torstai 3. toukokuuta 2012

Verkkouutiset: Ylen monikulttuurisuustehtävä perussuomalaisten hampaissa

Verkkouutiset: Ylen monikulttuurisuustehtävä perussuomalaisten hampaissa 3.5.2012

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Ylen ohjelmatoiminnan tehtävistä eritoten monikulttuurisuuden tukemisen osalta.

Saarakkalan mielestä nyt on tullut aika pohtia Ylen lakisääteisiä tehtäviä entistä tarkemmin, mikäli tv-lupajärjestelmä aiotaan korvata Yle-verolla.

- Kyse on periaatteellisesti suuresta kysymyksestä ja vielä suuremmaksi sen tekee se, että Ylen lakisääteisiä tehtäviä ei aiota rahoitusjärjestelmän muuttamisen yhteydessä juurikaan muuttaa eikä koko asiasta ole käyty tältä osin yhteiskunnassamme riittävästi periaatteellista keskustelua, hän sanoo.

Saarakkalan mielestä tarvittaessa on kyettävä ohjelmatoiminnan tehtävien ennakkoluulottomaan arviointiin puhtaalta pöydältä.

- Esimerkiksi monikulttuurisuus, joka eri ilmenemismuodoissaan on kansalaisia yhä enenevässä määrin puhuttava tekijä, on syytä kyetä määrittelemään ja rajaamaan sisällöllisesti hyvin tarkkaan, jos Yleä aletaan rahoittaa verovaroin ja monikulttuurisuuden tukeminen pidetään jatkossakin Ylen tehtävänä. Lisäksi on syytä käydä kattavasti läpi ohjelmatoiminnan tehtäviä kokonaisuudessaan ja keskustella Ylen eri ohjelmatoiminnan tehtävien välisistä suhteista toisiinsa, hän toteaa.

Saarakkala sanoo, että monien mielestä esimerkiksi monikulttuurisuuden edistäminen saattaa käsitteen sisällöstä riippuen asettaa vaakalaudalle kaikkia täysi-ikäisiä Suomen kansalaisia koskevan Yle-veron uskottavuuden ja yleisen hyväksyttävyyden.

Hänen mukaansa monikulttuurisuus voidaan ymmärtää esimerkiksi siten, että jos sen tavoitteena on lisätä erilaisten kulttuurien hyväksyttävyyttä, voidaan kansalaisille ajatella kerrottavan eri kulttuureista vain hyviä asioita, mikä ikään kuin näennäisesti lisäisi myös Ylen ohjelmatoiminnan toisen periaatteen eli kulttuurien vuorovaikutuksen edistämistä.

- Välttämättä kaikki monikulttuurisuuteen liittyvät seikat, kuten esimerkiksi se, etteivät muslimitaustaiset naiset kulttuurisista syistä johtuen juurikaan solmi avioliittoja kristittyjen miesten kanssa, eivät ole yhteiskunnallisen eheyden ja tasapainon kannalta sellaisia, joista pitäisi vaieta monikulttuurisuuden nimissä, Saarakkala sanoo.

Saarakkalan mielestä Ylen ohjelmatoiminnan tehtävien takana vaikuttavat periaatteet tulee avata kaikelle kansalle ja samalla tutkia erilaisten periaatteiden keskinäinen suhde ja yhteisvaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yle-vero on tällä hetkellä valiokunnissa lausuntokierroksella.