perjantai 26. lokakuuta 2012

HS: Viranomaiset taivuttelivat afgaanimiehiä lopettamaan syömälakon

Helsingin Sanomat: Viranomaiset taivuttelivat afgaanimiehiä lopettamaan syömälakon 26.10.2012

Kaksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta afgaanimiestä jatkavat syömälakkoaan teltassa Helsingissä Musiikkitalon ja Sanomatalon välisellä nurmikolla.

Miehet aloittivat syömälakon 10. syyskuuta. He ovat valittaneet ratkaisusta hallinto-oikeuteen, mutta tuomioistuin ei ole ratkaissut asiaa vielä.

Keski-ikäiset miehet ovat nauttineet vettä, suola- sokeriliuosta ja vähän mehua, kertovat Vapaa liikkuvuus -verkoston edustajat, jotka ovat olleet miesten kanssa päivittäin.

Perjantai-iltana miehet näyttivät varsin heikoilta ja väsyneiltä hyytävässä pakkasilmassa. He eivät enää jaksa kävellä Eduskuntatalon eteen osoittamaan mieltään.

Aiemmin illalla Suomen viranomaiset olivat yrittäneet taivutella miehiä lopettamaan syömälakkonsa. Paikalla kävi muun muassa maahanmuuttoviraston, kirkon ja Pakolaisneuvonta-järjestön edustajia.

Yli 300 suomalaispappia vetosi lokakuun alussa miesten puolesta ja vaati kriisimaihin suuntautuvia käännytyksiä lopetettavaksi.

"Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut pitävänsä miesten kertomuksia uskottavina ja turvallisuusriskejä todellisina, mutta on silti evännyt heiltä suojelun. Tätä emme voi hyväksyä", papit muistuttavat kannanotossaan.

"Edellytämme omilta viranomaisilta sekä poliittisilta päättäjiltä vahvempaa moraalista selkärankaa. Meidän on kannettava yhteistä kuormaa rohkeammin, nähtävä jokaisen ihmisen kiistaton arvo kirkkaammin ja lopetettava vastuun vältteleminen", papit korostivat ja vaativat päätöksen oikaisemista.