keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Iltalehti: SDP:n edustajat yhdistivät Tampereen tuhopolton rasismiin - poliisi ei

Iltalehti: SDP:n edustajat yhdistivät Tampereen tuhopolton rasismiin - poliisi ei 24.11.2010

SDP:n kansanedustaja Päivi Lipponen yhdisti tiistaina blogikirjoituksessaan Tampereen maanantaisen tuhopolton rasismiin.

- Nyt on raja ylitetty. Enää rasistiseen uhoiluun ei voi suhtautua vähättelevästi tai naureskellen, Lipponen kirjoitti "Raukkamaista toimintaa" -otsikon alla.

- Minä vetoan ihmisiin, että me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista

Samoilla linjoilla oli myös toinen demariedustaja Kimmo Kiljunen, joka jätti eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen suojelupoliisin viharikosten seurannan tehostamisesta.

- Tampereella ravintolan tuhopoltto on osoittautumassa viharikokseksi, Kiljunen aloitti tekstinsä.

Poliisitutkinnassa teon motiivi ei kuitenkaan ole vielä selvinnyt. Pizzerian omistaja on ulkomaalaistaustainen, mutta tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemen mukaan konkreettisia viitteitä rasistisista motiiveista ei ole käynyt ilmi.

Torjuvat kritiikin

Keskiviikon Ilta-Sanomissa Lipponen ja Kiljunen puolustivat lausuntojaan.

- En pysty todistamaan asiaa. Se on päätelmä, mielipide, Lipponen sanoi lehdelle.

Lipponen tuohtui, kun IS kysyi häneltä, käyttikö hän tuhopolttoa poliittisena kysymyksenä.

- Jos käy ilmi, että olen väärässä, tulen pyytämään anteeksi, hän sanoi.

Kiljunen puolestaan myönsi, että hän saattoi hätiköidä lausuntonsa kanssa, mutta tähdensi, että kirjallinen kysymys viharikoksista on silti paikallaan.

__________________________________

Kimmo Kiljusen kirjallinen kysymys 966/2010 vp: Suojelupoliisin viharikosten seurannan tehostaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Tampereella ravintolan tuhopoltto on osoittautumassa viharikokseksi. Edellisellä viikolla häiriköitiin Turussa rasismin vastaista mielenosoitusta vastaan. Tampereella poltettiin mormonikirkko ja Turussa iskettiin buddhalaiseen temppeliin. Helsingissä iskettiin Pride-kulkuetta vastaan savupommein. Poliisin tietojen mukaan viharikosten määrä on viime vuosina kasvanut 20 prosentilla vuosittain. Tapauksia kirjattiin viime vuonna yli tuhat.

Viharikoksilla tarkoitetaan tekoja, joiden motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys uhrin edustamaa ryhmää kohtaan. Kyseessä voi olla etnisen tai kansallisen taustan lisäksi uhrin uskonnollinen vakaumus, elämänkatsomus, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus. Tyypillisimmät viharikokset ovat rasistisia, ja uhrit ovat nuoria, usein somaleja tai romaneja.

Laki ei tunne viharikosta. Rasistisesta motiivista voidaan kuitenkin tuomita kovempi rangaistus kuin vastaavasta teosta muuten. Lakia tulisi muuttaa siten, että rasististen rikosten tavoin myös muista viharikoksista tuomittaisiin kovennettu rangaistus.

Internetissä on runsaasti vihapuhetta. Se ei ole asiallista maahanmuuttokeskustelua vaan rasismia, joka täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Ei pidä sotkea mielipiteen ilmaisua ja rikollisuutta, vaan on pystyttävä kutsumaan ilmiötä sen oikealla nimellä.

Syrjimättömyys on perusoikeus, joka viranomaisten pitää turvata. Onko suojelupoliisi tehtäviensä tasalla, kun viharikosten määrä on huolestuvassa kasvussa?

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus on ryhtymässä lain muuttamiseksi siten, että myös muista kuin rasistisista viharikoksista tuomitaan kovennettu rangaistus ja

mihin toimiin hallitus on ryhtymässä, että suojelupoliisi ottaa viharikokset tehostettuun seurantaan?

Helsingissä 23 päivänä marraskuuta 2010
Kimmo Kiljunen /sd