perjantai 20. toukokuuta 2016

Yle: Orpo Suomen turvapaikkalinjauksista: Irak on turvallisempi kuin ennen, koska Isis on heikentynyt

Yle: Orpo Suomen turvapaikkalinjauksista: Irak on turvallisempi kuin ennen, koska Isis on heikentynyt 20.5.2016

Maahanmuuttovirasto arvioi, että Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin voi palata. Sisäministeri Petteri Orpon mukaan päätös ei ole poliittinen. Turvallisilta alueilta tulevien on entistä vaikeampi saada turvapaikkaa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo maahanmuuttoviraston tehneen arvionsa itsenäisesti. Maahanmuuttovirasto arvioi tällä viikolla, että "Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi tällä hetkellä palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia.”

Orpo tukee maahanmuuttoviraston näkemystä, että esimerkiksi Irakin turvallisuus on parantunut.

– Me ollaan tehty Irakissa todella paljon töitä kansainvälisessä yhteistyössä. Ei Isis ole sieltä lyöty, se hallitsee edelleen laajoja alueita Irakista. Mutta heidän alueensa pienenee koko ajan, ja se parantaa turvallisuustilannetta Irakissa.

"Ei poliittinen päätös"

Ministeri Orpo arvioi, että ratkaisulla on tavallista suuremmat vaikutukset, sillä noista maista tulee Suomeen paljon turvapaikanhakijoita. Orpon mukaan tilanteet eri alueilla kuitenkin vaihtelevat, mutta ihmiset voivat mahdollisesti palata johonkin päin maata – vaikka eivät pääsisi kotiinsa.

– Niiden ihmisten, jotka ovat näiltä alueilta, on vaikeampi saada turvapaikkaa. Jokainen heistä saa kuitenkin yksilöllisen käsittelyn.

Toisaalta Suomi ja muut Pohjoismaat ovat pyrkineet yhtenäistämään turvapaikkapolitiikkaansa. Maahanmuuttovirasto on sanonut haluavansa poistaa vetovoimatekijöitä, jotka olisivat houkutelleet turvapaikanhakijoita.

– Jokainen Pohjoismaa tekee samanlaisen arvion ja miettii virkavastuulla. Tämä ei ole poliittinen päätös, Orpo sanoo.

Turkki-sopimuksen toimeenpanossa vaikeuksia

EU:n sisäministerit keskustelevat tänään perjantaina Brysselissä pakolaiskriisistä ja esimerkiksi Turkin mahdollisesta viisumivapaudesta.

Orpo epäilee, että Turkki-sopimusta ei välttämättä saada toteutettua.

– Sen toimeenpanossa on tunnettuja vaikeuksia.

Tilanne ei silti hänen mukaansa pääse yhtä kaoottiseksi kuin viime kesänä.

– Vaikka tätä sopimusta ei pystyttäisi toimeenpanemaan, on paljon elementtejä, ettei tilanne palaudu hallitsemattomaksi, Orpo arvioi.

EU on tehostanut rajavalvontaa ja Länsi-Balkanin maat ovat sulkeneet rajansa, jotta Kreikasta ei pääse turvapaikanhakijoita muualle Eurooppaan.