keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Turun Sanomat: Maahanmuuttajista sijoituskohde

Turun Sanomat: Maahanmuuttajista sijoituskohde 4.5.2016

Hallitus tarjoaa yksityisille sijoittajille mahdollisuutta päästä osingoille maahanmuuttajan maksamista veroista.

Parhaillaan on käynnissä tarjouskilpailu, jossa valtio etsii sijoittajia ja yrityksiä uuteen työllistämiskokeiluun. Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä kuvailee kokeilua ”win-win-tilanteeksi”. Toisin sanoen valtio säästää, ja sijoittajat rikastuvat.

Vaikuttavuusinvestointimalliksi ristitty menetelmä on lähtöisin Suomen itsenäisyyden rahastosta Sitrasta. Hanke nousi esiin tiistaina, kun hallitus esitteli lääkkeitään maahanmuuttajien kotouttamisen nopeuttamiseksi.

– Työelämä siintää aivan liian kaukana, pahimmassa tapauksessa useamman vuoden päässä. Tässä halutaan kääntää asetelma ylösalaisin. Mennään työpaikalle heti, aivan muutaman kuukauden lyhyen koulutuksen jälkeen, ja tehdään kotoutumiskoulutus työssäoppimisessa, Hämäläinen selventää.

Yksityisellä rahalla maksetaan maahanmuuttajien koulutusta. Tavoitteena on löytää 2 500 työpaikkaa muun muassa rakennus-, hoiva- ja ravintola-alalta. Hanke kestää kolme vuotta. Jos kokeilu sujuu hyvin, nopeutunut työllistäminen säästää valtiolta työmarkkinatukea ja tuottaa verotuloja.

– Tästä säästöpotista jaetaan sijoittajille tuotto ulos, Hämäläinen sanoo.

Maksettaville tuotoille määritellään tuottokatto. Hämäläisen mukaan vastaavissa hankkeissa tyypillisesti tuotto jaetaan tasan sijoittajien ja valtion kesken.

SAK:ssa hankkeeseen suhtaudutaan varovaisesti. Maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä pitää investointikokeilua monimutkaisena, muttei tyrmää sitä.

– Tässä tulee esiin vähän tällainen ”Lindströmin ohituskaista”. Mutta täydellisiä ratkaisuja ei ole. Olennaista on, miten tämä kaikki käytännössä toimii. Yhdenvertainen kohtelu on tärkeä, Kyntäjä korostaa.

Lue koko juttu keskiviikon Turun Sanomista tai näköislehdestä