maanantai 29. marraskuuta 2010

YLE: Ulkomaisten rakentajien määrä kasvaa

YLE Uutiset: Ulkomaisten rakentajien määrä kasvaa 29.11.2010

Työvoimatiedustelu.pdf
Tulokset alueittain.pdf

Ulkomaalaisten rakennusalan työntekijöiden määrä on kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen neljän vuoden aikana. Ulkomaalaisia on talonrakennuksilla nyt noin 15 prosenttia työvoimasta, kertoo Rakennusteollisuus RT ry:n tekemä jäsenkysely.

Voimakkainta ulkomaisen työvoiman kasvu on ollut Uudellamaalla, jossa myös rakentajien työttömyysaste on maan alhaisin. Uudellamaalla rakennusalan työttömyys oli alkusyksystä 4 prosenttia.

Pohjoisessa Suomessa, jossa rakennusalan työttömyys on suurinta, on myös ulkomaalaisten rakentajien osuus pysynyt lähes olemattomana. Maan sisällä työvoiman liikkuvuus on vähentynyt.

- Tänä päivänä reissumiehet tulevat entistä harvemmin muualta Suomesta ja yhä useammin muista maista, sanoo Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Pipatti ennustaa työvoimapulan vetävän varsinkin Etelä-Suomeen lisää rakentajia ulkomailta ja muistuttaa, että taantuman jälkeen rakentaminen on palautunut normaalitasolle vasta asuinrakentamisessa. Muilla rakentamisen aloilla ollaan vielä jäljessä.

- Alalta poistuu vuosittain noin 5 000 osaajaa eläkkeelle eivätkä uudet, pienet ikäluokat riitä täyttämään vajetta, sanoo Pipatti.

Haasteita työmaille ja viranomaisille

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan ulkomaalainen työvoima tuo mukanaan haasteita nin työmaiden toimintaan kuin viranomaisillekin. Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että valtaosa ulkomaalaisista työskentelee aliurakointiyrityksissä, joiden työntekijöistä pääurakoitsijan työnjohdolla ei aina ole riittävää tietoa.

Vaikeuksia aiheuttavat myös kieliongelmat ja suomalaisten työehtojen noudattamisen valvonta. Yhdistyksen mukaan ulkomaisen työvoiman viranomaisvalvonnan lisääminen on välttämätöntä.

- Meidän onkin ennen kaikkea mietittävä sitä, miten toimimme ulkomaalaisten kanssa hallitusti suomalaisessa järjestelmässä, sanoo Pipatti.

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten edunvalvontayhdistys.

____________________________________________________________

Uusi Suomi: Outo kiista työvoimapulasta: ”5000 suomalaista pois vuodessa”

Rakennusteollisuus puhuu jälleen alan työvoimapulasta. Alalla on kiistelty käytännössä koko syksy siitä, vallitseeko työvoimapula vai työttömyys.

- Ulkomainen työvoima näyttää paikkaavan suomalaisia tekijöitä etenkin siellä mistä näistä on puutetta, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Pipatin mukaan vasta asuntorakentaminen on palautunut normaalitasolle – muut alat tulevat perässä.

- Kunhan rakentaminen vilkastuu, työvoimapula vetää meille lisää ulkomaalaisia varsinkin Etelä-Suomeen. Alalta poistuu vuosittain noin 5 000 osaajaa eläkkeelle, eivätkä uudet, pienet ikäluokat riitä täyttämään vajetta. Jäsenyrityksemme enteilivätkin kyselyssämme ulkomaisen työvoiman yleistyvän lähivuosina entisestään, Pipatti sanoo.

RT:n mukaan alalla työskentelevien ulkomaalaisten osuus on kaksinkertaistunut Suomessa neljän vuoden aikana ja lisää on tulossa.

Rakennusteollisuuden kyselyn mukaan lähes kaikkialla Suomessa yli puolet yrityksistä uskoo ulkomaisten työntekijöiden määrän kasvavan lähivuosina.

Rakennusliitto on kritisoinut rajusti ulkomaisen työvoiman käyttöä ja katsoo, että suomalaisten rakentajien työtilanne heikkenee ulkomaisen työvoiman käytön takia.

Jopa 15 000 alalla työskentelevää suomalaista voi olla ilman työtä sydäntalvella, kertoi liiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas Uudelle Suomelle aiemmin tässä kuussa.

- Ei yrityksillä ole varaa pitää suomalaisia työntekijöitä, Suokas pamautti Uudelle Suomelle.

Rakennusliitto on myös torjunut Rakennusteollisuuden väitteet, että rakennusalalla olisi paikoin työvoimapula.

- Ei ole todellista työvoimapulaa, vaan se on halpatyövoimapulaa, Suokas sanoi aiemmin.

Tarmo Pipatti myöntää, että ulkomaalaiseen työvoimaan liittyy haasteita.

- Vierasmaalaisten suuri osuus rakennusalalla on pysyvä ilmiö monissa Euroopan maissa. Meidän onkin ennen kaikkea mietittävä sitä, miten toimimme ulkomaalaisten kanssa hallitusti suomalaisessa järjestelmässä. Jotta ulkomaalaiset eivät saisi ansiotonta etua, on varmistettava, että he noudattavat suomalaisia työehtoja ja maksavat veronsa. Viranomaisvalvonnan lisääminen on välttämätöntä, ja valvonnan helpottamiseksi meidän tulee saada rakennusalalle pakolliseksi urakoitsija- ja työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuus sekä veronumerojärjestelmä, Pipatti linjaa.

RT:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan ulkomaalaisten osuus koko maassa on nyt noin 15 prosenttia talonrakentamistyömaiden työvoimasta.

____________________________________________________________

Rakennusliitto: Ulkomainen rakennustyövoima kasvussa – myös suomalaisrakentajien työllisyys parantunut

”Ulkomainen työvoima näyttää paikkaavan suomalaisia tekijöitä etenkin siellä mistä näistä on puutetta. Täystyöllisyyteen esimerkiksi Uudellamaalla on käytännössä mahdoton päästä, koska työnhakijoiden osaaminen ja tarjolla olevat työtehtävät eivät aina kohtaa tai hakijoiden työkyky voi olla heikentynyt. Lisäksi alueittaiset erot ovat suuria. Tänä päivänä reissumiehet tulevat entistä harvemmin muualta Suomesta ja yhä useammin muista maista”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Työllisyystilanne on parantunut tänä vuonna rakentamisen elpymisen myötä, ja rakennusalan työttömien työnhakijoiden määrä koko Suomessa on 12 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Luvut käyvät ilmi Työ- ja elinkeinoministeriön lokakuisesta työllisyyskatsauksesta.

Tarmo Pipatti muistuttaa, että taantuman jälkeen vasta asuntorakentaminen on palautunut normaalitasolle, mutta muilla rakentamisen alueilla ollaan vielä jäljessä. ”Kunhan rakentaminen vilkastuu, työvoimapula vetää meille lisää ulkomaalaisia varsinkin Etelä-Suomeen. Alalta poistuu vuosittain noin 5 000 osaajaa eläkkeelle, eivätkä uudet, pienet ikäluokat riitä täyttämään vajetta. Jäsenyrityksemme enteilivätkin kyselyssämme ulkomaisen työvoiman yleistyvän lähivuosina entisestään.”

Ulkomainen työvoima tuo mukanaan myös haasteita niin työmaiden toimintaan kuin viranomaisillekin. Ulkomaalaisista valtaosa työskentelee aliurakointiyrityksissä, jolloin pääurakoitsijan työnjohto ei usein edes tiedä mitä kaikkia kansallisuuksia työmaalle on tulossa. Kielivaikeudet voivat tuottaa työturvallisuus- ja laatuongelmia, varsinkin sellaisilla työmailla, joissa ei ole ulkomaalaisten opastamiseen vakiintuneita käytäntöjä ja kokenutta työnjohtoa. Helpottaakseen monikulttuurista yhteistyötä rakennusalan työmarkkinajärjestöt, Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto ja Toimihenkilöunioni, ovat yhdessä laatineet rakennusalalle eettiset ohjeet. Niissä kiinnitetään huomiota esimerkiksi syrjinnän ehkäisemiseen ja työturvallisuuden ylläpitämiseen.

”Vierasmaalaisten suuri osuus rakennusalalla on pysyvä ilmiö monissa Euroopan maissa. Meidän onkin ennen kaikkea mietittävä sitä, miten toimimme ulkomaalaisten kanssa hallitusti suomalaisessa järjestelmässä. Jotta ulkomaalaiset eivät saisi ansiotonta etua, on varmistettava, että he noudattavat suomalaisia työehtoja ja maksavat veronsa. Viranomaisvalvonnan lisääminen on välttämätöntä, ja valvonnan helpottamiseksi meidän tulee saada rakennusalalle pakolliseksi urakoitsija- ja työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuus sekä veronumerojärjestelmä ”, Tarmo Pipatti painottaa.

Rakennusteollisuus RT toteutti talonrakennustoimialan jäsenyrityksilleen työvoimakyselyn nyt neljäntenä peräkkäisenä vuonna. Tulokset muodostavat läpileikkauksen työmaiden työvoimasta marraskuun alussa. Yrityksiltä tiedusteltiin muun muassa niiden työmaiden ja työntekijöiden määrää sekä työvoiman rakennetta kyseisellä hetkellä. Kyselyyn vastasi 220 yritystä, joilla oli käynnissä lähes 2 000 työmaata ja niillä töissä noin 22 000 työntekijää. Koko talonrakennusalan työmailla arvioidaan olevan yhteensä noin 100 000 työntekijää. Luku ei sisällä toimihenkilöitä eikä yrittäjiä.