sunnuntai 1. toukokuuta 2016

HS: Toimittajan epäillään yllyttäneen Ku Klux Klan -huppupäätä Suomen lipun häpäisyyn Lahdessa

Helsingin Sanomat: Toimittajan epäillään yllyttäneen Ku Klux Klan -huppupäätä Suomen lipun häpäisyyn Lahdessa 1.5.2016

Lahden Hennalassa vastaanottokeskuksen portilla tapahtuneen rasistisen mielenosoituksen tutkinta on loppusuoralla.

LAHDEN Hennalassa vastaanottokeskuksen edustalla viime syksynä tapahtuneen rasistisen mielenosoituksen tutkinnassa on tullut ilmi erikoinen rikosepäily. Poliisin mukaan paikalla olleen toimittajan epäillään yllyttäneen Ku Klux Klan -asuun pukeutunutta nuorta miestä Suomen lipun häpäisyyn.

Tutkinnanjohtaja Jari Kiiskisen mukaan toimittajan epäillään kehottaneen lakanamiestä pitämään kädessään Suomen lippua kuvaamistilanteessa. ”Hänellä ei ole kauaa ollut lippu kädessä”, Kiiskinen kertoo.

Ku Klux Klan -huppupäätä epäillään Suomen lipun häpäisemisen lisäksi laittomasta naamioitumisesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Sen sijaan lakanamiehen ei epäillä osallistuneen kivien heittelyyn tai ilotulitteiden ampumiseen. Poliisin mukaan miehellä ei myöskään ollut enää Ku Klux Klan -asua siinä vaiheessa, kun turvapaikanhakijoita kuljettanut bussi tuli paikalle.

MYÖS KIVIEN heittely oli tapahtunut ennen bussin saapumista, mutta ilotulitteita ammuttiin silloin, kun bussi oli paikalla.

Kiiskisen mukaan kivien heittelijät ja ilotulitteiden ampujat eivät ole selvinneet tutkinnassa runsaista kuulusteluista huolimatta.

Ilotulitteet oli ammuttu pakettiauton takaa, eikä paikalla olleilla poliiseille ollut sinne näköyhteyttä. Poliisipartiot olivat sijoittuneet turvaamaan bussin saapumista. Kiviä ei enää heitelty siinä vaiheessa, kun poliisi oli paikalla.

PAIKALLA OLLEEN poliisin havaintojen mukaan huppumies oli käyttäytynyt mielenosoituksen aikana rauhallisesti, joten siitä syystä miestä ei otettu kiinni.

Kiiskinen kertoo, että lakanamies oli ollut mielenosoituksessa myös ilman huppua, eikä hän ole muutenkaan pyrkinyt peittelemään henkilöllisyyttään. Kiiskisen mukaan paikalta on myös valokuvia ja videomateriaalia, joissa mies esiintyy ilman huppua.

Parikymppinen lakanamies on itse kuvaillut pukeutumistaan tyhmäksi päähänpistoksi.

Tapauksen esitutkinta on Kiiskisen mukaan loppusuoralla.