tiistai 17. toukokuuta 2016

Turun Sanomat: Yrittäjä kieltäytyi tarjouspyynnöstä maahanmuuttajien risteilylle

Turun Sanomat: Yrittäjä kieltäytyi tarjouspyynnöstä maahanmuuttajien risteilylle 17.5.2016

Turkulainen yrittäjä kieltäytyi tekemästä tarjousta risteilylle, jonka Turun kaupunki järjestää maahanmuuttajataustaisille uusille turkulaisille. Turun kaupunki pyysi Turun Saaristoliikenne Oy:ltä tarjousta sadan maahanmuuttajataustaisen turkulaisen päiväristeilylle.

Turun Saaristoliikenteen yrittäjä Eero Huusko ei hyväksy, että kaupunki on lopettanut alakoululaisten leirikouluristeilyt säästösyistä, mutta maahanmuuttajien risteilyihin löytyy rahaa. Hän kertoo, että kyse on periaatteesta, ja siksi hän kieltäytyi tekemästä tarjousta.

– En ymmärrä, miksi lapsia ei voi viedä risteilylle, mutta maahanmuuttajia voi, Huusko ihmettelee.

Turun kaupungin järjestämä veneretki Vepsään on osa kaupungin normaalia kotouttamistoimintaa. Kulttuuritoimi ja myöhemmin vapaa-aikatoimiala on järjestynyt maahanmuuttajille vastaavanlaista toimintaa vuosien ajan. Maahanmuuttajia viedään sekä ilmaisiin että maksullisiin paikkoihin. Toiminnan kokonaisbudjetti on muutamia tuhansia euroja vuodessa. Vepsän risteily maksaa yhteensä tuhat euroa.

– Toiminnan tarkoitus on tehdä Turun kaupungin palvelut maahanmuuttajille tutuiksi. Toiminta tuo mukanaan uusia käyttäjiä kaupungin palveluihin sekä yksityisille palveluntarjoajille. Näin maahanmuuttajille ei myöskään tarvitse järjestää omia erityispalveluja, Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila kertoo.

Kaupunki rahoitti koulujen leirikoulutoimintaa vuoteen 2015 asti sivistystoimialan kautta, mutta leirikoulujen rahoittaminen lakkautettiin säästösyistä. Vielä vuonna 2013 kustannukset olivat 98 000 euroa. Vuoteen 2015 kustannukset olivat laskeneet 12 080 euroon. Koulut voivat edelleen järjestää itsenäisesti leirikoulumatkoja.

Turun kaupunki on löytänyt Vepsän risteilylle liikennöitsijän. Kaupunki on sopinut paikat Rosita Oy:n laivasta M/S Lily.