Verkkouutiset: Maahanmuuttajien kotouttamisen halutaan lisää rahaa 30.11.2010
Eduskunnan hallintovaliokunta esittää, että valtion ensi vuoden talousarvioon lisätään 500 000 euroa kotouttamisen edistämiseen.
Hallitusryhmät neuvottelevat parhaillaan muutoksista ensi vuoden budjettiin.
Valiokunta esittää myös, että kotouttamislakia muutetaan siten, että kunnat saisivat korvauksia maahanmuuttajien vastaanotosta nykyisen kolmen vuoden sijaan neljän vuoden ajan.
Kunnille maksettiin viime vuonna laskennallisia korvauksia pakolaisten vastaanotosta 17,3 miljoonaa euroa. Korvauksia maksettiin 5840 henkilöstä. Kuntaliiton mukaan todelliset kustannukset olivat kuitenkin 50 prosenttia korkeammat, eli 26 miljoonaa euroa.
Lisäksi kunnille maksettiin kustannusperusteisesti 34,5 miljoonaa euroa muun muassa pakolaisten toimeentulotuesta, tulkkipalveluista ja pitkäaikaisista ja huomattavista sosiaali- ja terveyspalveluista.
Hallintovaliokunta hyväksyi tänään mietinnön uudesta kotouttamislaista.
Vertailu muihin maihin vaalikausittain
Hallintovaliokunta haluaa hallitukselta selonteon ulkomaalais-, maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikasta vaalikausittain.
Selonteossa on verrattava Suomen maahanmuuttoa koskevia säännöksiä, käytäntöjä ja taloudellisia etuuksia muihin EU-maihin ja arvioida, muodostavatko ne vetovoimatekijöitä turvapaikan hakemiselle tai humanitaariselle maahanmuutolle Suomeen.
Kansanedustaja Tapani Mäkisen (kok.) mukaan kyse on laajemmassa mittakaavassa samankaltaisesta selvityksestä, mitä hallintovaliokunta pyysi viime keväänä ulkomaalaislain käsittelyn yhteydessä.
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) toimitti selvityksen valiokunnalle lokakuun lopussa, mutta valiokunta ei ollut siihen tyytyväinen. Verkkouutiset kertoi, että valiokunta on pyytänyt siihen lisäselvityksiä. Asia on edelleen pöydällä.
Hakemusten käsittelyä nopeutettava
Hallintovaliokunta edellyttää mietinnössään myös, että hallituksen on huolehdittava turvapaikkamenettelyn nopeuttamisesta, jotta hakemusten käsittelyajat lyhentyvät olennaisesti ja pysyvästi.
Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Antti Rantakankaan (kesk.) mielestä yksitoista kuukautta on ehdottomasti liian pitkä aika sekä inhimillisesti että veronmaksajien kannalta. Turvapaikkahakemusten käsittely on kestänyt keskimäärin sen verran tänä vuonna.
Kansalaisuustestin käyttöönottoa harkitaan
Lisäksi hallintovaliokunta edellyttää, että hallitus antaa vuoden 2011 loppuun mennessä hallintovaliokunnalle selvityksen, jossa arvioidaan, asetetaanko kotoutumislaissa mainitun perustietoaineiston omaksuminen Suomen kansalaisuuden saamisen edellytykseksi.
Sillä tarkoitetaan ns. kansalaisuustestin käyttöönottoa, eli miten hyvin suomen tai ruotsin kieli ja Suomen kulttuuri on omaksuttu. Mäkisen mukaan kokoomuksen mielestä kansalaisuustesti olisi varteenotettava testi.
Lisäksi selvityksessä pitää arvioida, voidaanko kotoutumistukea maksaa maahanmuuttajille kieli- ja muiden opintojen edistymisen perusteella ja onko maahanmuuttajien alkuvaiheen koulutusta ohjattava nykyistä enemmän kansalais-, työväen- ja kansanopistojen tehtäväksi. Nykyisin kaikki kurssit kilpailutetaan ELY-keskusten toimesta.
Kansanedustajat Heli Järvinen (vihr.) ja Maarit Feldt-Ranta (sd.) halusivat korostaa, että tietoa voidaan aina hankkia, mutta he eivät ole sitoutuneet selvityksessä mainittuihin asioihin.
_______________________________________________________
Verkkouutiset: Osa kotoutumistuesta maahanmuuttajille kieliopintojen edistymisen perusteella?
Eduskunnan hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok.) haluaa edistää maahanmuuttajien kotoutumista vastikkeellisuudella.
- Kotoutumisen tulee olla vastavuoroinen prosessi, jonka niin viranomaiset kuin maahanmuuttajat näkevät kannattavaksi ja mielekkääksi, Mäkinen toteaa.
Hänen mukaansa kotoutumisen onnistuminen on maahanmuuttopolitiikan tärkein haaste, johon on nyt kehitettävä keinoja.
- Hallintovaliokunnan ehdotus kansalaisuustestistä edistäisi kotoutumista sekä sitouttaisi kielen ja kulttuurin oppimiseen, huomauttaa Mäkinen.
Hänen mukaansa olisi erittäin tärkeää saada maahanmuuttajat innostumaan Suomen kielten oppimisesta ja toisin päin, lisätä opetuksen resursseja, sillä vasta kielitaito mahdollistaa työllistymisen.
Mäkisen mukaan "olisi hyvä selvittää, olisiko mahdollista sitoa osa kotoutumistuesta maahanmuuttajille kieli- ja muiden opintojen edistymisen perusteella maksettavaksi".
Hallintovaliokunta hyväksyi tiistaina uutta kotoutumislakia koskevan mietinnön, jossa esitetään lisäresursseja kotouttamiseen sekä kotoutumisen sitouttamiseen liittyviä toimia.
_______________________________________________________
Verkkouutiset: Perussuomalaiset haluaa tukea turvapaikanhakijoita lähellä kotimaata
Perussuomalaisten mielestä Suomen tulisi vastaanottaa ainoastaan kiintiöpakolaisia.
Kansanedustaja Pietari Jääskeläinen (ps.) sanoo Verkkouutisille, että turvapaikanhakijoita ei pitäisi vastaanottaa lainkaan Suomeen, ainoastaan kiintiöpakolaisia. Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on 750.
- Inhimillisempi ja taloudellisesti verrattomampi ratkaisu todellista turvapaikkaa tarvitseville henkilöille on, että heidän kotouttamisensa, kouluttautumisensa jne. tapahtuu lähellä heidän kotiseutuaan tai kotimaataan, jossa kulttuuriset, uskonnolliset, ilmastolliset ja muut sopeutumista edistävät tekijät vastaavat mahdollisimman paljon heidän elinolosuhteitaan, Jääskeläinen katsoo.
Hän arvioi, että Suomi voisi näin toteutettuna auttaa yhtä hakijaa kohden yli satakertaisen määrän turvapaikan tarvitsijoita.
Jääskeläinen ei osannut sanoa, kuinka suurella summalla turvapaikanhakijoiden kotouttamista heidän kotimaansa lähellä Suomen tulisi tukea. Hän vetosi siihen, etteivät viranomaiset ole kyenneet esittämään tarkkoja laskelmia maahanmuuton kustannuksista.
Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen on budjetoitu tälle vuodelle yhteensä 102,4 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle siihen on varattu 86,4 miljoonaa euroa.
Turvapaikkaa haki Suomesta viime vuonna lähes kuusituhatta ihmistä. Turvapaikkapäätöksistä kielteisiä oli lähes 70 prosenttia.
Hallintovaliokunta hyväksyi tänään mietintönsä uudesta kotouttamislaista.