keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Aamulehti: Mistä kysymys: Paljonko Tampereen kaduilla on kerjäläisiä?


Aamulehti:
Mistä kysymys: Paljonko Tampereen kaduilla on kerjäläisiä?

17.6.2009


Helsingin Sanomat/STT:
Lompakoita varastetaan Hämeenlinnassa edelleen


Lämmin kesäsää tuo kaduille tuntuvasti lisää ammattimaisia kerjäläisiä. Suurin osa kerjäämisestä keskittyy Helsinkiin, mutta kerjäläiset eivät ole vieras näky Tampereenkaan katukuvassa.

Kuinka monta kerjäläistä Tampereella liikkuu tänä kesänä, Sosiaaliasema Paussin johtava sosiaalityöntekijä Tapani Unkila?

- Arvioisin, että kerjäläisiä on Tampereella nyt 10-30 henkeä. Suurin osa kerjäläisistä vaikuttaisi taas olevan Romanian romaneja. Kerjäläisten tarkka määrä vaihtelee lähes päivittäin, sillä kerjäläiset siirtyvät paikasta toiseen erilaisten kesätapahtumien perässä.

- Tänä kesänä kerjäläisiä on suunnilleen saman verran tai hieman enemmän kuin vuosi sitten.

Kerjäämiseen voi puuttua, jos kerjääminen on häiritsevää tai jos kerjääjät ovat lapsia tai huonokuntoisia vanhuksia. Miten sosiaalityöntekijät toimivat kerjäläisten kanssa?

- Me olemme olleet tekemisissä vain lapsikerjääjien kanssa. Ensin keskustelemme tilanteesta ja selvitämme kerjääjien vanhemmille, mitä Suomen lastensuojelulaki sanoo. Yleensä puhuminen on riittänyt ratkaisemaan asian.

Miten ohikulkijan tulisi suhtautua kerjäläisiin?

- Viranomaisena tietysti toivon, etteivät ihmiset antaisi kerjääjille rahaa. Muista Pohjoismaista on kokemuksia, että jos rahaa annetaan, niin kerjääminen vain lisääntyy. Tieto anteliaista ihmisistä kulkee nopeasti kerjäläisten keskuudessa.

- On tietysti jokaisen ihmisen henkilökohtainen päätös, antaako rahaa vai ei. Moni joutuu varmasti ristiriitatilanteeseen, koska haluaisi auttaa yksittäistä ihmistä. Ongelman juuret ovat kuitenkin Romaniassa.

Millaisena pidät Tampereen kerjäläistilannetta?

- Tilanne on vielä suhteellisen hyvä. Sosiaalipäivystyksen näkökulmasta on ollut toistaiseksi rauhallista.