tiistai 9. lokakuuta 2012

Nelonen: Tigerin ammuskelun tunnustanutta oltiin jo karkottamassa

Nelonen: Tigerin ammuskelun tunnustanutta oltiin jo karkottamassa 9.10.2012

Yökerho Tigerin ammuskelusta epäiltyä 38-vuotiasta miestä oltiin karkottamassa Suomesta jo yli kolme vuotta sitten.

Vietnamilaissyntyisestä miehestä tehty karkotuspäätös oli täytäntöönpanokelpoinen eli hänet olisi voitu poistaa maasta heti sen jälkeen, kun hän vapautui vankilasta suorittamasta vankeustuomiotaan. Karkotuksen sijasta miehelle myönnettiin tilapäinen oleskelulupa. Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa on voimassa enää reilun kuukauden. Se menee umpeen 23. marraskuuta.

Kukaan Nelosen uutisten tavoittamista virkamiehistä ei osannut tai halunnut kertoa, miksi karkotuksesta oli luovuttu. Ylikomisario Juha Rosendahl Länsi-Uudenmaan poliisista toteaa vain, että karkotus oli estynyt. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida estymisen syytä.

Tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti maahanmuuttovirastosta ei tunne juuri tätä tapausta. Hän kuitenkin huomauttaa yleisellä tasolla, että Vietnam ei välttämättä suostu ottamaan vastaan omia kansalaisiaan.

- Joissakin tapauksissa, jos Vietnamin kansalainen on hyvin pitkään oleskellut Suomessa, Vietnam ei välttämättä ota omia kansalaisiaan enää takaisin eli ei myönnä heille esimerkiksi uutta passia.

Koskipirtin mukaan Suomen ainoa mahdollisuus tällaisessa tilanteessa on myöntää henkilölle uusi oleskelulupa. Suomella ei siis ole keinoa päästä henkilöstä eroon.

- Ei ole, jos ei ole mitään muutakaan sellaista valtiota, mihin hänet voisi lähettää eli hän olisi vaikka asunut jossain muussa maassa kuin Vietnamissa, Koskipirtti toteaa.

Tiger-ammuskelusta epäillyllä miehellä on Suomessa parinkymmenen vuoden mittainen rikoshistoria. Hänet on tuomittu kymmenistä rikoksista, kuten huume- ja omaisuusrikoksista.

Vakavin tuomio koskee syksyllä 2009 tapahtunutta törkeää pahoinpitelyä, josta mies sai kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Hän oli kaverinsa kanssa pahoinpidellyt toisen miehen. Kaksikko oli lähtenyt uhrin kotiin ja aloittanut hakkaamisen heti, kun tämä avasi oven. Kaveri oli käyttänyt teleskooppipatukkaa, 38-vuotias oli puukottanut uhria. Yksi puukoniskuista oli osunut uhria selkään. Veitsi oli katkennut ja jäänyt kiinni uhrin selkärankaan. Uhri oli ollut lähellä halvaantumista.

Syyttäjä vaati kaksikolle rangaistusta tapon yrityksestä. Sekä Espoon käräjäoikeus että Helsingin hovioikeus tuomitsivat miehet törkeästä pahoinpitelystä. Kaveri ei saanut lainkaan rangaistusta, sillä hän oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton. 38-vuotias sen sijaan sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion. Oikeus päätti pitää miehen vangittuna muun muassa sen takia, että hänestä oli jo tehty karkotuspäätös.

Helsingin rikospoliisin mukaan mies on nyt tunnustanut ammuskelleensa yli viikko sitten yökerho Tigerissa. Kaksi miestä haavoittui välikohtauksessa. Myös vakavammin haavoittunut mies on päässyt sairaalahoidosta. Poliisin mukaan mies ampui kolme laukausta. Syynä oli epäillyn ja uhrin välille syntynyt suukopu ja kärhämä. Miehet eivät tunteneet toisiaan ennestään. 38-vuotias ehti poistua ravintolasta ennen poliisin tuloa, mutta poliisi pääsi miehen jäljille silminnäkijäkertomusten perusteella. Ammuskelussa käytetty ase on edelleen kateissa.