keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Kaleva: Turvapaikanhakijoiden jalkapallomestaruudesta pelataan Oulussa

Kaleva: Turvapaikanhakijoiden jalkapallomestaruudesta pelataan Oulussa 10.6.2009
Kaleva: Pallo auttaa kotoutumisessa

Kaleva: Joukkotappelu turvapaikanhakijoiden futisturnauksessa Oulussa 11.6.2009
Helsingin Sanomat/STT: Turvapaikanhakijoilla joukkotappelu jalkapallo-ottelussa
Ilkka/STT: Jalkapallo-ottelu sai turvapaikanhakijat rähinöimään
Ilta-Sanomat: Kymmenien joukkotappelu kesken futispelin Oulussa!
Iltalehti: JOUKKOTAPPELU!


Turvapaikanhakijoiden jalkapallomestaruus selviää, kun Oulussa järjestetään keskiviikkona ja torstaina Suomen vastaanottokeskusten välinen jalkapalloturnaus.

Joukkueita on yhteensä 24, ja pelaajat tulevat 19:stä vastaanottokeskuksesta eri puolilta suomea. Peleissä on alaikäisten ja aikuisten joukkueet. Palloa potkitaan Heinäpään jalkapallohallissa molempina päivinä puoli kymmenestä neljään.


"Turnauksella yritetään vaikuttaa paikallisiin urheiluvaikuttajiin, jotta ymmärrettäisiin, että kenestä tahansa voi tulla taitavia pelaajia", ryhmäkodin ohjaaja Riku Kivimäki sanoo.

Kaikilla joukkueilla on mukana kummipelaajat, jotka ovat oman paikkakuntansa jalkapallon taitajia.
_______________

Oulun vastaanottokeskuksen pelaaja numero viisi on liekeissä. Terävä alanurkkaveto kaataa Pudasjärven vastaanottokeskuksen, ja Oulu jatkaa pelejään voittamattomana Suomen turvapaikkahakijoiden vastaaottokeskusten välisessä jalkapalloturnauksessa Heinäpäässä.

Voittomaalin tekijä Seliman Yonuiz pyyhkii hiet kasvoiltaan pelipaitansa helmaan. Mies on yhtä hymyä.

"Hyvin on mennyt", hän kuittaa.

18-vuotiaalla nuorukaisella menee hyvin muuallakin kuin jalkapallokentällä. Yhdeksän kuukautta sitten Irakista Ouluun tullut Yonuiz on löytänyt paikkansa itselleen vieraasta maasta: hänellä on ystäviä ja järkevää tekemistä. Suomen kielikin sujuu hämmästyttävän sujuvasti.

Yonuiz saa kiittää paljosta jalkapalloilijan lahjojaan. Hän pelaa jalkapalloa Oulun Jalkapalloklubin 3. divisioonan joukkueessa. Suomalaiset kaverit ovat löytyneet jalkapallokentältä.

"Pallo on hyvä työväline kotouttamisessa - itse asiassa paras", Palloliitossa Rasisti on raukka
-projektia vetävä Maurizio Pratesi sanoo.

"Se opettaa yhteistyötä, kieltä, maan tapoja, auttaa saamaan uusia ystäviä ja laajentaa elinpiiriä vastaanottokeskusten ulkopuolelle - muun muassa", monikulttuurista liikuntaa edistävän Liikkukaa ry:n toiminnanjohtaja Christian Thibault listaa.

Maalintekijä Yonuiz vahvistaa miesten puheet.

"Ilman jalkapalloa en olisi tutustunut niin hyvin suomalaisiin. Oikein hyvä homma."

Oulun Jalkapalloklubi kuuluu kaupungin pieniin jalkapalloseuroihin. Monikulttuurisuuden eteen tekemällään työllä se lyö laudalta isommat seurat.

"Tällä hetkellä joukkueissa on pelaajia seitsemästä eri maasta. Vastaanottokeskuksen poikia on mukana kuusi - ja he ovat erittäin sitoutuneita ja motivoituneita pelaamiseen", OJK:n puheenjohtaja Leo Korhonen kehuu.

Urheilusta juuri jalkapallo on avainasemassa maahanmuuttajien kotouttamisessa. Se on lajeista ylivoimainen suosikki: seuratoiminnassa mukana olevista ulkomaalaistaustaisista 95 prosenttia pelaa jalkapalloa.

Palloliitossa ei pidetä lukua siitä, kuinka paljon eri sarjoissa on muita kuin syntyperäisiä suomalaisia pelaajia.

"Paljon kuitenkin, ja määrä on koko ajan kasvussa", Pratesi sanoo.

Esikuvia Seliman Yonuizilta ja muilta vastaanottokeskuksessa palloa potkivilta nuorilta ei puutu. EM-lopputurnauksessa pelaavassa Suomen alle 21-vuotiaiden joukkueessa on puolen kymmentä ulkomaalaissyntyistä pelaajaa.

"Esimerkiksi veljekset Perparim ja Mehmet Hetemaj aloittivat jalkapalloilijan uransa Oulun vastaanottokeskuksessa", Christian Thibaut hoksauttaa.

Vastaanottokeskusten jalkapalloturnauksessa on mukana ennätykselliset 24 joukkuetta. Keskiviikkona alkanut turnaus jatkuu torstaina.

___________________


Useat poliisipartiot joutuivat rauhoittelemaan joukkotappelua Suomen turvapaikkahakijoiden vastaaottokeskusten välisessä jalkapalloturnauksessa Oulun Heinäpäässä torstaina kello 13 aikoihin.

Käsirysy alkoi, kun Kajaanin ja Rovaniemen vastaanottokeskusten turvapaikanhakijat pelasivat vastakkain. Poliisin mukaan joukkueille tuli erimielisyyttä tuomarin päätöksestä, ja suukovun päätteksi osa joukkueiden pelaajista aloitti tappelun, jossa heiteltiin kiviä ja lyötiin kepeillä.

Silminnäkijän mukaan sekä joukkueet että osa yleisöä oli mukana tappelussa. Potkimisen ja käsikähmän lisäksi tappelijat hakivat oksia lähimetsästä aseeksi sekä löivät toisiaan kulmalipulla. Mylläkässä oli mukana kymmenittäin tappelijoita.

Kähinää kesti kymmenkunta minuuttia, jolloin myös muut meneillään olleet pelit keskeytettiin. Oulun poliisilaitoksen poliisipartiot saivat taltutettua yhteenoton nopeasti yhdessä ottelun järjestäjän kanssa.

Kukaan ei loukkaantunut tappelussa vakavasti.

Kajaanin ja Rovaniemen vastaanottokeskusten joukkueet hylättiin turnauksesta. Järjestäjät päättivät rauhoittaa tilannetta, joten kaikki pelinsä jo pelanneet joukkueet lähtevät kotikaupunkejaan kohti. Turnaus jatkuu supistetusti eli jäljellä jäävät enää ne joukkueet, jotka kisaavat kolmesta parhaasta sijoituksesta.

_____________________________

Iltalehti:

Aseina kivenmurikoita, lähimetsästä haettuja oksia sekä kulmalippu. Tappelunnujakassa mukana kymmeniä pelaajia.

Useat poliisipartiot joutuivat rauhoittelemaan joukkotappelua, joka syntyi turvapaikanhakijoiden välisessä jalkapallo-ottelussa Oulun Heinäpäässä torstaina kello 13 aikaan.

Tappelu sai alkunsa, kun vapaapotkun aiheuttanut pelaaja ei hyväksynyt tuomarin tuomiota.

- Hän kävi tönäisemässä taklaamaansa pelaajaa. Taklattu suuttui, ja siitä se levisi kuin kulovalkea, vaikka toimitsijat ja joukkueiden huoltajat yrittivät rauhoittaa tilannetta, kahakkaa sivusta seurannut jalkapallokoulun vetäjä Ilkka Ylipahkala kertoo.

Myös yleisöä mukana tappelussa

Kaaos jatkui, vaikka osa kahakkaan osallistuneista pelaajista kuljetettiin turvaan linja-autoon.

- Bussin sisältä hyökkäsi revohka yhden pelaajan kimppuun, joka käveli ohi. Tilanne rauhoittui vasta, kun poliisit saapuivat paikalle.

- Siinä olisi tullut hirveää jälkeä, jos kukaan ei olisi mennyt väliin. Sen verran tosissaan pelaajat olivat. Täydet pisteet poliisille.

Kyläpahkala arvioi, että kahakassa oli jopa 40 pelaajaa eri joukkueista.

- Mylläkässä oli myös yleisössä olleita, jotka tulivat auttamaan kavereitaan.

Poliisit paikalle muutamassa minuutissa

Ensimmäinen poliisipartio oli paikalla jo muutama minuutti kahakan alkamisen jälkeen.

Siinä vaiheessa Ylipahkala oli vienyt jo junioripalloilijat turvaan.

- Jalkapallokoulussa mukana olevat lapset ovat 5-10-vuotiaita. Lapset olivat ihmeissään tapauksesta. Kerroimme, ettei tuollainen käytös kuulu jalkapalloon. Lapset totesivat, että ei niin, se kuuluu jääkiekkoon.

Ylipahkalan arvion mukaan nujakoitsijat olivat yli kaksi-kolmekymppisiä "aikamiehiä".

- Mukavan oloista porukkaa. Ikävä tapaus, Ylipahkala harmittelee.

Kukaan ei saanut joukkotappelussa vakavia vammoja.