maanantai 22. marraskuuta 2010

Tamperelainen: Oliko Voimantalon palo rasistinen rikos?

Tamperelainen: Oliko Voimantalon palo rasistinen rikos? 22.11.2010

Poliisin mukaan Voimantalon raju tulipalo sai alkunsa katutason kebab-pizzeriasta. Syttymisen aikoihin nähtiin lähistöllä juoksevan kaksi tummiin pukeunutta henkilöä. Tapausta tutkitaankin nyt rikoksena.

Oliko kyse rasistisesta rikoksesta? Pizzeria Juliet on merkitty kaupparekisteriin viime keväänä nimellä TEAM Aram Bibani (Juliet), ja yhtiömiehiksi nimetään kaksi ulkomaalaistaustaista miestä.

Tutkinnan johtaja rikoskomisario Hannu Kallioniemi ei Ilta-Sanomien nettilehdessä maanantai-iltana ottanut kantaa, onko rikoksella mahdollisesti rasistinen motiivi.

- Motiivi on tietysti keskeinen asia, jota pyritään selvittämään - liittyykö se ravintolan omistajiin vai mihin. Mutta vielä ei ole vastauksia, sanoo Kallioniemi IS:n netissä.

Pizzeria Julietissa tehtiin palotarkastus vuosi sitten.

____________________________________________________

YLE Uutiset: Poliisi etsii tummapukuista kaksikkoa Tampereen palosta

Poliisi on saanut viitteitä, että Tampereen Hämeenkadun tulipalo on aiheutettu tahallaan. Tiedot on saatu poliisin teknisessä tutkinnassa. Poliisi etsii kahta tummapukuista ihmistä epäiltyinä rikoksesta. Palo alkoi räjähdyksestä ulkomaalaisomistuksessa olevassa kebab-pizzeriassa. Poliisi ei ota kantaa, onko kyseessä ulkomaalaisiin kohdistuva rikos.

Poliisi tutkii nyt tapahtumaa törkeänä tuhotyönä, kolmena törkeänä kuolemantuottamuksena sekä neljänä vamman tuottamuksena.

Tapahtumapaikkatutkinnassa on tarkentunut, että palo sai alkunsa Hämeenkatu 10:stä. Paikalla sijaitsee katutasossa Juliet-niminen kebab-pizzeria.

Palo aiheutti kolmen ihmisen kuoleman. Lisäksi neljä muuta toimitettiin sairaalaan.

Pelastuslaitos löysi menehtyneet rappukäytäviltä 1. kerroksen ja 4. - 5. kerroksen tasanteilta.

Sairaalaan toimitetuista ihmisistä kolme on päässyt jo sairaalahoidosta pois. Yksi potilaista on edelleen sairaalassa tehohoidossa. Loukkaantuneet ovat talon asukkaita.

Poliisi etsii kahta miestä

Poliisi pyytää erityisesti silminnäkijähavaintoja ihmisistä ja ajoneuvoista, jotka ovat liikkuneet palopaikan läheisyydessä ennen palon syttymistä ja palon syttymisen jälkeen. Tieto palon syttymisestä tuli hälytyskeskukseen noin kello 5.26.

Silminnäkijän mukaan palopaikan läheisyydestä on juosten poistunut kaksi tummiin vaatteisiin pukeutunutta ihmistä, jotka ovat kulkeneet Aleksanterinkatua, kääntyneet Kyttälänkatua itään päin ja jatkaneet matkaa Tuomiokirkonkatua Rongankadun suuntaan.

On mahdollista, että he liittyvät rikokseen. Tutkinnan johtaja, Hannu Kallioniemi muistuttaa kuitenkin, että kyseessä on vain yksi poliisin tutkintalinjoista.

Poliisi alkaa nyt käydä läpi lähiseudun valvontakameroita. Kallioniemen mukaan varsinkin Hämeenkadulla kameroita on useita. Koska Hämeenkadulla aamuyöllä oli vain vähän ihmisiä, on hyvin mahdollista, että etsityt henkilöt näkyvät kuvissa.

_____________________________________________________


Ilta-Sanomat: Poliisi tutkii Tampereen tulipaloa rikoksena

Kolme ihmistä kuoli ja viisi joutui sairaalaan rajussa tulipalossa Tampereen keskustassa maanantaiaamuna. Poliisi epäilee, että palo sytytettiin tahallaan.

Tuli lähti leviämään Hämeenkatu 10:n alakerrassa sijaitsevasta Pizzeria Julietista.

Vielä päivällä palon epäiltiin syttyneen ravintolan keittiön kaasulaitteista, mutta illansuussa poliisi julkisti tiedon, että paloa tutkitaan rikoksena.

- Teknisessä tutkinnassa on löytynyt tiettyjä yksityiskohtia. Tutkinnallisista syistä niitä ei voi vielä kommentoida tarkemmin, sanoo rikoskomisario Hannu Kallioniemi.

Poliisi pyytää nyt yleisöltä silminnäkijähavaintoja. Rikokseen saattaa liittyä kaksi tummiin vaatteisiin pukeutunutta henkilöä, jotka varhain aamulla poistuivat juosten palopaikan läheisyydestä.

Pieni pizza- ja kebabravintola pyöri ulkomaalaisin voimin. Kallioniemi ei kuitenkaan vielä ota kantaa siihen, onko rikoksella mahdollisesti rasistinen motiivi.

- Motiivi on tietysti keskeinen asia, jota pyritään selvittämään - liittyykö se ravintolan omistajiin vai mihin. Mutta vielä ei ole vastauksia, sanoo Kallioniemi.

Kuolleet 25-27
-vuotiaita

Savuisesta porraskäytävästä löytyi kolme kuollutta, joiden henkilöllisyys varmistui päivän mittaan. Kuolleista 25-vuotias nainen ja 27-vuotias mies olivat talon asukkaita. Kolmas vainaja, 26-vuotias mies, asui muualla Tampereella.

Ruumiit löydettiin muutamia kymmeniä minuutteja sen jälkeen, kun palokunta oli saapunut paikalle. Kaksi oli tuupertunut savuun ensimmäisen kerroksen tasanteelle, kolmas 4. ja 5. kerroksen tasanteelle.

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojasen mukaan oli hyvä, että useimmat asukkaat malttoivat odottaa asunnoissaan Pelastuslaitoksen miehiä apuun. Vaikka savua oli portaikossa runsaasti, huoneistoihin sitä ei tullut kovin paljoa.

Kaikkiaan viisi asukasta tarvitsi sairaalahoitoa. Neljä heistä vietiin ensiapuun aamulla, viides puolenpäivän paikkeilla.

Vakavimpia vammoja sai iäkäs nainen, joka hengitti kuumia palokaasuja. Hän on tehohoidossa.

Neljä muuta loukkaantunutta oli altistunut savulle, ja he saivat happihoitoa. Yksi heistä pääsi sairaalasta jo iltapäivällä.

Omistajat
vaihtuneet

Pizzeria Julietissa oli tehty palotarkastus noin vuosi sitten, kun ravintola avattiin. Ravintolan omistajat ovat kuitenkin sen jälkeen vaihtuneet useita kertoja.

Hämeenkatu 10:stä kuultiin varhain aamulla voimakas räjähdys. Pelastusjohtaja Ojasen mukaan syynä saattoi olla se, että ravintolatilaan kertyneet palokaasut syttyivät räjähdysmäisesti.

Palokunta sai automaattihälytyksen kello 5.27. Pian sen jälkeen yksi asukkaista soitti hätäkeskukseen.

Sammutus- ja pelastustöissä oli enimmillään viitisenkymmentä palomiestä. Osa Hämeenkadusta oli liikenteeltä suljettuna pitkälle iltapäivään.

Talon kahdessa alimmassa kerroksessa on useita ravintoloita ja myös muita liikehuoneistoja. Neljä ylintä kerrosta on pääosin asuinkäytössä.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan talossa on kirjoilla kaikkiaan noin 80 asukasta. Osa heistä ei kuitenkaan ollut kotona.