tiistai 23. marraskuuta 2010

YLE: Daniel Tong toteuttaa unelmaansa

YLE Keski-Pohjanmaa: Daniel Tong toteuttaa unelmaansa 23.11.2010

Uusia yrityksiä on perustettu innolla Keski-Pohjanmaalle syksyllä. Kokkolan työ- ja elinkeinotoimiston mukaan tänä vuonna saatetaan myöntää ennätysmäärä starttirahoja. Yhä useampi uusista yrityksistä on maahanmuuttajan vetämä.

Daniel Tong saapui Kokkolaan Sudanista 2000-luvun alkupuolella. Marraskuun 2010 alussa hän perusti kaupunkiin yhden miehen kodinkonehuoltoon keskittyvän yrityksen.

- Olen saanut kokkolalaisilta täyden tuen yritystä perustaessani, ja saan olla todella kiitollinen oppisopimuspaikasta paikallisessa kodinkoneliikkeessä. Siellä olen oppinut paljon asioita koneista ja ylipäätään alasta, ja ystävystyin monien ihmisten kanssa.

Paikallisen uusyrityskeskuksen Firmaxin ja työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijoiden mukaan Daniel Tongin asenne yrittäjänä on kohdillaan: liiketoimintasuunnitelma on realistinen, suomen kieli hyvin hallussa ja alan uusin tutkinto jo suoritettuna. Daniel Tongilla on myös jo tukiverkosto, joka pitää sisällään muun muassa henkilökohtaisen sparraajan Jukka Saariketun.

- Ennemminkin olen joutunut toppuuttelemaan miestä. Töitähän toki pitää tehdä, mutta minun tehtäväni on tässä alkuvaiheessa ollut ennemminkin vähän jarrutella Danielia. Nähdäkseni firman tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, ja uskon, että jossain vaiheessa mies pystyy työllistämään jo muitakin. Sillä ei kuitenkaan ole vielä kiirettä.

Maahanmuuttaja on usein elämässään joutunut käymään läpi rankkoja asioita. Muuttaessaan täysin vieraaseen kulttuuriin hän joutuu pakostakin törmäämään outoihin asioihin. Kokkolan TE-toimistosta arvellaan, että juuri näiden syiden takia kynnys yrityksen perustamiseen saattaa olla kantaväestöä alhaisempi.

- Tavoitteena on, että saan tehdä jatkossakin töitä alalla, joka kiinnostaa. Olen lähtenyt nyt kaikilla voimillani mukaan tähän, ja viime vuosina on ollut rankkojakin hetkiä. Esimerkiksi opiskeleminen Lahdessa Kokkolasta vei aika paljon voimia. Samoin perhe-elämän ja töiden yhdistäminenkään ei aina ole ihan yksinkertaista, mutta tahdon olla tällainen kiireellinen mies, joten ne asiat on vain yritettävä selvittää, Daniel Tong sanoo.