sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Vantaan Sanomat: Muslimien ”isä mitro” asuu Itä-Vantaalla

Vantaan Sanomat: Muslimien ”isä mitro” asuu Itä-Vantaalla 28.11.2010

Imaamista tulee ensimmäisenä mieleen tummakaapuinen vakava mies moskeijassa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan tuore imaami Anas Hajjar on pukeutunut ruutupaitaan. Hän hymyilee ja osaa laskea leikkiä.

Iltapäivä on kääntymässä illaksi ja imaami on juuri tullut töistä. Hän on ajanut hissillä länsimäkeläisen kerrostalon seitsemänteen kerrokseen ja avannut kotioven, jossa on tarra: ”Ei mainoksia, kiitos.”

Imaami työskentelee atk-asiantuntijana Katriinan sairaalassa. Hän kehittää siellä potilastietojärjestelmää ja kouluttaa muita sen käyttöön.

–Imaamin työ on yhdyskunnassamme luottamustoimi. Imaami voi olla myös palkattu, kuten tataarien Islam-seurakunnassa, Anas Hajjar kertoo.

Tietokoneet ovat Hajjarille intohimo jopa siinä määrin, että ne sivuuttivat varsinaisen ammatin, jota hän tuli Suomeen opiskelemaan.

–Tulin Suomeen vuonna 1988 opiskelemaan lääketiedettä.

Opinnot lääketieteellisessä jäivät kesken niin kuin monelta muulta ikuiselta opiskelijalta.

Anas Hajjar on 41-vuotias. Elämäkertatietojen mukaan hän on perheetön.

Suku asuu Syyriassa, jossa hän on syntynyt.

–Käyn Syyriassa joka vuosi, paitsi tänä vuonna, koska tein kesällä pyhiinvaellusmatkan Mekkaan.

Hajjar on sunnimuslimi. Hänen äitinsä isoisä Mohammed Aboulyousr Abdin toimi 1950- ja 1960-luvuilla Syyrian muftina. Mufti on islamilaisen lain tulkitsija.

Imaamin tehtäviin kuuluu rukousten johtaminen moskeijassa. Yhdyskunnan uskonnollisen neuvoston puheenjohtajana hänellä on hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi hän vihkii avioliittoon.

Suomen islamilainen yhdyskunta on vanhin maahanmuuttajien islamilainen seurakunta. Sen jäsenistä suurin osa on nykyisin Suomessa syntyneitä.

Juuri tästä syystä iso osa Hajjarin työstä on islamin opetusta seurakuntalaisille.

Hajjarin poikamiesboksissa vain taulut ja koriste-esineet kertovat islamilaisesta perinteestä. Muuten asunto voisi olla kenen tahansa vantaalaisen.

Viherkasvit tiputtavat lehtiä. Keittiön pöydälle on jäänyt aamiaisastiat.

–Kuvataan vain täällä olohuoneessa, imaami sanoo hieman vaivautuneena.

Kirjoja Hajjarilla on paljon, kuten hengelliselle opettajalle kuuluukin. Kaiken muun ohella virallisena kääntäjänä toimiva Hajjar on ottanut itselleen jättimäisen urakan.

–Suomennan Koraanin ja sen selitysteoksen. Yhteensä 30 osaa.

Koraani on suomennettu jo kolmesti aiemmin, mutta ensimmäinen käännös on tehty venäjän kautta ja kaksi muuta on kääntänyt suomalainen. Hajjarilla etuna on, että hän puhuu arabiaa äidinkielenään.

–Tarkoitukseni on korjata joitakin virheitä. Kun Koraanissa esimerkiksi sanotaan, että ”Jumala loi kuoleman ja elämän”, sanajärjestyksellä on tarkoitus.

–Kohta on tähän asti suomennettu runollisemmin ”elämän ja kuoleman”

Vapaa-aikaakin Hajjarille jää.

–Se kuluu sosiaaliseen elämään ja lukemiseen.

Rentoutuakseen imaami lukee scifikirjoja ja jännitystä, kuten Dan Brownin kirjoja. Hän pitää myös television katsomisesta.

Kännykän soittoäänenä hänellä on suositun tv-sarja 24:n terrorismin vastaisen yksikön CTU:n puhelinten soittoääni.