perjantai 5. kesäkuuta 2009

YLE: Amnesty huolissaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta


YLE Uutiset:
Amnesty huolissaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta

5.6.2009


Amnesty Suomen osaston tiedote:
Turvapaikkamenettelyjen nopeuttaminen ei saa heikentää hakijoiden oikeusturvaa

Kannanotto turvapaikkapoliittisesta selvityksestä (pdf)

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Suomen turvapaikkapolitiikan uudistaminen voi heikentää hakijoiden oikeusturvaa. Sisäasiainministeriön tuoreessa selvityksessä ehdotetaan muutoksia turvapaikkamenettelyyn, jotta hakemusten käsittely nopeutuisi.

Sisäasiainministeriön tiistaina julkaiseman selvityksen tavoitteena on karsia lainsäädännöstä sellaiset kohdat, jotka houkuttavat jättämään perusteettoman turvapaikkahakemuksen. Muutokset on tarkoitus toteuttaa niin, ettei kansainvälistä suojelua tarvitsevien oikeusturva heikkene. Amnesty kuitenkin katsoo, että osa ehdotuksista voi toteutuessaan heikentää hakijoiden oikeusturvaa.

Amnestyn mukaan oikeusturvaa heikentävät muun muassa joidenkin turvapaikkapuhuttelujen siirtäminen poliisille ja palautusten tehostaminen Irakiin, Afganistaniin ja Somalimaahan. Amnesty korostaa, ettei sitä ole kuultu ministeriön selvityksen laatimisessa.

Turvapaikanhakuun tulevat muutokset on tarkoitus toteuttaa kiireellisesti niin, että laki olisi eduskunnan käsiteltävänä jo ensi syksynä. Esitykset perustuvat hallituksen teettämään selvitykseen turvapaikkapolitiikasta.

Uusi laki tiukentaisi turvapaikanhakua

Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Astrid Thors esittää muun muassa hakijoiden ikä- ja kielimäärityksien lisäämistä sekä tarkennuksia ja tiukennuksia perheiden yhdistämistapauksiin.

Turvapaikanhakijoiden ikämääritysten lisäksi hakijoiden työnteko-oikeus kytketään hakijan henkilöllisyyden selvittämiseen. Samalla kielianalyysien käyttöä lisätään henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Perheiden yhdistämiseen esitetään muun muassa sellaisia muutoksia, että vanhemman pitää pystyä osoittamaan kasvattilapsen asuneen ja viettäneen perhe-elämää vanhemman kanssa jo ennen Suomeen tuloa.

Samalla lakia muutetaan niin, että oleskelulupahakemus voidaan hylätä, jos hakija on aiemmin antanut hakemuksensa yhteydessä vääriä tietoja esimerkiksi perhesuhteistaan.