torstai 4. kesäkuuta 2009

HS: Suomalaisen epäillään järjestäneen tšetšeenien laittoman maahantulon


Helsingin Sanomat/STT:
Suomalaisen epäillään järjestäneen tšetšeenien laittoman maahantulon
4.6.2009

MTV3:
Merivartiosto tutkii törkeää maahantulon järjestämistä


Helsingin Sanomat:
Tšetšenia-aktivisti: Olen pääepäilty maahantulojutussa
5.6.2009

MTV3:
Kansalaisaktiivi auttoi tshetsheenejä Suomeen

Uusi Suomi/STT:
Yrittäjä järjesti tshetsheenit Suomeen
Tshetseenien auttaja tuli julkisuuteenSuomalaismiehen epäillään järjestäneen viidentoista tšetšeenin laittoman tulon Suomeen.

Ilman viisumeita matkustaneet Venäjän kansalaiset saapuivat Suomeen kolmella eri lennolla huhtikuussa. Suomenlahden merivartiosto ei kerro, miten heidät saatiin koneeseen Turkissa.

"Yleensä lentohenkilöstö katsoo ne [asiakirjat] lähtöpäässä. Oikeastaan tämä liittyy tekotapaan, enkä sitä tässä vaiheessa kommentoi", sanoi yliluutnantti Matti Kettunen torstaina. Hän ei kertonut, mikä tai mitkä yhtiöt lennättivät tšetšeenit Suomeen.

Suurin osa tšetšeeneistä on aikuisia, mutta joukossa on myös lapsia. He anoivat turvapaikkaa heti tavattuaan suomalaisviranomaisia.

Merivartiosto tutkii tapausta törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä. Pääepäilty on suomalaismies, jonka epäillään tuoneen matkustajat Suomeen tai järjestäneen heidän matkansa.

Vyyhdessä on epäiltynä myös toinen suomalainen ja yksi turvapaikan hakijoista. Kettusen mukaan tutkittavan jutun rikosnimike on törkeä, koska kolmikon toiminta vaikuttaa organisoidulta.

Lisäksi kahta turvapaikanhakijoista epäillään väärennysrikoksesta. Kettunen kertoo, että heillä oli väärennetyiksi epäillyt Venäjän passit.

Suomenlahden merivartiosto kuulusteli pääepäiltyä eilen, mutta hän ei ole pidätettynä. Kettunen ei halunnut arvioida teon motiiveja.

Turvapaikanhakijat odottavat anomustensa käsittelyä vastaanottokeskuksessa.

Suomessa on viime aikoina paljastanut joitakin suunnitelluilta vaikuttavia ihmissalakuljetusjuttuja. Maaliskuussa intialainen mies tuomittiin Vantaan käräjäoikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja törkeästä väärennyksestä. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle yli puoli miljoonaa euroa rikoshyötynä. Oikeus katsoi, että tuomittu järjesti yhdessä organisaationsa kanssa laittomasti Suomeen 20 ihmistä.

___________________________

Helsingin Sanomat 5.6.2009:

Helsinkiläinen yrittäjä Mikael Storsjö sanoo olevansa mies, jota Rajavartiolaitos epäilee 15 tšetšeenin törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Tuotujen joukossa on miehiä, naisia ja lapsia. Kaikki ovat anoneet turvapaikkaa ja heidät on sijoitettu vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

Rajavartiolaitos kertoi rikosepäilystään torstaina. Sen mukaan maahan tulleet ovat saapuneet Suomeen Turkista. Epäilty on järjestänyt huhtikuussa kolmen eri ryhmän lentomatkat Istanbulista Suomeen. Mies jäi kiinni, kun hän tuli itse ensimmäisen ryhmän mukana.

Yliluutnantti Matti Kettunen kertoi Helsingin Sanomille, että mies on Rajavartiolaitoksen tuttu ja häntä on tutkittu aiemminkin samoista toimista.

Sitä Kettunen ei kertonut, että kyseessä olisi tunnettu ihmisoikeusaktivisti, joka on tuonut maahan aiemmin kymmeniä tšetšeenejä.

Kettunen korosti, että epäiltyä tekoa pidetään törkeänä, koska tapauksessa on viitteitä järjestäytyneestä toiminnasta.

Rajavartiolaitoksen mukaan pääepäillyn lisäksi yhden Suomessa asuvan ja yhden turvapaikanhakijan epäillään osallistuneen laittoman maahantulon järjestämiseen. Kettusen mukaan näyttöä suuremmasta kansainvälisestä liigasta ei kuitenkaan ole.

Rajavartiolaitoksen torstaina julkaisemasta tiedotteesta suivaantunut Storsjö kertoi Helsingin Sanomille olevansa jutun "pääepäilty". Hän muistutti, että rikoslain mukaan maahantulon järjestäminen ei ole laiton, jos siihen on painavat inhimilliset syyt.

"Olen toiminut täysin avoimesti, eikä minulla ole asiassa mitään salattavaa."

Rajavartiolaitoksen mukaan kahden Suomeen saapuneen turvapaikanhakijan epäillään syyllistyneen väärennysrikokseen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn pakolaisasiantuntijan Outi Lepolan mukaan rajavartiolaitoksen pitäisi tietää, ettei turvapaikanhakijan maahantulo koskaan ole laiton, vaikka se tapahtuisi sääntelemättömästi tai jopa väärin paperein.

Erikoista tapauksessa on Kettusen mukaan, että suurin osa maahan tulleista saapui omilla passeillaan, mutta heillä ei ollut viisumeita tai oleskelulupia. Storsjön mukaan kaikille hänen tuomilleen ihmisille oli ostettu lentoliput Istanbulista Helsingin kautta Pietariin. Venäjän kansalaisina he eivät tarvinneet Suomeen viisumia tai oleskelulupaa eli he pääsivät Istanbulissa koneeseen transit-matkustajina.

Storsjö kertoo tuoneensa Suomeen samalla menetelmällä noin 50 tšetšeenipakolaista parin kolmen viime vuoden aikana.

Suomeen tulleet tšetšeenit ovat saapuneet Turkkiin Azerbaidžanin kautta. Turkissa he elivät pakolaisleirillä.

"He eivät saa tehdä töitä eivätkä saa mitään valtion tukia. Lapset eivät pääse kouluun", Storsjö kertoo vaikuttimistaan tuoda heitä Suomeen.