sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

HS Mielipide: Monikulttuurikeskuksia Espoossa ei saa sulkea


Helsingin Sanomat
Mielipide: Monikulttuurikeskuksia Espoossa ei saa sulkea
28.6.2009


Me espoolaiset maahanmuuttajat olemme surullisia ja huolissamme. Monikulttuuriset toimintakeskuksemme uhataan lakkauttaa.

Missä me sen jälkeen voimme tavata toisiamme ja muita kuntalaisia ja saada samalla ongelmiimme ammattiapua?

Espoossa kehitetään vain neuvontatyötä, mutta ei läheistyötä. Emme ymmärrä, minkä tähden matalan kynnyksen toimintakeskustoiminta on vaihtunut neuvontapisteeksi. Miksi asiakasta aletaan taas juoksuttaa luukulta luukulle?

Psykososiaalinen ja ihmisen kokonaistilanteen tukeminen menettää merkityksensä. Tällainen säästäminen maksaa tulevaisuudessa muissa palveluissa. Espoon tavoitteena on monta vuotta ollut ehkäistä kotiäitien, yksinhuoltajien, ikääntyvien ja vajaakuntoisten maahanmuuttajien syrjäytymistä.

Me säännöllisesti käyvät asiakkaat sanomme toimintakeskusta toiseksi kodiksemme. Meillä ei ole muuta paikkaa, jossa tavata muita ihmisiä.

Toimintakeskuksessa saamme opetella ja kehittää suomen kielen taitojamme, osallistua moniin kielen oppimista tukeviin toimintaryhmiin ja infotilaisuuksiin. Ja kun ihmiset ryhmissä puhuvat eritasoista suomen kieltä, se auttaa meitä oppimaan keskustelun ja toistemme auttamisen kautta. Muuten kontaktit jäävät vain sosiaalityöntekijän, terveyskeskuslääkärin ja kaupan kassan varaan, eikä heilläkään ole koskaan tarpeeksi aikaa.

Tämä kehityssuunta on taantumista! Ilman alueellisia toimintakeskuksia emme saa tarvitsemaamme tietoa. Liikkuminenkin voi olla meille este, ja paikan löytäminen kaukana kodistamme voi olla vaikeaa.

Mihin on Espoossa kadonnut halu auttaa meitä maahanmuuttajia selviytymään uudessa kotimaassamme ja tukea meidän kotoutumistamme? Mitä meille maahanmuuttajille tapahtuu, mistä saamme turvallisen verkoston muiden ihmisten kanssa? Missä opimme uusia asioita ja löydämme aikaansa antavia ja auttavia työntekijöitä?

Olemme saaneet monipuolisen palvelun lisäksi myös työelämään tutustumismahdollisuuden. Me olemme tyytyväisiä toimintakeskusten toimintaan ja haluaisimme, että sitä vielä kehitetään. Miksi jo tehty työ hylätään?

HILMA JANINA

ja yhdeksän eri kansallisen ryhmän edustajat
Espoo