lauantai 14. toukokuuta 2016

Yle: Helsinkiläinen jalkapalloseura värväsi pelaajan "orjasopimuksella" – sitäkään ei noudatettu

Yle: Helsinkiläinen jalkapalloseura värväsi pelaajan "orjasopimuksella" – sitäkään ei noudatettu 14.5.2016

Kakkosessa pelaava helsinkiläinen Atlantis FC hankki ulkomaalaispelaajan vain 200 euron kuukausipalkalla ja jätti senkin maksamatta, kertoo Yle Sporten.Jalkapallon kakkosessa pelaava Atlantis FC värväsi vuonna 2014 ulkomaalaispelaajan, jonka palkaksi sovittiin vain 200 euroa kuukaudessa, kertoo Ylen ruotsinkielinen urheilutoimitus Yle Sporten.

Sierra Leonesta kotoisin oleva Salma Kamara tuli Suomeen Ruotsista, josta mies ei saanut turvapaikkaa. Kamara oli löytänyt mahdollisuuden pelata Atlantiksessa internetistä, ja hänelle tarjottiin 200 euron kuukausipalkkaa sekä miehen omien sanojensa mukaan apua oleskeluluvan saamisessa.

- En tuntenut tilannetta Suomessa. Luulin, että 200 euroa on normaali palkka jalkapalloilijalle kakkosdivarissa, Kamara kertoo Yle Sportenin jutussa.

Kakkosessa pelaa suurimmaksi osaksi vain amatöörejä, joten sinänsä 200 euroa ei ole poikkeuksellinen summa. Mutta pelaajalle, joka tulee Suomeen vain jalkapallon takia, on summa tietenkin mitätön.

Ei asuntoa, ei palkkaa

Kamara pelasi kaudella 2014 useita otteluita, mutta viime vuonna enää yksittäisiä pelejä. Kamaralla ei ollut Suomessa asuntoa, eikä 200 euron palkkaakaan aina maksettu.

- Kun kyselin palkkani perään, sain seuralta varoituksen, Kamara kertoo.

Lisäksi Atlantis oli ilmoittanut maahanmuuttovirastolle ennen vuotta 2015, että Kamaran palkka on 1 300 euroa kuussa. Alempaa palkkaa ei olisi hyväksytty maahanmuuttovirastossa. Kamara itse ei tiennyt koko asiasta.

Juttu eteni lopulta Helsingin käräjäoikeuteen, jossa Atlantis tuomittiin maksamaan Kamaralle yli 13 000 euron korvaukset. Tuomiolla ei ole vielä lainvoimaa.

Yle Sporten pyysi juttuaan varten kommentteja Atlantikselta, mutta useista yrityksistä huolimatta asiaa ei haluttu seuran puolesta kommentoida.

Kamara puolestaan ei enää ole Suomessa, koska maahanmuuttovirasto ei myöntänyt hänelle oleskelulupaa.

Sääntöjä muutettu – minimipalkkaehdon pitää täyttyä

Suomen Palloliiton säännöt muuttuivat täksi kaudeksi siten, että ei-EU-maista tulevan pelaajan on saatava vähintään 1 173 euroa kuussa kolmella ylimmällä sarjatasolla. Jos ehto ei täyty, ei pelilupaa heru.

- Tavoite on suojella pelaajia. Vuosien varrella näitä tapauksia on ollut useampi, ettei tarjotulla palkalla pysty mitenkään elämään Suomessa. Nyt seurat eivät enää esimerkiksi pysty majoittamaan viittä ulkomaalaista yksiöön ja maksamaan heille vain muutamia satasia kuussa, kertoo Palloliiton kilpailupäällikkö Petteri Lindblom Yle Sportenille.

Atlantis FC pelaa jalkapallon kakkosen B-lohkossa myös kaudella 2016.