maanantai 9. toukokuuta 2016

Iltalehti: 14-vuotiaan tytön raiskaustapausta käsitellään oikeudessa

Iltalehti: 14-vuotiaan tytön raiskaustapausta käsitellään oikeudessa 9.5.2016
Yle: Kempeleen raiskaustapauksen käsittely alkaa käräjäoikeudessa

Kempeleessä viime vuoden marraskuussa tapahtuneen alaikäisen tytön raiskausjutun käsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa maanantaina.

Alaikäistä turvapaikanhakijaa syytetään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Teosta epäiltynä on 17-vuotias ulkomaalainen turvapaikanhakija. Hän on kiistänyt teon esitutkinnassa.

Tapaus herätti paljon huolta ja keskustelua Oulun seudulla ja koko maassa, varsinkin kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi syyskuussa Kempeleessä sijaitsevan omakotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Sipilä luopui aikeistaan alkuvuodesta ja totesi, ettei taloa voitu pitää maahanmuuttajille turvallisena asuinpaikkana.

Oulun käräjäoikeus vangitsi marraskuun lopulla todennäköisin syin tekoihin epäiltynä ulkomaalaisen nuorukaisen. Hän on edelleen vangittuna. Nuorta miestä syytetään 14-vuotiaan kempeleläistytön raiskauksesta.

Poliisi kuulusteli tapauksesta kahta alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta esitukinnassa selvisi, ettei toisella heistä ole mitään tekemistä tapauksen kanssa.

Epäilty raiskaus tapahtui myöhään illalla Kempeleen Asematiellä. Poliisin mukaan epäilty ja uhri olivat tunteneet toisensa jollakin tavalla.

Kempeleläiset liikkeellä

Kempeleeseen avattiin tukiasumisyksikkö alaikäisille turvapaikanhakijoille viime marraskuun alussa. Yksikön palvelun tuottajana oli Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön (ODL) tytäryhtiö, lastensuojelu- ja perhepalveluita tarjoava Arjen Avain Oy.

Kempeleläiset käynnistivät heti raiskaustapauksen jälkeen kansalaisaloitteen, jossa kerättiin nimiä tukiasuntolan lakkauttamiseksi. Kunnassa järjestettiin myös mielenosoitus hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastaan 28. marraskuuta.

Mielenosoitusväki marssi kunnan keskustasta nuorten tukiasumisyksikköön, mutta se oli tyhjennetty edellisenä yönä asukkaista.

Kempeleen kunnan hallintojohtajan Virva Maskosen mukaan kunta ei voi lakkauttaa tukiasumisyksikköä, sillä se on laillista ja valvottua palveluliiketoimintaa.

- Kempeleen kunnalla ei ole lakeihin ja säädöksiin perustuvaa mahdollisuutta minkäänlaisin pakkokeinoin puuttua, rajoittaa tai lakkauttaa sitä, Maskonen sanoo maaliskuun lopulla kunnan puolesta antamassa vastauksessa.


_________________________________________


Yle: Kempeleen raiskaustapauksen käsittely alkaa käräjäoikeudessa

Alaikäisen tytön raiskausjutun käsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa maanantaina. 14-vuotias tyttö raiskattiin Kempeleessä marraskuun lopulla. Teosta syytetään ulkomaalaistaustaista nuorta miestä.

Kempeleessä marraskuun lopulla tapahtuneen 14-vuotiaan tytön raiskaustapauksen käsittely alkaa maanantaina Oulun käräjäoikeudessa. Asian käsittelyyn on varattu kaksi istuntopäivää. Ulkomaalaistaustaista nuorukaista syytetään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nuori mies on esitutkinnassa kiistänyt teon.

Oulun käräjäoikeus vangitsi 17-vuotiaan ulkomaalaisen miehen 26.11.2015 todennäköisin syin. Hän on edelleen vangittuna.

Epäilty raiskaus tapahtui myöhään illalla Kempeleen Asematiellä. Poliisin mukaan epäilty ja uhri olivat tunteneet toisensa jollakin tavalla.

Tapaus nostatti kohua julkisuudessa ja netin keskustelupalstoilla.

Oikeuskäsittelyn alkamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.