sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Yle: Turvapaikkaa hakeva Elaha tuli äidiksi Suomessa – "Täällä voin tuntea oloni vapaaksi"

Yle: Turvapaikkaa hakeva Elaha tuli äidiksi Suomessa – "Täällä voin tuntea oloni vapaaksi" 8.5.2016

24-vuotias turvapaikanhakija Elaha viettää tänä vuonna ensimmäistä äitienpäiväänsä. Hän saapui Suomeen neljä kuukautta sitten ollessaan viimeisillään raskaana. Äitienpäivä saa hänet herkistymään ja ikävöimään Afganistaniin jäänyttä äitiään.

Harmaaseen tunikaan, pillifarkkuihin ja valkoisiin pitsiballerinoihin pukeutunut Elaha kannattelee käsivarsillaan kahden kuukauden ikäistä poikaansa. 24-vuotias nainen on kietaissut pitkät hiuksensa poninhännälle, huulensa hän on punannut persikanvärisellä huulipunalla. Elaha on pukeutunut samoin kuten useat suomalaisnaiset, mutta hänen taustansa on hyvin erilainen.

Elaha saapui Suomeen tammikuussa. Pitkä matka Afganistanista lähes viimeisillään raskaana oli rankka kokemus.

– Minulla oli kipuja matkan aikana ja pelkäsin synnytykseni alkavan paikassa, jossa ei olisi sairaalaa lähistöllä. Onneksi pääsimme kuitenkin perille ja lapsi syntyi vasta täällä, Elaha kertoo.

Hän ei kadu matkaa ja sanoo olevansa onnellinen, että saa olla Suomessa ja taata turvallisen kasvuympäristön myös pienelle lapselleen.

Elaha jätti taakseen sodan runteleman maan

Kyyneleet nousevat Elahan silmiin, kun hän muistelee turvatonta elämää sodan runtelemassa Afganistanissa.

– Tulen maasta, jossa on sotaisaa. Täällä ihmiset ovat ystävällisiä ja saan olla turvassa, hän sanoo kiitollisena.

Elaha on opiskellut länsimaiseen järjestelmään kuuluvassa yksityiskoulussa, minkä ansiosta hän puhuu englantia hyvin. Suomessa hän pitää erityisesti siitä, että naisen asema on hyvä Afganistaniin verrattuna.

– Naisen elämä Afganistanissa on vaikeaa, sillä siellä naisella ei ole oikeuksia. Täällä Suomessa voin tuntea oloni vapaaksi. Afganistanissa en voinut liikkua kaduilla, vaan jouduin pysyttelemään kotona ja pelkäämään jatkuvasti, Elaha sanoo.

Äitiys toi mukanaan myös pelkoja

Elaha on onnellinen äitiydestään, vaikka lapsi onkin valvottanut välillä.

– Äitiys on ollut rankka, mutta hieno kokemus ja tuonut mukanaan paljon uusia asioita. Äitiys on tuonut mukanaan myös pelkoja, joita en aiemmin tiennyt olevan olemassakaan.

Afganistanissa äitienpäivää vietetään vasta kahden kuukauden kuluttua. Elaha on kotoisin maan pääkaupungista Kabulista, jossa äitienpäivän vietto muistuttaa suomalaisia perinteitä.

– Tyypillisesti ostamme lahjoja, järjestämme juhlia ja vietämme aikaa yhdessä. Maaseudulla äitienpäivää ei välttämättä vietetä, Elaha kertoo.

Netti auttaa yhteydenpidossa Afganistaniin

Elahan puhelin ilmoittaa saapuvasta viestistä. Vaikka hän viihtyy Suomessa, ikävöi hän Afganistaniin jääneitä vanhempiaan.

– Onneksi voin pitää yhteyttä vanhempiini Viberin ja Skypen avulla, hän kertoo.

Tuuli yltyy puuskaksi ja Mehdi-vauva käy levottomaksi. Elaha ottaa jo tottunein ottein huovan lapsen suojaksi ja saa tämän rauhoittumaan.

Afganistanissa avioitumisikä on huomattavasti Suomessa totuttua alhaisempi. Monet naiset myös tulevat äideiksi varhain.

– Monet saavat ensimmäisen lapsensa jo 18-vuotiaana. Jotkut taas opiskelevat ja menevät naimisiin vasta kolmekymppisinä, Elaha kertoo.

Tällä hetkellä Elahan päivät kuluvat vauvaa hoitaessa. Elaha on hakenut Suomesta turvapaikkaa ja toivoo voivansa opetella suomen kieltä ja löytävänsä työpaikan. Lisäksi hänellä on vielä yksi toive.

– Toivon, että näen vanhempani taas jonain päivänä, ja että he voivat tavata lapsenlapsensa ensimmäistä kertaa.

Kun puhe kääntyy äitienpäivään, Elaha herkistyy jälleen.

– Jos olisin Afganistanissa, järjestäisin äidilleni yllätysjuhlat, valmistaisin hänen lempiruokiaan, halaisin häntä ja kertoisin, kuinka tärkeä ja rakas hän minulle on.