torstai 26. toukokuuta 2016

Yle: Turvapaikanhakijoiden pahoinpitelyepäilyjen tutkinta jatkuu Lahdessa – poliisille toinen rikosilmoitus

Yle: Turvapaikanhakijoiden pahoinpitelyepäilyjen tutkinta jatkuu Lahdessa – poliisille toinen rikosilmoitus 26.5.2016
Yle: Poliisi: Mikään ei viittaa siihen, että turvapaikanhakijoita jahtaisi Lahdessa järjestäytynyt porukka

Poliisi pyytää yleisöltä apua epäiltyjen pahoinpitelyjen selvittämiseksi. Tiedossa on kaksi tapausta, joissa Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaita on pahoinpidelty ja uhkailtu heidän liikkuessaan kaupungilla.

Hämeen poliisi on saanut toisenkin ilmoituksen turvapaikanhakijaan kohdistuneesta pahoinpitelystä Lahdessa.

Tutkintapyyntö koskee viime sunnuntai-illan tapahtumia keskustan lähellä Svinhufvudinkadulla. Kolmen kantaväestöön kuuluvan miehen epäillään pahoinpidelleen iltakahdeksan aikoihin Hennalan vastaanottokeskuksen asukasta.

Uhri sai vammoja käteensä, mutta pääsi sairaalakäynnin jälkeen palaamaan vastaanottokeskukseen.

Poliisi kävi torstaina Hennalassa jututtamassa turvapaikanhakijoita tapauksista. Vastaanottokeskus kertoi keskiviikkona Facebook-sivuillaan turvapaikanhakijoihin kohdistuneista pahoinpitelyistä ja uhkauksista.

Vastaanottokeskuksen tiedossa on viiteen henkilöön kohdistuneita tekoja. Toistaiseksi poliisille on jätetty kaksi rikosilmoitusta, joissa on yhteensä kolme asianomistajaa. Poliisi pitää tekoja yksittäistapauksina.

Poliisi pyytää yleisöltä apua pahoinpitelyjen selvittämiseksi.

-----

Yle: Poliisi: Mikään ei viittaa siihen, että turvapaikanhakijoita jahtaisi Lahdessa järjestäytynyt porukka

Poliisi selvittää pikaisesti epäilyt Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaisiin kohdistuneista pahoinpitelyistä ja uhkailuista.

Hämeen poliisi tutkii, onko Lahdessa meneillään laajempi, turvapaikanhakijoihin kohdistuva ajojahti. Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että turvapaikanhakijoiden perässä olisi jokin järjestäytynyt porukka.

– Poliisilla ei ole tiedossa, että turvapaikanhakijoita häiriköivä joukkio olisi järjestäytynyt. Kyse on yksittäistapauksista. Mutta tiedustelemme kentällä, onko kyse järjestäytyneestä toiminnasta, rikosylikomisario Martti Hirvonen sanoo.

Hennalan vastaanottokeskus tiedotti keskiviikkona useista, turvapaikanhakijoihin Lahden kaduilla kohdistuneista uhkailuista ja hyökkäyksistä. Vastaanottokeskuksen mukaan välikohtaukset ovat sattuneet parin viikon sisällä, öiseen aikaan.

Torstaiaamuun mennessä poliisilla oli tutkinnassa yksi tapauksiin liittyvä rikosilmoitus, jossa tutkintanimikkeinä ovat laiton uhkaus ja pahoinpitely. Asianomistajia on kaksi. Tapahtumat sijoittuvat Lahden keskustaan, torin ympäristöön.

Tapausten uutisoinnin jälkeen poliisi jalkautui torstaina Hennalan vastaanottokeskukseen selvittämään, onko tapauksia enemmänkin. Poliisi voi ottaa pahoinpitelyt tutkintaan omaehtoisesti, sillä kyse on yleisen syytteen alaisista rikoksista.

Poliisi nostaa tarvittaessa valmiuttaan ja lisää partiointia

Vastaanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä arvioi Ylelle keskiviikkona, että turvapaikanhakijoiden on vaikea luottaa poliisiin eivätkä kaikki ehkä siksi tee oma-aloitteisesti rikosilmoitusta, vaikka olisivatkin joutuneet uhkailun tai pahoinpitelyn uhreiksi.

Poliisi luonnehtii välejä vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan hyviksi.

– Asukkailla on ennakkoluuloja viranomaistoimintaan, mutta olemme yrittäneet kertoa, että Suomessa poliisia ei tarvitse pelätä. Viesti on saatu perille osittain, Martti Hirvonen sanoo.

Jos paljastuu, että turvapaikanhakijoita on mahdollisesti uhkailtu laajemminkin, poliisi nostaa tarvittaessa valmiuttaan ja kohdentaa valvontaa levottomaksi epäillyille alueille.