lauantai 27. kesäkuuta 2009

Kaleva: Vastaanottokeskuksissa kahakoitu usein


Kaleva:
Vastaanottokeskuksissa kahakoitu usein
27.6.2009


Pakolaisten vastaanottokeskuksissa on viime aikoina ollut kahakointia asukkaiden kesken. Pudasjärven viimeisimmän kahakan vuoksi tilannetta on yritetty rauhoittaa siirtämällä muutama nuori muihin yksiköihin. Uusia nuoria sinne ei ole otettu muutamaan viikkoon. Pudasjärvellä ovat kahakoineet lähinnä irakilaiset ja somalit toisiaan vastaan. Oulun vastaanottokeskuksen johtajan Katja Kolehmaisen mukaan väkivaltaa ei keskuksissa siedetä yhtään.

Somalialainen Dabe Ahmed Yazin oli torstaina lähdössä Pudasjärven yksiköstä pyörällä keskustaan. ”En pidä riidoista ja tappeluista. Itse en ole tapellut. Olen paossa sotaa, miksi pitäisi tapella täällä”, hän sanoo.

Kahakoiden syistä hänellä ei ole tarkkaa tietoa. ”Ihmiset ovat olleet kauan yhdessä ahtaissa tiloissa. Sekin voi aiheuttaa riitoja.”

Poliisi kutsuttu kolmesti paikalle

Seitsemän kuukautta Pudasjärvellä ollut irakilainen Assan Bidaurd ei myös pidä tappeluista. Vieressä oleva yksikön vs. johtaja Hannele Huttu-Hiltunen sanoo, että sekä Yazin että Bidaurd ovat niitä, jotka eivät ole kahakoineet. Hänen mukaansa joillakin asukkailla tunteet kuohahtavat helposti. Lisäksi irakilaiset ja somalialaiset epäilevät, että toista osapuolta suositaan. ”Lisäksi syy löytyy aina muista, ei itsestä. Kaikki ovat kuitenkin aina jälkeenpäin nöyriä ja katuvaisia.

Poliisi on nyt joutunut rauhoittamaan tilannetta kolmesti. Ensimmäinen kerta oli keväällä, jolloin toisena osapuolena oli pieni joukko pudasjärveläisiä nuoria. Jo silloin siirrettiin joitakin nuoria muualle. Muutama viikko sitten irakilaisten ja somalialaisten välille syntyi suuri kahina, johon melkein kaikki osallistuivat. ”Se oli haastava tilanne, koska lähes kaikki nujakoivat. Mitään kättä pitempää ei onneksi käytetty. Poliisi vei muutaman nuoren rauhoittumaan putkaan”, Katja Kolehmainen kertoi.

Tilanne yritettiin saada rauhoittumaan sisäisellä työskentelyllä yksikössä, mutta riita leimahti taas keskiviikon vastaisena yönä. Tällöin kymmenkunta nuorta oli rannassa lähdössä kalastamaan. Kahakassa lyötiin, potkittiin ja heiteltiin kiviä. Poliisi kutsuttiin taas paikalle ja yksi nuori joutui käymään sairaalassa.

Yksikössä ei Kolehmaisen mukaan tulla jatkossakaan hyväksymään mitään väkivaltaa. Jos joku ei tule toimeen muiden kanssa, hänet siirretään muualle. Jos joku asukas joutuu toisen pahoinpitelemäksi, häntä kehotetaan tekemään rikosilmoitus.

Henkilökunta on saanut turvallisuuskoulutusta ja varautunut tilanteisiin Kolehmaisen mukaan hyvin. ”Meillä työntekijöillä ei ole lupa käydä kiinni asukkaisiin. Se onkin siinä mielessä hyvä, että omaa turvallisuutta ei vaaranneta”, Huttu-Hiltunen sanoo.

Kolehmainen uskoo, että valtaosaa yksikön nuorista tilanne harmittaa. ”Tällainen aiheuttaa paikallisissa ihmisissä ja muissakin kielteisiä asenteita pakolaisia kohtaan. Syyttömätkin joutuvat kärsimään muutamien takia. Kaikki yksikön 70 nuorta eivät missään nimessä ole riehujia.”

Pakolaisten odotusajan pitkittyessä on vastaavia kahakoita ollut muissakin keskuksissa. ”Emme hyväksy niitä emmekä ymmärrä. Mutta realismia tietysti on se, että ihmisten odottaessa pitkään epätietoisuudessa, tällaista voi tapahtua.”

Ensimmäiset nuoret tulivat Pudasjärvelle joulukuun alussa. Heistä pääosa on yhä siellä. Ensimmäiset päätökset oleskeluluvista saatiin viime viikolla. Somaleja siellä on 50 ja irakilaisia 15.