keskiviikko 31. lokakuuta 2012

HS: Elokuvasäätiön tukema projekti poiki rasistisen videon

Helsingin Sanomat: Elokuvasäätiön tukema projekti poiki rasistisen videon 31.10.2012
Svenska Yle: Rasismanklagad videomakare förklarar sig
Iltalehti: Elokuvasäätiölle raju palauteryöppy videosta - Rasismia vai antirasismia?
Voima: Lämpimästi tervetuloa rasistiseen Suomeen
Ilta-Sanomat: Elokuvasäätiö tuki rasistista videota kymmenillä tuhansilla
Suomen Kuvalehti: Kalle Kinnunen: Doxwise-videopäiväkirjan rasistijakso ja täysin väärin suunnattu syyttely (blogi)
Iltalehti, pääkirjoitus: "Huonoa kansaa" ei voi hylätä 1.11.2012

Taustaa:
Hbl: Rasistik webbvideo upprör 30.10.2012

Netissä on viikon verran levinnyt alle viisiminuuttinen video, jossa nuori, päihdeongelmainen mies kavereineen lähtee Eduskuntatalon eteen pitämään vastamielenosoitusta nälkälakossa oleville afgaanipakolaisille.

Miehet grillaavat muun muassa porsaanlihaa lämmittelemään saapuneen, yhä hämmentyneemmältä näyttävän nälkälakkolaisen nenän alla, tarjoavat tälle olutta, pelleilevät tulella ja juoksevat alasti pitkin eduskuntatalon rappusia. "Paras grillausreissu ikinä", uhoaa nuori mies kameralle.

Tervetuloa Suomeen -nimen saanut videopätkä on osa yhteispohjoismaista Doxwise-nettivideoprojektia, jossa neljä nuorta jokaisessa Pohjoismaassa kuvaa elämäänsä kymmenen viikon ajan. Joka viikko materiaaleista koostetaan ammattilaisvoimin dokumenttijakso nettiin.

Projektia rahoittaa (32 000 eurolla) mm. Suomen elokuvasäätiö.

Oletko nähnyt videon, Elokuvasäätiön tuotantoneuvoja Elina Kivihalme?

"Ikävä kyllä. Materiaali on törkeää ja osoittaa, että tekijät eivät ymmärrä ihmisoikeuksista yhtään mitään. Mutta tällaistakin meillä Suomessa näköjään on."

Onko vastaavia äänenpainoja tullut esiin muissa videoissa?

"Pienen otannan perusteella ei, vaikka paljon huolta ja murhetta nuorilla ihmisillä näyttää olevan. Me olemme myöntäneet tukemme ammattituottajalle ja -ohjaajalle ja toivoneet heidän valmentavan näitä nuoria tekijöitä."

Mikä on videon tavoite, Doxwise Finlandin tuottaja Liisa Juntunen?

"Koko projektin päämääränä on näyttää nuorten elämää ja kuulla heidän omaa ääntään. Halusimme antaa näille tekijöille tämän mahdollisuuden, hyvässä ja pahassa, ja sitä kautta herättää keskustelua. Tulokset voivat olla hätkähdyttäviä, kauhistuttaviakin. Tämä kyseinen video on herättänyt ennen muuta antirasistisia kommentteja, vaikka pappeja lukuun ottamatta kukaan Suomessa ei vieläkään keskustele afgaanien asemasta."

Aikooko Elokuvasäätiö ryhtyä toimenpiteisiin videon suhteen, Elina Kivihalme?

"Emme tietenkään voi tehdä sille mitään, emme harjoita sensuuria. Ja mitäpä muuta dokumentit tekevät kuin näyttävät millainen maailma on?"

HS:n Nyt-liite neuvotteli yhteistyöstä Doxwisen kanssa, mutta vetäytyi hankkeesta ennen videoiden julkaisua.

_________________________________

Svenska Yle: Rasismanklagad videomakare förklarar sig

Joonas Urpilainen, som filmade när han grillar korv framför en hungerstrejkande afghansk asylsökande i Helsingfors, intervjuades i Jouren på Radio X3M.

Urpilainens video har väckt upprörda känslor på nätet. Videon gjordes inom ramen för ett nordiskt projekt där unga människor fick fria händer att filma sin vardag.

- Poängen är att visa att många i Finland lider nöd och hur folk reagerar på det. Inte får man ju heller hålla husdjur utan mat och tak över huvudet i en månad utan att man gör någon kompromiss, säger Urpilainen.

Är du alltså för eller mot de hungerstrejkande flyktingarna?

- Var och en kan själv fundera på vad som eftersträvas. Idén är att få folk att vidga sina tankar.

På vilket sätt hjälper det att man äter grillmat, dricker öl och springer naken på riksdagshusets trappor?

- Så kan man väcka folk att via något negativt att fundera på vad meningen är. Det är ändå afghanen som söker asyl i Finland.

Så du menar att det inte var ett angrepp mot afghanen?

- Såg det ut som jag skulle ha haft ett vapen på mig?

Inte ett fysiskt angrepp förstås, men det var ju en ganska hånfull video.

- Ja det är underligt att man får synlighet genom negativa saker. Det bär sju gånger mera frukt än att visa på något gott. Folk är inte intresserade av att se goda saker. Hur många vet ens varför afghaner är där?

Så det vara bara en provokation?

- Helt och fullt en provokation.

_____________________________________

Iltalehti: Elokuvasäätiölle raju palauteryöppy videosta - Rasismia vai antirasismia?

Suomen Elokuvasäätiönkin tukeman Doxwise-dokumenttiprojektin tarkoituksena on tuottaa nuorten itsensä tekemiä videoita eri Pohjoismaista. Suomesta projektissa on mukana neljä nuorta ja uutta materiaalia julkaistaan netissä viikoittain ammattilaisvoimin koostettuna.

Viime viikolla julkaistulla kuvanauhalla nähdään otteita Joonas-nimisen nuorukaisen ja hänen kavereidensa "vastamielenosoituksesta" Eduskuntatalon edessä.

- Me mennään tukemaan näitä nälkälakkoilijoita, jotka nälkälakkoilee sen takia, että he ovat sitä mieltä, että rikollisia ja paskamahoja ja raiskareita ei missään tapauksessa saa poistaa Suomesta, koska se on epäinhimillistä, tekijät kertovat.

- Senpä takia me halutaan olla inhimillisiä ja mennä nälkälakkoon tukemaan syömällä sinne erittäin paljon grilliherkkuja ja nautiskelemaan oluesta suomalaisittain.

Alle viisi minuuttia kestävällä Tervetuloa Suomeen - nimen saaneella videolla tekijät muun muassa vinoilevat lämmittelemään tulleelle nälkälakossa olevalle afgaanipakolaiselle. Miehet tarjoavat hänelle kaljaa ja grillaavat possunlihaa. Lopulta yksi heistä juoksee alasti Eduskuntatalon portaita.

Yhteispohjoismaiselle Doxwise-projektille on myönnetty reilut 32 000 euroa Suomen Elokuvasäätiön tukea. Suomen osuuden kokonaisbudjetti on 45 500 euroa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Elokuvasäätiö: Sisältö oli yllätys

Suomen Elokuvasäätiö on saanut videon vuoksi vihaisen palauteryöpyn ulkomaita myöten. Ihmiset ovat olleet tuohtuneita videolla esitetyistä "rasistisista provokaatioista".

Säätiön toimitusjohtaja Irina Krohn toteaa Iltalehdelle, että videon sisältö on ollut heille valitettava yllätys

- Olemme lähteneet tukemaan kyseistä projektia, emmekä mitään valmista käsikirjoitusta. Emme ole videon tilaaja tai julkaisija, emmekä ole hakeneet tai tukeneet rasistista sisältöä. Julkaisuvastuu ja -päätös ovat tuotantoyhtiöllä.

Tukipäätöstä on perusteltu sillä, että netissä julkaistava dokumenttisarja tarjoaa nuorille uuden tavan saada äänensä kuuluviin. Säätiö aikoo selvittää onko asiassa mahdollisesti tapahtunut jonkinlaista sopimusrikkomusta.

- Siellä on erittäin vastenmielistä materiaalia. Taide ei ole lain ulkopuolella, eikä annettua ilmaisuvapautta saa käyttää loukkaamaan muiden ihmisten oikeuksia. On kyse siitä saako tällaista esittää.

Monille kuvamateriaalin nähneille on tullut vaikutelma siitä, että videolla ei ole ainoastaan taltioitu afgaanipakolaisen ihmisoikeuksien loukkaamista, vaan tekoon on aktiivisesti osallistuttu.

Krohnin tietojen mukaan vastaavantyyppistä provokaatiota on tapahtunut muuallakin Euroopassa.

"Antirasistinen"

Tuotantoyhtiö Napafilmsissä tulkinta ja videon aiheuttama keskustelu hämmentää, sillä Doxwise-projektin tarkoitus on antaa ääni nuorille, joiden näkemykset ovat mediassa pienessä roolissa.

- On keskitytty tähän videoon, olisiko sitä pitänyt julkaista vai ei, kun halutaan kiinnittää huomiota yhteiskuntaan, jossa elämme, tuottaja Liisa Juntunen sanoo.

Juntusen tulkinta on, että video on ilman muuta antirasistinen ja se tuo ilmi vaikeita asioita, jotka ovat olemassa yhteiskunnassamme.

- Siinähän ei missään vaiheessa ihannoida rasismia tai tuoda sitä hienona asiana esiin.

Tuotantoyhtiö on saanut videosta niin ihmettelevää ja tuomitsevaa kuin positiivistakin palautetta.

Myös Krohn huomauttaa, että hänen käsittääkseen tekijöiden tarkoitus on ollut vilpitön.

- Taustalla on iso yhteiskunnallinen kysymys, Krohn sanoo.

Säätiö on muuten ollut tyytyväinen projektissa tuotettuihin dokumentteihin.

- Siellä on hienoja ja koskettavia nuorten puheenvuoroja, jotka jäävät tämän kohun alle.

Säätiö muistuttaa, että Suomessa ei ole ennakkosensuuria.

________________________________

Voima: Lämpimästi tervetuloa rasistiseen Suomeen

Doxwise Nordic -videoprojekti pistää pohjoismaiset nuoret kommunikoimaan videoiden välityksellä. Suomalaisessa videossa pääosaan nousee rasismi.

Ystäväni linkkasi minulle eilen tämän videon. Helsingissä kuvatussa klipissä ystävykset ovat menossa grillaamaan. Tavallinen suomalainen harrastus, joskin harvinaisempi syksyllä. Kyseessä onkin erityinen grillijuhla – tällä toivotetaan tervetulleeksi turvapaikanhakijoita Suomeen.

Sankarimme löytävät paikan grillille Eduskuntatalon ulkopuolelta, tarkkaan ottaen afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden vierestä. Afgaanipakolaiset ovat olleet nälkälakossa jo yli 30 päivää ja osoittaneet siten mieltään Eduskuntatalon edessä turvapaikanmyöntöprosessia sen ongelmia vastaan. Videon päähenkilö Joonas kertoo kameralle tapahtuman syistä.

[...]

_________________________________

Ilta-Sanomat: Elokuvasäätiö tuki rasistista videota kymmenillä tuhansilla

Suomen Elokuvasäätiö on tukenut Doxwise-projektin myötä useilla kymmenillä tuhansilla euroilla videopätkää, joka sisältää rasistista sisältöä.

Doxwise-projektiin kuuluvassa jaksossa näytetään, kuinka suomalainen nuorukainen grillaa pekonia kahden kaverinsa kanssa nälkälakossa olevien afgaanien edessä. He myös tarjoavat protestoijille olutta, sekä juoksentelevat alasti Eduskuntatalon pylväikössä.

Kolmikko lausuu videolle myös useita rasistisia kommentteja.

Suomen Elokuvasäätiö on tukenut Doxwise-projektia Helsingin Sanomien mukaan 32 000 eurolla. Projektissa on mukana 18-25 -vuotiaita nuoria ympäri pohjoismaita. Nuoret kuvaavat materiaalin itse, mutta jaksoilla on ollut ammattimaiset tuottajat, leikkaajat ja ohjaajat.

Suomen Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn myöntää, että säätiöön on tullut asiasta useita yhteydenottoja.

- Säätiöön tuli eilen lukuisia yhteydenottoja koskien tätä. Olen ollut yhteydessä tuottajaan, hän kommentoi.

Krohn huomauttaa, että säätiöön ei ole tullut hakemusta tämänkaltaisesta episodista, vaan että se on luottanut tuotantoyhtiön ammattitaitoon. Suomessa hankkeesta vastasi tuotantoyhtiö Napafilms Oy.

- Siinä varmasti on motiivina julkaisuun se, että näytettäisi tämä laajempi yhteiskunnallinen todellisuus.

Krohn muistuttaa, että Elokuvasäätiö ei ole julkaisija eikä tuottaja, vaan se vain antaa sopimuksen mukaan tuotantotuen hankkeille.

Kohua herättänyt video on sittemmin poistettu Doxwisen sivuilta.