sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Yle: "Sydän" ja "yöllä" ovat maahanmuuttajien keskustelupiirissä suomen kielen vaikeimpia sanoja

Yle: "Sydän" ja "yöllä" ovat maahanmuuttajien keskustelupiirissä suomen kielen vaikeimpia sanoja 8.5.2016

Rajakaupunki Tornion kupeessa Kemissä on kohtaamispaikka maahanmuuttajille. Viime aikoina suuri osa suomen kielen kerholaisista on heitä, jotka tulivat rajan yli viime syksynä. Lisäksi toimintaan osallistuu paljon Kemissä vakituisesti asuvia maahanmuuttajia.

Somalialainen Musab Abdirashid yrittää lausua sinnikkäästi sanaa "sydän" maahanmuuttajien keskustelukerhossa. Meneillään on sanabingo, jossa on muitakin vaikeita sanoja, kuten "lumihiutale". Vaikeita ovat sanat, joissa on y, ö tai ä. Myös suomen ng-äänne tuottaa vaikeuksia: kun pitäisi sanoa "Helsingin", suusta tulee "Helsin-gin".

– "Yöllä". Tuo on vaikea. Helppoja ovat "illalla", "päivää" ja "huomenta", mies pohtii. Hän on opiskellut suomea puolisen vuotta ja on yksi heistä, jotka ylittivät rajan Tornion kautta viime syksynä. Kunhan kielitaito paranee, mies haluaa opiskella lääkäriksi. Ensin täytyy päästä kuitenkin maahanmuuttajille tarkoitettuun peruskouluun.

Haaveissa sairaanhoitajan työ

23-vuotias afganistanilainen Mohammad Adeli on ollut Suomessa pidempään, pian kaksi vuotta. Hän on päässyt peruskouluun ja sitä on vielä vuosi jäljellä. Elämä on lähtenyt rullaamaan paremmin, kun kielitaito on karttunut.

– Opiskelen päivällä maahanmuuttajakoulussa suomen kieltä ja iltapäivällä peruskoulussa. Puhun myös paljon suomalaisten kanssa ja se auttaa paljon, hän kertoo.

Mohammad Adeli haluaa opiskella sairaanhoitajaksi.

– Pidän siitä ammatista. Olen ymmärtänyt, että siinä ammatissa voi löytää helpommin työtä.

Kemissä on toiminut vuoden 2014 alusta lähtien Mikseri-kohtaamispaikka maahanmuuttajille. Mikserissä voi suomen opiskelun lisäksi esimerkiksi pelata pelejä, leipoa, laittaa ruokaa ja pelata jalkapalloa.

Ryhmissä käytetään pääosin suomen kieltä, kertoo projektityöntekijä Ilkka Moskari.

– Suomeksi yritetään ensin ja seuraavaksi viittomalla. Sitten vasta englanniksi, Moskari sanoo.

Kohtaamispaikka vetää jatkuvasti lisää väkeä. Kun koko viime vuonna kävijöitä oli noin 6 800, tänä vuonna heitä on ollut jo yli 4 000 eli tuhatkunta kuukaudessa.

Ylivoimaisesti eniten keskuksessa käy afganistanilaisia. Toiseksi suurin ryhmä ovat somalit ja kolmantena tulevat irakilaiset.