tiistai 14. joulukuuta 2010

Svenska YLE: "Radikala värvare också i Finland"

Svenska YLE: "Radikala värvare också i Finland" 14.12.2010
Svenska YLE: "De radikala muslimerna är fler än någon handfull" 16.12.2010

Det somaliska samfundet har redan en längre tid varit rädd för att marginaliserade unga somalier kan bli hjärntvättade i samband med bönestunder. Det säger den Somalia-födde frilansjournalisten Wali Hashi.

Redan i ett tidigt skede meddelade Finlands somaliska samfund att man är chockade över bombdådet i Stockholm. Samtidigt försäkrade man att det inte finns islamistiska extremrörelser i Finland.

Enligt Wali Hashi har radikala värvare ändå dykt upp också i finländska moskéer, precis som i resten av Norden. De försöker värva unga finländska somalier till jihad-krigare utomlands. Enligt Wali Hashi är de unga ett lätt byte.

Hashi har ändå svårt att tro att värvarna skulle vara här för att uppvigla till terrordåd i Finland.

________________________________________________

Svenska YLE: "De radikala muslimerna är fler än någon handfull"

Abdoulmajid Hakki har gerillautbildning och -erfarenhet och han kom som kvotflykting från Iran på 1990-talet. En dag blev också han uppringd av en mullah som erbjöd honom hjälp, ut ur bland annat ekonomiska bekymmer. Underförstått skulle hjälpen i längden ha krävt gentjänster, säger Hakki. En släkting till honom här i Finland har också kontaktats i värvningssyfte.

- Redan 2004 skrev jag en artikel att radikalismen också landar hos oss i Norden, men det avfärdades av skyddspolisen, säger Hakki.

Han är oroad över att många muslimska invandrare är utanför gemenskapen, utanför jobbtillfällen och inne i en identitetskris. Det här gör det lätt för värvarna som använder sig av grunderna i psykologi.

- Vi vill ju som människor höra till en större grupp och vem vill inte bli av med sina problem om någon erbjuder hjälp? konstaterar Hakki.

Hakki anser att skyddspolisen ligger några steg efter. Sociala medier och informationsteknologi är något som motparten skickligt utnyttjar för sina syften och skyddspolisen kan inte tillräckligt om varken språk, religion eller kultur för att förstå kontexten, enligt Hakki.