maanantai 22. marraskuuta 2010

Vartti: Kalasataman asukkailta katkaistiin sähköt

Vartti: Kalasataman asukkailta katkaistiin sähköt 22.11.2010

Sunnuntaisen palon seurauksena Kalasatamasta on käyty katkaisemassa kaikki ulkosähköt.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalikeskus Sataman ulkoseinistä ei ole mahdollista ottaa enää sähköä alueella oleviin asumuksiin, kuten asuntovaunuihin.

- Olemme käyneet tänään paikalla. Sulakkeet on otettu pois talon ulkoseinistä, toteaa rakennuksen vuokranantajana toimivan kulttuuriasiainkeskuksen osastopäällikkö Leena Ruotsalainen.

Maanaantaiaamuna Kalasataman pikapalaverissa oli nuorisoasiainkeskuksen lisäksi pelastuslaitos, poliisi ja Sataman aktiiveja. Poliisi ei aio puuttua Kalasataman asukkaiden sähköjen käyttöön.

– Poliisilla ei ole toimivaltaa antaa ohjeita. Kyse on kaupungin alueella olevasta leiristä. Maan omistajalla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Pallo on vahvasti kaupungilla ja viranomaistaholta pelastuslaitoksella, komisario Jere Roimu sanoo.

Tontin omistaa Helsingin kaupunki ja sosiaalikeskus Satama toimii alueella vuokralaisena. Kulttuuriasiainkeskuksen Ruotsalaisen tietojen mukaan vielä on epäselvää, onko palo saanut alkunsa sähkölaitteista vai tupakasta.

Tilanne on vaikea, sillä nyt talon ulkopuolella olevissa asumuksissa majailevat Romanian romanit ovat täysin ilman sähköä ja lämmitystä.

- Vaikea tilanne. Nyt odottelemme, miten asiaa käsitellään mahdollisesti jo tänään illalla kaupunginhallituksessa, Ruotsalainen toteaa.

Sosiaalikeskus Sataman aktiivijäsenenä toimiva Katja Tuominen uskoo, että kaupunki järjestää sähköttömissä asumuksissa asuville hätämajoituksen nopealla aikataululla.

- Kaikille lienee ilmiselvää, että heille tulee järjestää hätämajoitus. Meidän näkökulmastamme asiaa on vetkuteltu jo aivan liian pitkään. Kaupungin pitäisi ottaa järki käyttöön ja järjestää heille asianmukaiset tilat.

Sosiaalikeskus Sataman väki kokoontuu vielä tänään Kalasatamaan kello 18.

Hätämajoituksen järjestäminen koskee Tuomisen mukaan noin 30 henkilöä.

Poliisi ei tavoittanut ketään kommentoimaan paloa

Poliisin tutkintaryhmä kävi maanantaiaamuna Kyläsaaren romanileirissä katsastamassa sunnuntai-iltaisen palon tuhoja.

Tulipaloja tutkivan rikoskomisario Markku Stenbergin mukaan palon syttymissyy liittyy lämmittämiseen.

- Siellähän on johtoa, piuhaa ja vaikka mitä. Palon syttymissyy liittyy jollain tavalla lämmittämiseen. Asuntovaunussa oli muun muassa lämmitin, joku sähköliesi ja jatkoroikkaa.

Palo sai sunnuntai-iltana alkunsa sosiaalikeskus Sataman pihalle parkkeeratusta asuntovaunusta. Tuli vaurioitti myös vieressä ollutta pakettiautoa sekä ajoneuvojen lähelle kyhättyä epämääräistä asumusta.

- Kaksi poliisia kävi maanantaina paikalla, mutta ongelma on se, että paikalta ei löydy ketään kertomaan, miten palo on syttynyt. Tässä vaiheessa sen kummempaa paikkatutkintaa ei ole tarkoitus tehdä, koska kukaan ei ole ottanut meihin yhteyttä, Stenberg toteaa.

Iltaseitsemän aikaan alkaneessa tulipalossa ei tiettävästi loukkaantunut ketään. Poliisi joutui pitämään loitolla paniikissa omaisuuttaan pelastamaan tulleita romanileirin asukkaita.