maanantai 1. kesäkuuta 2009

Pohjalainen: Lähes 80 prosenttia alaikäisistä pakolaisista huijasi ikänsä

Pohjalainen: Lähes 80 prosenttia alaikäisistä pakolaisista huijasi ikänsä 1.6.2009

Poliisi keskeytti turvapaikanhakijoiden ikätestit lähes kokonaan puuttuvan lakipykälän vuoksi. Viime vuonna Suomeen haki ennätysmäärä alaikäisiä pakolaisia, joista lähes 80 prosenttia osoittautui luuloteltua vanhemmiksi.

Viime vuonna Suomeen tuli ennätykselliset 700 alaikäistä turvapaikanhakijaa, kun kahtena edellisvuonna heitä oli noin sata.

Oikeuslääketieteellisen ikätesteissä heistä osoittautui täysi-ikäisiksi noin 500 hakijaa.

- Onhan se hurjan iso määrä, maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo laskeskelee.

Alkuvuonna Suomi lisäsi turvapaikkaa hakevien ikätestejä. Poliisi on nyt keskeyttänyt testit lähes kokonaan, koska niitä ei säädellä lailla.

- Kaikki toimijat sisäasianministeriössä, maahanmuuttovirastossa ja poliisissa totesivat, että sääntelyä tarvitaan päätöksenteon tueksi, Repo toteaa.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan lakia ikätesteistä ryhdytään laatimaan ja se syntyy aikaisintaan syksyllä.

Ei muuta jäämistä

Revon mukaan turvapaikanhakija voi jäädä suomeen, vaikka hän huijaisi ikänsä. Totuuden tullessa ilmi viranomaiset vain arvioivat häntä täysi-ikäisenä turvapaikanhakijana.

Alaikäistä hakijaa ei kuitenkaan voida palauttaa takaisin kotimaahansa, ellei hänen huoltajansa olinpaikkaa tiedetä.

- Aivan sokkona ei voida lähteä palauttamaan. Meillä täytyy olla tietoa palautusolosuhteista. Voi olla, että näillä perusteilla alaikäisen on helpompi saada lupa jäädä Suomeen, Repo sanoo.

Täysi-ikäinen hakija menettää myös mahdollisuuden koko perheen yhdistämiseen. Aikuinen turvapaikanhakija saa tuoda mukanaan aviopuolison ja lapset, kun alaikäisen vanhemmilla ja sisaruksillakin on mahdollista hakea oleskelulupaa Suomesta.

- Joukko on ehkä isompi kuin täysi-ikäisellä, Repo arvioi.

Hakijan antamilla väärillä tiedoilla voi olla silti vaikutusta luvan saamiseen jatkossa.

- Mutta mitä pidempään hakija on ehtinyt maassa olla, sitä hankalampi siihen on enää myöhemmin puuttua.

Vaasassa yksi testi

Vaasassa alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei ole. Vaasan vastaanottokeskus on tarkoitettu täysikäisille, ja vain yhdelle heistä on tehty puolen vuoden aikana ikätesti.

- Tämä henkilö oli ilmoittanut olevansa 17-vuotias, mutta tutkimuksen perusteella hän oli selkeästi yli 20-vuotias, vanhempi konstaapeli Kari Pollari Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo.

Pollari on huomannut, että turvapaikanhakijat eivät välttämättä puhu totta.

- Jokainen heistä on puhunut jotain sellaista, mikä ei pidä paikkaansa. Kukaan ei kerro totuutta siitä, miten ovat tänne Suomeen saapuneet.

Monet hakijoista kertovat tulevansa rekka-auton kyydissä toiselta puolelta maapalloa Korsholmanpuistikolle tai vaasalaiselle huoltamolle.

- Ne tarinat eivät pidä paikkaansa, ja niitä on paljon, Pollari huokaisee.

Poliisi tietää, että Schengen-alueella liikkuminen on helppoa, varsinkaan kun alueella ei ole rajatarkastuksia.

- Meillä on täällä tosi paljon ihmisiä, jotka kiertävät maasta toiseen. Eräs sanoi tämän olevan hänelle elämäntapa. En tiedä, onko heistä joku joutunut vainon kohteeksi, mutta epäilen.

Poliisin haastattelussa moni turvapaikanhakija kertoo suoraan hakevansa parempaa elintasoa. Pollari ihmettelee myös heidän intoa matkustella kotimaahansa.

- Oleskeluluvan jälkeen he hankkivat oman maan kansallisen passin, vaikka ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta sillä perusteella, etteivät voi elää kotimaassaan.