perjantai 26. marraskuuta 2010

HS: Perustuslakivaliokunnan johtaja Sasi Kotimaa24:ssä: Sharia-lain soveltaminen mahdollista

Helsingin Sanomat: Perustuslakivaliokunnan johtaja Sasi Kotimaa24:ssä: Sharia-lain soveltaminen mahdollista 26.11.2010

Kansanedustaja, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) kannattaa islamilaisen sharia-lain osittaista käyttöönottoa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa, kertoo Kotimaa24-verkkosivusto.

Siviiliasioita ovat esimerkiksi avioeroon ja perintöön liittyvät asiat.

Sasin mukaan islamilaisten maahanmuuttajien olisi helpompi sitoutua uskonnollisen sovittelijan tekemiin ratkaisuihin ja järjestelmän luominen voisi näin edistää sovinnollisuutta yhteiskunnassa.

Sasi kuitenkin huomauttaa Kotimaa24:ssä, että sharia-lakia voisi soveltaa ainoastaan niiltä osin, kun se ei mene ristiin Suomen lakien kanssa. Sharia-sovittelijoiden kautta ei myöskään voisi ohittaa suomalaista tuomioistuinta.

Asiaa pitäisi Sasin mukaan ensin selvittää.

"Kannattaisi varmasti selvittää mitä hyötyjä voidaan saada ja minkälaisia resurssitarpeita on ja minkälaisia henkilöitä on käytettävissä sovittelijoiksi. Kun se on tehty, toiminta voidaan käynnistää. Jotta saadaan sille virallinen status, oikeusministeriö voisi antaa taloudellista tukea, joka osoittaisi yhteiskunnan hyväksynnän", Sasi hahmottelee Kotimaa24:n haastattelussa.

Sasi uskoo, että alussa sharia-sovittelun käynnistäminen ei edellyttäisi lakimuutoksia. Hän ei kuitenkaan sulje niitäkään pois.

"Jos katsotaan että on laajentumistarvetta, sen jälkeen voidaan miettiä, että mennäänkö lainsäädännön alaan,mutta ei ensimmäisessä vaiheessa."

Sharia-lakia siviiliriidoissa soveltavia islamilaisia sovittelijoita työskentelee muun muassa Britanniassa

Islamin mukaan sharia on Jumalan ihmisille antama muuttumaton laki. Shariaa sovelletaan laajasti esimerkiksi Iranissa, Saudi-Arabiassa, Pakistanissa ja Somaliassa.

Shariaa on arvosteltu ankarista rangaistuksista. Sharia-lain perusteella naisia on esimerkiksi saatettu tuomita kivitettäväksi.

Suomen islamilainen puolue kannattaa, että pitkällä aikavälillä Suomessa otettaisiin käyttöön sharia-laki.

_____________________________________________________

Iltalehti: Kimmo Sasi Kotimaassa: Sharia-laki Suomeen

Eduskunnan perustusvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) kannattaa sharia-lain osittaista käyttöönottoa, Kotimaa-lehti kertoo.

Sasin mielestä sharia-lakia voitaisiin soveltaa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa niiltä osin, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa. Sovittelijat eivät myöskään korvaisi suomalaista tuomioistuinjärjestelmää, Sasi kertoo Kotimaa-lehdelle.

Sasin mukaan islamilaisten maahanmuuttajien olisi helpompi sitoutua uskonnollisen sovittelijan ratkaisuihin.

- Kannattaisi varmasti selvittää mitä hyötyjä voidaan saada ja minkälaisia resurssitarpeita on ja minkälaisia henkilöitä on käytettävissä sovittelijoiksi. Kun se on tehty, niin toiminta voidaan käynnistää. Jotta saadaan sille virallinen status, niin oikeusministeriö voisi antaa taloudellista tukea, joka osoittaisi yhteiskunnan hyväksynnän, Sasi sanoo lehdessä.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar on jo aiemmin sanonut Kotimaa-lehden haastattelussa, että islamilaisen lain soveltaminen siviiliriitojen sovittelussa olisi tarpeen.

Sharia-lakia siviiliriidoissa soveltavia sovittelijoita työskentelee muun muassa Britanniassa, Kotimaa kertoo.

Räsänen älähti

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen tyrmää Sasin ehdotuksen.

- Vaikka Sasi esittää sharia-lakia käytettäväksi vain siltä osin, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa, pidän sitä vaarallisena päänavauksena, Räsänen kirjoittaa.

- Rinnakkaisen islamilaisen yhteiskuntajärjestyksen syntymistä tulee välttää viimeiseen asti.
_____________________________________________________

Verkkouutiset: Sasi: En kannata sharia-lain soveltamista

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) ilmoittaa tiedotteessaan, ettei hän kannata sharia-lain soveltamista.

- Olen sanonut, että Suomessa sovelletaan Suomen lainsäädäntöä kaikilla aloilla myös rikos- ja perheoikeudessa. Tästä ei voida tehdä poikkeuksia. Ihmisillä on uskonnonvapaus ja oikeus toimia uskonnollisissa yhteisöissä.

Sen sijaan hän sanoo suhtautuvansa myönteisesti siihen, että uskonnollinen yhteisö osallistuu jäsentensä välisten ristiriitojen ratkaisemiseen vapaaehtoisen sovittelun pohjalta.

- Jos on löydettävissä henkilö, joka nauttii suurta arvostusta ja luottamusta, helpottaa se ristiriitojen ratkaisemista. On myös luonnollista, että uskonnollisessa yhteisössä voidaan korostaa yhteisön omia traditioita ratkaisua etsittäessä.

Sasi korostaa, ettei ratkaisu saa olla ristiriidassa Suomen lainsäädännön kanssa eli muita maamme lakien kanssa ristiriidassa olevia säännöksiä tai perinteitä ei voida soveltaa.

Kotimaa 24 -verkkosivusto uutisoi perjantaina, että Sasi kannattaa islamilaisen sharia-lain osittaista käyttöönottoa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa.

- Kannattaisi varmasti selvittää mitä hyötyjä voidaan saada ja minkälaisia resurssitarpeita on ja minkälaisia henkilöitä on käytettävissä sovittelijoiksi. Kun se on tehty, niin toiminta voidaan käynnistää. Jotta saadaan sille virallinen status, niin oikeusministeriö voisi antaa taloudellista tukea, joka osoittaisi yhteiskunnan hyväksynnän, Sasi sanoo sivuston mukaan.