perjantai 13. toukokuuta 2016

Yle: Hallitus otti aikalisän EU-komission turvapaikkaesityksiin

Yle: Hallitus otti aikalisän EU-komission turvapaikkaesityksiin 13.5.2016

Hallitus ei vielä tänään linjannut Suomen kantaa EU-komission esityksiin unionin turvapaikkakäytäntöjen uudistamisesta. Kantaa ei vielä tarvita, sillä asiasta ei tehdä päätöksiä ensi viikon sisäministerikokouksessa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) matkustaa ensi viikon sisäministerikokoukseen Brysseliin ilman Suomen kantaa EU-komission esittämiin muutoksiin EU:n turvapaikkamenettelyssä. Komissio on muun muassa ehdottanut pakollisia maakiintiöitä, jos jokin EU-maa joutuu vastaanottamaan turvapaikanhakijoita selvästi kestokykyään enemmän. Tällöin muiden EU-maiden pitäisi osaltaan jakaa kuormaa, ja tähän komissio ehdottaa pakollisia kiintiöitä. Suomi on tähän saakka vastustanut pakkoa.

Tänään asia oli ensi kertaa hallituksen EU-ministerivaliokunnan käsittelyssä. Keskustelu oli lyhyt ja alustava, osittain myös siksi, että kiintiöitä jyrkästi vastustava ulkoministeri Timo Soini (ps.) on matkoilla. Mutta myös siksi, ettei kantaa vielä tarvita EU:n sisäministerikokouksessa ensi viikon lopulla.

– Nyt on selvinnyt se, että vielä ensi viikon kokouksessa tätä Dublin-sopimuksen uudistusta ei käsitellä, vaan ainoastaan komissaari Dimitris Avramopoulos esittelee ehdotuksen, kertoo sisäministeri Orpo Yle Uutisille.

Ministerin mielestä on pelkästään hyvä, että kannanmuodostukseen saadaan lisäaikaa.

– Tämä on niin iso uudistus, että nyt meillä on aikaa huolella käsitellä tätä hallituksen piirissä, Orpo vakuuttaa.

Muhiiko hallituksessa erimielisyys?

Jo ennestään tiedetään, ettei hallituksen kannanmuodostus kuitenkaan välttämättä suju ihan yksinkertaisesti. Orpo on väläyttänyt, että komission ehdotus saattaa vaatia hallitusohjelman tarkastelua, Soini taas on pitänyt tiukasti kiinni siitä, että asia on hallitusohjelman vapaaehtoisuuteen perustuvassa kirjauksessa loppuunkäsitelty.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) taas löysi viimeksi tiistaina komission esityksestä sekä hyviä, että huonoja puolia. Sipilä piti hyvänä sitä, että komissio pyrkii jakamaan turvapaikanhakijoista koituvaa taakkaa tasaisesti unionimaiden kesken. Toisaalta hänkin muistutti Suomen nihkeästä kannasta pakollisiin kiintiöihin.

Suomen kannan pitäisi näillä näkymin olla selvillä kesäkuun alkupäivinä. Sisäministerien neuvosto kokoontuu ensi viikon jälkeen seuraavan kerran 10.6., sattumoisin samana päivänä, kun kokoomus aloittaa Lappeenrannassa puoluekokouksensa, jossa Orpo pyrkii puolueen puheenjohtajaksi.