perjantai 26. kesäkuuta 2009

Kaleva: Maahanmuuttajien paperit eivät kelpaa pankeille


Kaleva:
Maahanmuuttajien paperit eivät kelpaa pankeille
26.6.2009


Seliman Yonuis sai oleskeluluvan Suomesta toukokuussa yhdeksän kuukautta kestäneen maahanmuuttoviraston tutkinnan jälkeen. Tilin Yonuis sai avattua oululaisesta pankista sosiaalityöntekijän avustuksella. Henkilöllisyytensä hän todisti konttorissa muukalaispassihakemuksensa kopiolla.

Tiliä avatessa Yonuisille kerrottiin, että hän voisi nostaa rahaa konttorista ja saisi lisäksi Visa-electron kortin. Tunnusluku postitettiin kotiin jonkin ajan kuluttua.

Korttia hakiessaan Yonuis joutui kuitenkin pettymään. "Pankissa minulle sanottiin, ettei korttia anneta, enkä voi nostaa rahaa tililtäni konttorissa. Myös laskujen maksamiseen tarvitaan henkilötodistus, joten en voi maksaa edes laskuja" Yonuis kertoo.

Koska Yonuis ei voi maksaa laskuja, ei hän voi hankkia itselleen internet-yhteyttä. Normaalisti kansaneläkelaitokselta tilille tulevat tuet maksetaan Yonuisille käteen Oulun sosiaalitoimesta. "Olisi turvallisempaa, jos rahat saisi pankkiin", hän sanoo.

Tilin käyttökielto vaikeuttaa myös työn hakemista. "Jos hakee ja saa töitä, kysyy työnantaja ensimmäiseksi tilinumeroa. En voi antaa tilinumeroa mihinkään, koska en saa rahoja ulos."

Yonuis sanoo asioiden hoitamisen olevan Suomessa vaikeaa ilman tiliä. "Irakissa en tarvinnut tiliä, mutta Euroopassa kaikki on ilman tiliä hyvin vaikeaa."

Yonuis ihmettelee sitä, ettei saa käyttää tiliään, vaikka on saanut valtiolta luvan asua Suomessa. "Suomen valtio on hyväksynyt minut. Miksi en kelpaa pankille?"

Ongelma pahenee

Työhönvalmennuksen kehittäjä Pia Kortessalo Oulun kaupungin maahanmuuttajahankkeesta sanoo pankkitilien puuttumisen aiheuttavan sosiaalitoimessa ylimääräistä työtä.

Sosiaalitoimi joutuu maksamaan käteisellä myös normaalisti Kelalta saatavat etuudet, koska Kela ei käsittele käteistä rahaa. Ja vaikka kaupunki voi periä maksetut rahat takaisin Kelalta, työajasta kaupunki ei saa korvausta.

"Tilien avaaminen on tällä hetkellä aika lailla meidän perustyötä tekevien harteilla. Se on pois muusta kotouttamisesta", Kortessalo sanoo.

Suurimmat vaikeudet pankkitilin puuttumisesta koituvat kuitenkin maahanmuuttajille. Tilin puuttuminen johtaa myös verkkopankkitunnusten puuttumiseen.

"Ajatellaan nyt tätä meidän yhteiskuntaa. Verkkopankkitunnukset tarvitaan jo Kelan ja työvoimatoimiston sivuilla asioimiseen. On monta asiaa, joita ei pysty enää edes tekemään paperilla."

"En halua syytellä pankkeja, mutta pankkien tulisi vielä katsoa, miten ne toteuttavat saamaansa ohjeistusta", Kortessalo vetoaa.

"Ongelma ei ole vielä kovin paha siihen verrattuna, mitä on tulossa. Ouluun siirtyy pian kirjoille noin 20 sellaista henkilöä, joilla ei ole pankeille kelpaavaa henkilöllisyystodistusta. Lisäksi moni odottaa oleskelulupapäätöstä."

Käytännöt vaihtelevat

Finanssialan keskusliiton suomalaispankeille antamat ohjeet lähtevät siitä, että myös Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset tarvitsevat pankkitilinsä. Ohjeissa määritellään myös, mitkä henkilötodistukset pankeille kelpaavat. Asiakirjat ovat kuvallisia henkilötodistuksia.

Pankeilla on ollut asiassa erilaisia käytäntöjä ja menettelytapoja. Joissakin pankeissa sääntöjä on sovellettu maahanmuuttajan eduksi, joissakin tappioksi.

Jotkut pankit ovat kieltäytyneet avaamisesta tiliä, koska hakijan muukalaispassissa on ollut maininta "henkilöllisyyttä ei ole voitu vahvistaa". Toiset pankit ovat hyväksyneet todistukseksi myös muita asiakirjoja ja suomalaisten todistajalausuntoja tilin avaajan henkilöllisyydestä.