maanantai 1. kesäkuuta 2009

HS: Porvoossa asuva ruandalainen sai syytteen joukkotuhonnasta


Helsingin Sanomat:
Porvoossa asuva ruandalainen sai syytteen joukkotuhonnasta
Syyttäjä: Ruandalaismiehen syyte ei perustu kidutettujen lausuntoihin
1.6.2009

YLE Uutiset:
Suomessa asuvaa ruandalaismiestä syytetään kansanmurhasta
Ruandalaismiehen oikeudenkäynnistä tulossa hankala

MTV3:
Porvoon ruandalaismiehelle syyte joukkotuhonnasta

Suomen ensimmäinen joukkotuhontaoikeudenkäynti alkaa syksyllä

Ilta-Sanomat:
Porvoolaismiehelle syyte osuudesta kansanmurhaan
Ruandan kansanmurha oli 100 päivää tappamista
IS:n kaikki aiemmat uutiset kansanmurhatutkinnasta

Uusi Suomi/STT:
HS: Porvoolaiselle syyte Ruandan kansanmurhasta
Ensimmäinen kerta Suomessa: Miestä syytetään joukkotuhonnasta
Ruandalaismies on ollut vangittuna yli kaksi vuotta


Taustaa:

Mediaseuranta:
Ruandan kansanmurha


Porvoossa asuvaa ruandalaismiestä vastaan on nostettu syyte joukkotuhonnasta. Kyseisellä rikosnimikkeellä ei Suomessa ole ennen oikeutta käyty. Puolustuksen mukaan oikeudenkäynti alkaa aikaisintaan loppukesästä.

Miestä syytetään osallisuudesta Ruandan vuoden 1994 etniseen kansanmurhaan. Äärihutut surmasivat Ruandassa sadan päivän aikana noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Miehen väitetään vastaavan osaltaan useista tuhansista uhreista.

Ruandan syyttäjäviranomaisen mukaan mies on oleskellut kansanmurhan aikaan Nyakizun alueella Ruandassa ja johtanut maan baptistiseurakuntien yhteenliittymää.

Mies kiistää syytteen. Miehen asianajaja Ville Hoikkala sanoo, ettei mies ollut asemassa, jossa hän olisi voinut johtaa hävitystä. Hoikkala arvostelee myös sitä, että syyte nostettiin ennen hänen vaatimiaan lisätutkimuksia. Puolustuksen mukaan isoa osaa syyttäjän todistajista on Ruandassa kidutettu lausuntojen saamiseksi.

Syyteratkaisun tehnyt valtionsyyttäjä Raija Toiviainen ei halunnut kommentoida asiaa ennen maanantaita.

Porvoon oikeudenkäynnin käytännön järjestelyistä tulee haastavat. Ruandalaistodistajia voidaan kuulla videoyhteydellä, heitä voidaan mennä kuulemaan Ruandaan tai heidät voidaan tuoda Suomeen. Myös kuuleminen puolueettomalla maaperällä on mahdollista.

Maksimirangaistus joukkotuhonnasta on elinkautinen vankeusrangaistus. Tuomion voi saada, vaikka ei itse olisi tappanut ketään. Porvoolaismiestä epäillään surmatyön suunnittelemisesta ja johtamisesta.

Tieto syytteestä meni ruandalaismiehelle sunnuntai-iltana Vantaan vankilaan. Hänet vangittiin vuoden 2007 huhtikuussa, joten vankeusaikaa on kertynyt yli kaksi vuotta jo ennen kuin häntä on ehditty edes syyttää.

Tutkintavankeudet kestävät Suomessa harvoin yli kolme kuukautta.

Puolustus on anonut ruandalaismiehen vapauttamista viitisen kertaa, viimeksi viime tiistaina. Porvoon käräjäoikeus on joka kerta päättänyt pitää hänet vangittuna.

Tutkintavankeuden pituus johtuu esitutkinnan kestosta. Keskusrikospoliisin tutkijat ovat tehneet useita matkoja kuulustelu- ja todisteiden keräysmatkoja Ruandaan.