torstai 18. kesäkuuta 2009

Etelä-Saimaa: Kaksi sairaalaan ja neljä putkaan vastaanottokeskuksen joukkotappelusta


Etelä-Saimaa:
Kaksi sairaalaan ja neljä putkaan vastaanottokeskuksen joukkotappelusta
18.6.2009


Joutsenon vastaanottokeskuksen tiloissa Lappeenrannassa tapeltiin rajusti maanantai-iltana. Silminnäkijän mukaan paikalle saapunut poliisipartio ei saanut heti taltutettua tappelijoita. Iltakahdeksan tietämissä käyty tappelu tyyntyi vasta rajavartiolaitoksen saavuttua koirien kanssa paikalle.

Poliisi vei neljä tappelijaa yöksi asemalle rauhoittumaan ja kuulusteltaviksi. Kaksi henkilöä vietiin sairaalaan. Keskuksen vastaavan ohjaajan ja johtajan sijaisen Olli Vesivalon mukaan sairaalaan vietyjen vammat eivät ole vakavia.

- He eivät käsittääkseni saaneet pahoja vammoja. Jos joku lyö, siinä saattaa tulla mustelmia tai, jos lyö nenään, voi tulla verta. Silloin ihmiset yleensä käytetään paikattavina.

Vesivalon mukaan tappelu sai todennäköisesti alkunsa arkisesta yhteenotosta, jotka keskuksessa aina välillä äityvät pahemmiksi riidoiksi. Hänen mukaansa tappelussa ei ole taustalla poliittisia tai ideologisia ristiriitoja.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa kaikkia asiakkaita kohdellaan pelkästään turvapaikanhakijoina. Samaan huoneeseen pyritään kuitenkin majoittamaan vain samaa kansalaisuutta edustavia. Vesivalo ei kerro tappeluun osallistuneiden kansallisuutta.

Vesivalon mukaan toistaiseksi ahtaus on ollut suurin ongelma. Jokaisessa kerroksessa asuu enimmillään noin 60 henkeä. Yhdessä 16 neliömetrin huoneessa asuu kolme ihmistä.

- Ihmiset asuvat täällä hyvin ahtaasti ja karuissa oloissa pitkän aikaa. Yksityisyyttä on hyvin vähän. Kun täällä asutaan pitkään, tulee käytännön asioissa usein riitaa. Käsittääkseni tässä ei ole mitään sen suurempaa taustalla. Siitäkin voi tulla riitaa, jos henkilöt eivät ymmärrä toisiaan. Vielä tähän mennessä ei tappeluissa ole ollut kyse ideologioista, poliittisista asioista tai kansalaisuuksista.

Vastaanottokeskuksessa mietitään, voivatko tappelijat jäädä keskukseen asumaan. Vesivalon mukaan keskuksessa ei ole vielä päätetty seurauksista. Poliisi hoitaa mahdolliset rikosilmoitukset.

- Jos joku tappelee, hänelle koituu siitä jonkinlaisia seurauksia. Tappelijaa puhutellaan. Sen jälkeen katsotaan, voiko hän jatkaa täällä asumista vai siirretäänkö hänet toiseen keskukseen. Keskustelut käydään lähiaikoina.

Poliisipartio oli vastaanottokeskuksessa paikalla pari tuntia. Vesivalo kertoo tilanteen rauhoittuneen nopeasti, mutta poliisi jäi varmuuden vuoksi seuraamaan tilanteen kehittymistä pidemmäksi aikaa.

- Muutama henkilö otti yhteen ja se herätti kovasti levottomuutta keskuksessa, koska se tapahtui näissä meidän asuintiloissa. Tilanne on nyt aivan rauhallinen.

Vesivalon mukaan tapaus on harvinainen Joutsenon vastaanottokeskuksessa.