sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Yle: Suomessa on kymmeniä karkotettuja, jotka eivät kelpaa millekään maalle

Yle Uutiset: Suomessa on kymmeniä karkotettuja, jotka eivät kelpaa millekään maalle 21.10.2012

Rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottaminen Suomesta aiheuttaa poliisille suurta päänvaivaa.

Poliisi kiristi karkotuslinjaansa pari vuotta sitten - kauppakeskus Sellon ampumatapauksen jälkeen.

Ongelmana ovat nyt erityisesti sellaiset maat, jotka kieltäytyvät vastaanottamasta jopa omia kansalaisiaan.

Taustalla useimmiten raskas rikos

Suomessa asuu reippaasti yli 100 000 oleskeluluvan saanutta ulkomaalaista. Jos oleskeluluvan tuomitaan vakavasta rikoksesta, edessä on maastakarkotus.

Helsingin ulkomaalaispoliisin ylikomisario Veijo Rissanen luettelee karkotusperusteet nopeasti:

- Törkeä huumausainerikos, törkeä väkivaltarikos - joskus omaisuusrikoksetkin, jos niitä on riittävän paljon.

Lopullisen maastakarkotuspäätöksen tekee Maahanmuuttovirasto - poliisin esityksestä. Poliisi kiristi linjaansa pari vuotta sitten.

- Vuodenvaihteessa 2009-2010 sattunut kauppakeskus Sellon ampumistapaus herätti meidät kaikki. Karkotusesitystemme määrä kaksinkertaistui saman tien.

Tätä nykyä poliisi taluttaa Suomesta ulos joka vuosi lähes 200 kovan luokan rikollista. Vuonna 2011 Suomi karkotti rikoksesta tuomittuja ulkomaalaisia kaikkiaan 29 maahan.

Osalla porttikielto jopa omaan kotimaahansa

Maahanmuuttoviraston yksikönjohtaja Olli Koskipirtti sanoo, että karkottaminen on työläs ja hidas prosessi: poliisi, Maahanmuuttovirasto, hallinto-oikeus, korkein hallinto-oikeus, poliisi.

- Antamamme karkotuspäätöksen jälkeen saattaa kulua jopa yli kolme vuotta ennen kuin poliisi pääsee täytäntöönpanotoimiin.

Koskipirtti tietää, että Suomessa asuu tälläkin hetkellä kymmeniä karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia, joilla on porttikielto joka ikiseen maailman kolkkaan.

- On tapauksia, joita ei saada karkotetuksi minnekään. Jopa heidän oma kotimaansa kieltäytyy vastaanottamasta heitä.

Suomen viranomaisilla on ollut karkottamistapauksissa suuria vaikeuksia etenkin Vietnamin, Somalian ja Irakin kanssa. Viron venäläisillekään ei aina tahdo löytyä uutta yösijaa.

- Jos karkotettu ei kelpaa kenellekään, hän jää Suomeen ja hänelle on myönnettävä tänne oleskelulupa.

"Rotevat poliisit" eivät nyt auta

Viikko sitten eduskunta keskusteli kiivaasti Helsingissä sattuneen yökerhoammuskelun jälkipyykistä. Kokoomuksen Ben Zyskowiczilla oli oma reipas resepti.

- Tässä tarvitaan yksi tai korkeintaan kaksi rotevaa poliisimiestä, jotka saattavat tämän henkilön takaisin omaan kotimaahansa Vietnamiin, Zyskowicz sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Pitkän linjan ulkomaalaispoliisi, komisario Veijo Rissanen ei oikein tiedä pitäisikö hänen itkeä vai nauraa parlamentaarikon parahdukselle.

- Olemme erään karkotettavan kanssa käyneet Vietnamin rajalla saakka. Mutta paluukoneella sieltä on tultu porukassa takaisin.

- Täkäläisessä lähetystössä olemme sen jälkeen istuneet teetä juomassa ja neuvottelemassa ongelmasta. Mitään ei ole tapahtunut. Karkotettu jää Suomeen, ilmeisesti loppuiäkseen - ellei näitä asioita kyetä sitten ratkaisemaan poliittisella tasolla.