torstai 18. kesäkuuta 2009

Aamulehti: Venäläinen ihmisoikeusaktivisti saa jäädä Suomeen


Aamulehti/STT:
Venäläinen ihmisoikeusaktivisti saa jäädä Suomeen

Helsingin Sanomat/STT:
Venäläinen ihmisoikeusaktivisti saa jäädä Suomeen

YLE Uutiset:
Kirbasova saa jäädä Suomeen

Taustaa:

Mediaseuranta:
HS: Kansalaisaktivistin käännytys Venäjälle yhä auki
8.6.2008


Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Maria Kirbasova saa jäädä Suomeen. Maahanmuuttovirasto on myöntänyt 67-vuotiaalle Kirbasovalle jatkuvan oleskeluluvan. Perusteena oli se, että muunlainen ratkaisu olisi ollut inhimillisesti kohtuuton, sillä Kirbasovan terveydentila on huono ja hän on ollut maassa vuodesta 2007.

Kirbasovaa avustanut varatuomari Leo R. Herzberg sanoo, että päätös on Kirbasovan tulevaisuuden kannalta ratkaiseva.

- Varsin huomattava määrä kansalaisia katsoi, että Maahanmuuttoviraston alkuperäinen tapa noudattaa ulkomaalaislakia on ollut liian julmaa ja että samojen säännösten nojalla voidaan tulla päinvastaiseenkin lopputulokseen.

Helsingin hallinto-oikeus määräsi huhtikuussa maahanmuuttoviraston käsittelemään Kirbasovan asian uudelleen. Virasto oli hylännyt hakemuksen viime kesänä, mikä herätti julkista keskustelua. Muun muassa ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo vaati, että vanhusten kunnioitus olisi saatava osaksi ulkomaalaislainsäädäntöä.

Taistellessaan äitinsä puolesta Kirbasovan tytär Kermen Soitu on huomannut, että Suomessa on muitakin vastaavassa tilanteessa olevia iäkkäitä ihmisiä eivätkä he selviä ilman lastensa apua.

Kirbasova on työskennellyt Venäjällä nuorten sotilaiden ja Tshetshenian sodan uhrien hyväksi. Hän on toiminut myös Venäjän sotilaiden äidit -järjestössä.