perjantai 5. kesäkuuta 2009

Turun Sanomat: Turussa tutkitaan laajaa ihmissalakuljetusten aaltoa


Turun Sanomat:
Turussa tutkitaan laajaa ihmissalakuljetusten aaltoa

5.6.2009

Helsingin Sanomat:
Turussa ilmi laaja ihmissalakuljetuksen vyyhti


Länsi-Suomen merivartiosto tutkii Turussa yhdeksää epäilyä laittoman maahantulon järjestämisestä. Lisäksi yksi tutkinta on käynnissä Vaasassa.

Kahdessa Turkuun liittyvässä tapauksessa tutkintanimikkeenä on törkeän laittoman maahantulon järjestäminen.

Yliluutnantti Rauno Kotilainen kertoo, että ainakin toiseen tapaukseen epäillään liittyvän myös muuta rikollisuutta.

– Teimme alkuviikolla iskuja samanaikaisesti neljällä paikkakunnalla, myös Turussa. Otimme kiinni kuusi henkilöä.

Kotilainen ei paljasta, minkä maan kansalaisista jutussa on kyse. Epäillyt on kuulustelujen jälkeen päästetty vapaiksi odottamaan tutkinnan edistymistä.

Toisessa törkeän laittoman maahantulon järjestämisessä on kyse Irakin kansalaisista. Kotilainen ei halua kommentoida alkuvaiheessa olevia tutkintoja enempää.

Turku laittoman maahantulon keskus

Merivartiosto on saanut juuri valmiiksi kaksi vireillä olevista esitutkinnoista. Toisessa syyteharkintaan edenneessä jutussa on epäiltyinä viisi irakilaista, joista yksi asuu Turussa.

Hänen epäillään järjestäneen Ruotsissa asuvan irakilaisen kanssa kahdella eri kerralla kolme maanmiestään Tukholmasta Turun satamaan viime keväänä ja majoittaneen heidät. Ensimmäisellä kerralla maahan tulleet irakilaiset häipyivät kuulustelujen jälkeen maasta, ja heidät on etsintäkuulutettu.

– He esiintyivät alaikäisinä, vaikka eivät olleet. Saimme vasta myöhemmin Ruotsista tiedon heidän oikeasta iästään, Kotilainen kertoo.

Toisessa syyttäjälle menneessä jutussa somalialaisen henkilön epäillään järjestäneen maanmiehensä Ruotsista Suomeen. Häntä epäillään myös valtionrajarikoksesta, perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä, rekisterimerkintärikoksesta ja petoksesta. Rikoksista epäilty on edelleen tutkintavankeudessa.

Varsinkin Ruotsin kiristynyt linja on ohjannut turvapaikanhakijoita Suomeen. Turku on Kotilaisen mukaan satamansa vuoksi Helsingin ohella Suomen vilkkaimpia laittoman maahantulon reittejä.