Sivistys.net: Rasismin asiantuntijoista on pulaa 22.11.2010
Opinnot ja harrastukset tarjoavat maahanmuuttajalle myönteisen väylän integroitumiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) tehty selvitys paljastaa maahanmuuttajanuorten arvostamat asiat mutta myös selkeän tarpeen tehostaa arkirasismin torjumista.
Ritva Vallin opinnäytetyö Kajaanin ammattikorkeakouluun osoittaa, että maahanmuuttajanuoret on otettu nuorisopolitiikassa hyvin huomioon. Esimerkiksi järjestöille on suunnattu runsaasti lisää määrärahoja käytettäväksi monikulttuurisuuteen, suvaitsevaisuuden edistämiseen ja aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen.
Maahanmuuttajien kokemaa arkirasismia panostukset eivät kuitenkaan ole kyenneet karsimaan. Sitä varten kaivataan uusia keinoja ja nykyistä parempaa osaamista.
Harrastukset kotouttavat
Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajanuoret arvostavat mahdollisuuksiaan harrastaa ja opiskella. Opiskelu on avain integroitumiseen ja harrastukset keino tutustua suomalaisiin ikätovereihin.
Haastatelluista usealla on vahvuutena monikielisyys ja monikulttuurisuus. Nuorella saattaa esimerkiksi olla käytössään useakin pakolaisleirillä tai muuten opittu puhekieli ja valmius omaksua vaikutteita yli kulttuurirajojen.
Arkirasismi on kiusaamista
Yllättävää tutkijasta onkin nuorten kokeman rasismin yleisyys. Tuloksen merkittävyyttä lisää se, että tutkimusta varten haastatellut 16—27-vuotiaat nuoret ovat kaikki kotoutumisessaan, koulutuksessaan ja työelämässään eteneviä nuoria.
Esille nousevat erityisesti kiusatuksi ja pilkatuksi tulemisen kokemukset. Arkirasismi korostuu maahanmuuton alkuvaiheissa ja ilmenee eri tilanteissa kohteen sukupuolesta riippumatta.
Ritva Valli painottaa rasismin ja syrjäytymisen torjumisen tehostamista. Rasismin asiantuntijuutta olisi lisättävä ja keskitettävä. Myös valtionavustuksia tulisi kohdentaa yhä ponnekkaammin suvaitsevaisuutta ja kulttuurista vuoropuhelua edistävään toimintaan.
Kriittinen keskustelu on sallittu
Maahanmuuttajien kouluttamiseen profiloituneessa Kiteen Evankelisessa Kansanopistossa uskotaan rasismin kitkemisessä arjen kohtaamisiin. Opisto panostaa opiskelijoiden keskinäiseen tutustumiseen ja monikulttuurisuus ulotetaan opettajien rekrytointiin asti.
Vuorovaikutus avataan opiston ulkopuolellekin. Kohtaamisen menetelmiä kehitetään Monikulttuurisessa olohuoneessa, joka on avoinna kolmena iltana viikossa. Kaksi kertaa vuodessa järjestetään teeman mukainen viikonloppu.
Monikulttuurisuutta hyödynnetään lisäksi opiston lyhytkursseilla, esimerkiksi veteraanien kokoontumisissa.
— Menetelmämme on avoin keskustelu, yhteinen toiminta mukavissa merkeissä ja tietoinen tasa-arvon ja toisen arvostamisen korostaminen, vararehtori Ulla Kakkonen sanoo.