sytytti vastaanottokeskuksen taukohuoneen verhot tuleen 12. tammikuuta. Hän syyllistyi myös julkisrauhan rikkomiseen, sillä päivää ennen tuhotyötä hän oli käyttäytynyt uhkaavasti keskuksen toimistossa.

Oikeudessa mies kiisti molemmat syytteet. Oikeuden puheenjohtaja ja toinen maallikkolautamiehistä äänesti vastaajan tuomitsemisen puolesta. Toinen maallikkolautamiehistä äänesti syytteen hylkäämisen puolesta.

Eri mieltä olevan lautamiehen mukaan jäi varteenotettava epäily siitä, että joku muu kuin vastaaja saattoi sytyttää tulipalon. Lautamiehen mielestä sytyttäjä saattoi olla joku palokäytävän varrella asuneista turvapaikanhakijoista tai joku, joka tuli käytävään palopaikan vieressä olleesta palo-ovesta.

Monitulkintainen videotodiste

Avaintodisteena oikeudessa oli valvontakameran tallenne, joka kihlakunnansyyttäjä Antti Virtasen mukaan tuki syytettä. Nauhalta näkyy, kuinka tuomittu menee palopaikalle johtavaan käytävään hieman ennen paloa ja poistuu sieltä hetkeä myöhemmin ennen kuin palo havaitaan.

Vastaajan avustajan, asianajaja Heini Rekolan mukaan valvontakameran tallenne ei osoita hänen päämiehensä syyllisyyttä.

Riitaa pesukoneesta

Julkisrauhan rikkominen liittyy tilanteeseen, jossa tuomittu oli vastaanottokeskuksen toimistossa usean muun turvapaikanhakijan kanssa. Tilanteessa tuomittu ja muut puhuivat uhkaavasti eivätkä poistuneet kehotuksista huolimatta.

Vastaajan mukaan joukkio oli toimistossa selvittämässä pesukoneisiin liittyvää asiaa ja hän toimi tulkkina, koska osaa jonkin verran englantia ja muita kieliä. Hän kiisti, että kukaan olisi uhkaillut tilanteessa. Joka tapauksessa hän vain tulkkasi muiden sanomisia. Hänen mukaansa miehet poistuivat toimistosta heti, kun vartija käski.

Yhteensä kolme tulipaloa

Tuomittu otettiin kiinni tammikuussa viimeisen tulipalon jälkeen. Palo ehti levittää rakennukseen savua, jota jotkut talon asukkaista joutuivat hengittämään. Vartija sammutti tulipalon käsisammuttimella ennen pelastuslaitoksen saapumista.

Samassa vastaanottokeskuksessa syttyi yhteensä kolme paloa. Ensimmäinen tulipalo syttyi 10. marraskuuta vastaanottokeskuksen rappukäytävässä ja toinen loppiaisena. Paloissa kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Vastaajaa syytettiin vain viimeisestä tulipalosta. Esitutkinnassa kaksi ensimmäistä tulipaloa vaikuttivat myös tahallaan sytytetyiltä, mutta niiden sytyttäjästä ei saatu näyttöä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.