maanantai 1. helmikuuta 2010

HS: KKO: Viisumin väärillä tiedoilla saaneen saa tuoda maahan

Helsingin Sanomat/STT: KKO: Viisumin väärillä tiedoilla saaneen saa tuoda maahan 1.2.2010

Virheellisillä tiedoilla viisumin saaneen maahan tuominen ei ole rikos. Korkein oikeus (KKO) antoi maanantaina ennakkopäätöksen, jonka mukaan virheellisilläkin tiedoilla saatu viisumi on maahantuloon vaadittava asiakirja, eikä viisumin haltijan auttaminen ole laittoman maahantulon järjestämistä.

Jutussa oli kyse kolmesta venäläisnuoresta, jotka saivat Suomeen viisumin osallistuakseen Saariselällä hiihtoleirille. Heillä ei alun perinkään ollut tarkoituksena osallistua leirille, vaan matkustaa Suomen kautta ulkomaille.

Syytteen laittoman maahantulon järjestämisestä sai kaksi ihmistä. Toinen otti nuoret Suomeen tuotavakseen 200 euron korvausta vastaan ja ilmoitti rajalla heidän olevan matkalla Saariselälle. Hän myös luovutti nuoret Helsingissä toiselle syytteen saaneelle, jonka tarkoituksena oli viedä heidät satamaan Ruotsin-laivaan.

Laittomaan maahantulon järjestämiseen syyllistyy, jos tuo tai yrittää tuoda Suomeen ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon vaadittavaa passia, viisumia tai muuta matkustusasiakirjaa. KKO:n mukaan nuorten viisumi vastasi laissa vaadittua, vaikka se oli saatu väärillä tiedoilla.

Myös käräjäoikeus ja hovioikeus olivat olleet samalla kannalla.

______________________________________________________

Helsingin Sanomat: KKO:n päätös vapautti heti Kouvolan China Centerin kiinalaisia

Korkeimman oikeuden (KKO) maanantaina julkistama päätös siitä, ettei virheellisillä tiedoilla viisumin saaneen maahan tuominen ole rikos, vapautti heti yhden vangin. Myös viiden muun vangin vapauttamista valmistellaan.

Vapauttamiset liittyvät Kouvolan China Center -tapaukseen, jossa epäiltiin kiinalaisten rikollisryhmien hankkineen kymmeniä oleskelulupia väärin perustein. Oleskelulupia haettiin sillä perusteella, että tarkoitus oli perustaa yrityksiä. Epäiltiin kuitenkin, että oleskeluluvat oli hankittu väärin perustein.

Vapauttamisten syynä on korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan väärin perustein saatu viisumi on laillinen ja oikeuttaa maahantuloon.

Maahantulo tällaisella viisumilla katsotaan lailliseksi. Myöskään avustaminen maahantulossa ei siten ole rangaistavaa.

"Kyllä tapaukset ovat täysin identtisiä, vaikka toisessa on kyse viisumista ja toisessa oleskeluluvasta. Ei siinä juuri jäänyt tulkinnanvaraa", sanoo tutkinnanjohtaja, kapteeni Sami Paila Rajavartiolaitoksesta.

KKO:n päätöksessä oli kyse kolmesta alle 18-vuotiaasta nuoresta, joille oli hankittu viisumit väärin perustein Suomen Moskovan-suurlähetystöstä 2007. Nuorten kerrottiin osallistuvan Saariselällä hiihtoleirille, mutta heidän tavoitteenaan olikin mennä heti Norjaan ja Saksaan.

Syytteen laittoman maahantulon järjestämisestä sai kaksi ihmistä. KKO:n mukaan viisumit vastasivat laillisia, joten syytetyt eivät olleet syyllistyneet laittoman maahantulon järjestämiseen.

Aiemmin myös Lappeenrannan käräjäoikeus ja Kouvolan hovioikeus olivat olleet samaa mieltä.