perjantai 13. toukokuuta 2016

Kansan Uutiset: Odinin soturit pois kaduilta? Puolue kieltämässä väkivaltaisia katupartioita

Kansan Uutiset: Odinin soturit pois kaduilta? Puolue kieltämässä väkivaltaisia katupartioita 13.5.2016

Vasemmistoliitto on asettamassa tavoitteekseen väkivaltaisten katupartioiden kieltämisen. Asia on puoluehallituksen esityksessä puolueen uudeksi tavoiteohjelmaksi, jonka puoluekokous kesäkuussa käsittelee.

Tavoiteohjelmaesityksessä sanotaan, että ”väkivaltaiset katupartiot kielletään, ihmisten on voitava liikkua ilman pelkoa ja väkivallan uhkaa. Poliisille annetaan riittävät resurssit huolehtia kansalaisten turvallisuudesta”.

Puoluehallitus lisäsi maininnan 22-sivuiseen tavoiteohjelmaluonnokseen sen päätöskäsittelyssä. Esityskin siitä tuli loppuvaiheessa. Sen teki Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Kesseli. Hän arvioi, että natsihenkiset katupartiot tulee kieltää.

– Ohjelmassa ei ollut otettu mitään kantaa tähän ajankohtaiseen asiaan, Kesseli sanoo.

Hän pitää katupartioita hälyttävänä ilmiönä.

– On poliisin asia huolehtia ihmisten turvallisuudesta eikä antaa tehtävää epämääräisille katupartioille, joiden tarkoitusperistä ei voi olla varma. Niillä on selkeästi ollut maahanmuuttokriittisiä, jopa rasistisia mielipiteitä, Kesseli sanoo.

Hän arvelee, että Ylöjärvellä ei ole juuri ollut katupartiointia, koska ei ole montaa pakolaistakaan. Mutta vieressä Tampereella Soldiers of Odin on partioinut.

Pelkoa puretaan maahanmuuttajiin

Kesseli yhdistää katupartiotoiminnan osin siihen, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus purkaa hyvinvointivaltiota pala palalta, mikä johtaa eriarvoistumiseen. Sen kasvu taas johtaa syrjäytymiseen, joka purkautuu muun muassa pakolaisvastaisuutena ja suoranaisena rasismina

– Tällaista ilmiötä on nähtävissä. Pelkoa ja epävarmuutta puretaan, ja se kohdistuu helposti maahanmuuttajiin, hän sanoo.

Katupartioiden ilmestyessä Suomeen viime syksynä niiden kieltämistä vaadittiin. Se herätti pohdinnan siitä, olisiko kieltäminen perustuslain vastaista.

– Emme ole kumoamassa perustuslakia siltä osin, että on oikeus kokoontua ja osoittaa mieltä, vasemmistoliiton poliittinen sihteeri Jussi Saramo huomauttaa.

– Mutta jos kyse on väkivaltaisista rikollisjengeistä, silloin perustuslaki ei tietenkään suojaa tekijöitä.

Kemistä muualle ja maailmalle

Vaikka tavoiteohjelmassa ei mainita mitään katupartiota nimeltä, takana on Soldiers of Odinin toiminta. Se on kemiläislähtöinen ilmiö, joka on levinnyt useisiin Suomen kaupunkeihin. Huhtikuussa sen kerrottiin levinneen jopa 18 maahan, mutta useissa maissa toiminnan arvioidaan jääneen Facebook-kirjoitteluksi.

Kannattavaa toiminta voi kuitenkin olla. Helsingin Sanomat kertoi huhtikuun lopussa, että yhdistys tekee bisnestä ulkomaita myöten. HS:n mukaan yhdistyksen kemiläinen johto valvoo tarkkaan Soldiers of Odin -logon käyttöä ja saa myytyjen hupparien ja t-paitojen tuotosta 25 prosenttia.

Yhdistys on ilmoittanut halua-vansa parantaa ihmisten turvallisuuden tunnetta puuttumalla uhkaaviin tilanteisiin. Poliisi on kuitenkin pitänyt tätä tarpeettomana.

Ryhmittymän useat jäsenet sen kemiläistä johtajaa Mika Rantaa myöten ovat tuomittuja rikollisia. Johtohenkilöitä on myös yhdistetty uusnatseihin. Ylen julkaiseman aineiston mukaan ryhmän päällystö jakaa suljetussa Facebook-ryhmässä rasistisia kommentteja ja aineistoa.