torstai 4. kesäkuuta 2009

Minna Sirnö: Vihan voimalla valtaan?


Pirkanmaan Sanomat:
Minna Sirnö: Vihan voimalla valtaan?
3.6.2009


Mikä se on se sellainen lähimmäinen, joka hädän hetkellä tekee kanssakärsijästään syntipukin? Joka opettaa lapsensakin vihaamaan muita ihmisiä? Joka haluaa rakentaa yhteiskuntaa vihan, uhan ja väkivallan varaan?

Tällaisia lähimmäisiä elää keskuudessamme. Vaiettu totuus nimittäin on, että rasismi, fasismi ja uusnatsismi nostavat rajusti päätään. Äärioikeistolainen, rasistinen liike on verkottunut kansainvälisesti. Eikä tuo liike toimi vain siellä jossakin, vaan täällä, Suomessa, keskuudessamme.

Luulisi, että tuo liike ja sen toimintatavat herättäisivät ison ja tuomitsevan hälyn mediassa, kaduilla ja työpaikoilla. Mutta ei. Ilmiötä ympäröi hiljaisuuden muuri. Ja vanhan sananlaskun mukaanhan hiljaisuus on tuen merkki.

Ei siis ihme, että yhteiskuntamme on osoittautunut joko haluttomaksi tai hampaattomaksi kitkemään erilaisiin ihmisiin kohdistuvan ihmisvihaan yllyttämistä. Näyttää melkein siltä, kun joku yhteinen tahto siunaisi erinäköisten ja oloisten ihmisten vihaamisen.

Hiljaisuuden lisäksi huolestuttavaa on, että ihmisvihan levittäminen ei enää ole vain jonkin pienen joukon juttu. Näyttää nimittäin siltä, että vakavastikin otettavien poliitikkojen keskuudessa on muotia kerätä poliittisia irtopisteitä rasismilla ja ennakkoluulojen ruokkimisella.

Tähän asti "vanhat puolueet" ovat jyrkästi vastustaneet ihmisvihaa ja rasismia ja ovat sitoutuneet siihen, että heidän edustajansa ja ehdokkaansa eivät edistä muukalaisvihaa. Mutta tilanne on selkeästi muuttunut.

Itse hätkähdin taannoin Helsingin Sanomien etusivulla olevaa kokoomusehdokkaan isoa mainosta, joka tihkui muukalaisvihaa. Tähänkö on tultu?

Ei nimittäin pidä unohtaa, että Hitlerkin valittiin aikoinaan vapaissa vaaleissa johtamaan Saksaa. Että Natsi-Saksan koko olemassaolo perustui ihmisvihaan: erilaisten ihmisten tekemiseen syntipukeiksi sen hetkiseen taloudelliseen lamaan ja työttömyyteen. Että keskitysleireissä tuhottiin juutalaisia, romaneja, mustia, slaaveja, kehitysvammaisia, homoja, toisinajattelijoita...

Tällaista Suomea ja maailmaako olemme rakentamassa vain siksi, että vaikenemalla pääsemme helpommalla? Ei, ikinä. Vihan varaan ei voi rakentaa hyvinvointia, ainoastaan tuhoa.

Jos siis aidosti rakastat lastasi, et voi vihata erilaisia ihmisiä, sillä sinunkin lapsesi on jollekin erilainen.