Iltalehti: Halla-ahon suosikit 25.11.2010
Turkulainen Maria Lohela ja vantaalainen Johannes Nieminen ovat molemmat nuoria ja koulutettuja eduskuntavaaliehdokkaita, joita perussuomalaiset kaipaavat riveihinsä.
Kieliä opiskellut Maria Lohela, 32, työskentelee käännöstoimistossa projektipäällikkönä. Kolmekymppinen filosofian ylioppilas Johannes Nieminen puolestaan on vantaalainen it-asiantuntija.
He ovat myös maahanmuuttovastaisen Jussi Halla-ahon laatimalla suosikkilistalla, jonka perussuomalaisten johto on hyväksynyt vain kakistellen. "Monikulttuurisuutta" kritisoivat Halla-ahon suosikkiehdokkaat eivät silti itse näe jakolinjaa perussuomalaisten sisällä.
Miksi liityit perussuomalaisiin?
ML: Perussuomalaiset edustavat parhaiten tavallisten ihmisten etuja.
JN: Maahanmuuttokritiikki ja EU-politiikka.
Miksi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi rajoittaa?
ML: Meidän pitää tavoitella maahanmuuttoa, joka on Suomelle eduksi. Sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät osallistumaan yhteiskuntamme kaikkiin toimintoihin.
JN: Kyse on humanitäärisen maahanmuuton rajoittamisesta, koska se heikentää meidän huoltosuhdettamme. Ghettoutuminen on realistinen uhkakuva.
Pitääkö EU:n tukea Irlannin vaikeuksissa olevia pankkeja?
ML: Näitä tupsahtelee koko ajan lisää. Mihin asti meidän pitää niitä paikkailla?
JN: Ei pidä. Asiat jatkuvat kuitenkin samaa rataa. En usko rahaliiton tulevaisuuteen.
Mikä on vaalipiirisi tärkein yhteiskunnallinen ongelma?
ML: Se on pitkäaikaistyöttömyys.
JN: Teemani ovat valtakunnallisempia, mutta ihmisiä puhuttaa, miksi pääkaupunkiseutu on niin suuri aluepolitiikan maksaja.
Onko Suomessa liian hyvä ansioturva suhteessa perusturvaan?
ML: Molemmista puuttuu kannustavuuden elementti.
JN: Ei ole ihan minun aihepiiriäni, mutta kannatan perustuloa.
Mikä mieltä olet Jussi Halla-ahosta?
ML: Olemme tuttavia tai voiko sanoa ystäviä. Ihailen häntä ja muita, jotka pitävät esillä itselleen tärkeää asiaa.
JN: Mukava persoona ja miellyttävää seuraa.
Entä perussuomalaisten puheenjohtajasta Timo Soinista?
ML: Mies paikallaan ja paras johtaja meille tällä hetkellä.
JN: Soini oli tärkeä henkilö, kun liityin puolueeseen. En ole nähnyt leiriytymistä.
Mikä on mielikuvasi ehdolle asettuneesta SAK:n ex-puheenjohtajasta Lauri Ihalaisesta (sd)?
ML: En ole seurannut hänen ammattiyhdistysuraansa.
JN: En osaa sanoa positiivista enkä negatiivista. Uudenmaan vaalipiiri kerää nimekkäitä ehdokkaita.
___________________________________________
Iltalehti: Puoluesihteeri Halla-ahon listasta: "Ei mitään tarvetta tällaisille"
Persut hyväksyvät kakistellen Jussi Halla-ahon listan.
Helsingistä eduskuntaan pyrkivä Jussi Halla-aho (ps) on laatinut listan puolueensa maahanmuuttokriittisistä ehdokkaista, joita hän pitää hengenheimolaisinaan.
Listalla on 11 ehdokasta eri puolilta maata.
Halla-aho kehuu nettisivuillaan, miten kuntavaaleissa joukko tuntemattomia henkilöitä puskettiin tehokkaalla verkkopuffauksella valtuutetuiksi ja varavaltuutetuiksi. Nyt yritetään tehdä sama temppu eduskuntavaaleissa. Halla-aho auttaa valitsemaan oikeat nimet listalta.
- Myös perussuomalaisten ehdokkaissa ja heidän painotuksissaan on tietysti eroja, ja on syytä pyrkiä edistämään sitä, että juuri oikeat ehdokkaat sijoittuvat kärkisijoille perussuomalaisten vaalilistoilla, Halla-aho kirjoittaa.
SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner nimesi Halla-ahon listan peräti vaalien kiinnostavimmaksi asiaksi. Hän varoitti Demarin haastattelussa, että Timo Soinin mukana voi tulla kymmenen sikaa säkissä eduskuntaan.
Tarpeeton lista
Toissaviikolla Soini ei halunnut ottaa kantaa Halla-ahon listaan lainkaan. Nyt apulaispuoluesihteeri Vesa-Matti Saarakkala sanoo, ettei puolue puutu Halla-ahon listaan.
- Mutta ei puolue kannustakaan tällaisia listoja tekemään.
Saarakkala vakuuttaa, ettei puolue ole jakautumassa halla-aholaisiin ja soinilaisiin.
- Minä en näe tällaisille listauksille mitään tarvetta. Esimerkiksi maahanmuuttoasioissa puolueen linja tulee olemaan ihan selkeä ja se tulee pitkälle miellyttämään myös Halla-ahoa ja hänen listallaan olevia ehdokkaita.
_____________________________________
Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Mielipidevaltaa
Timo Soini saattoi erehtyä, kun otti Jussi Halla-ahon puolueensa ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Soinin on varottava, ettei hänelle käy kuin esikuvalleen Veikko Vennamolle. Vennamolta äkisti paisuneen eduskuntaryhmän enemmistö karkasi omille teilleen kesken vaalikauden.
Lauma näyttää Soinilta hajoavan, ennen kuin voitokkaita eduskuntavaaleja ennätetään edes käydä. Halla-aho ei tyydykään ryhmän rivijäseneksi. Hän on jo tässä vaiheessa ryhtynyt jakamaan ehdokkaita eri vaalipiireissä vuohiin ja lampaisiin. Halla-aho antaa suosituksia, ketä missäkin vaalipiirissä pitäisi äänestää.
Halla-ahon kannattajat pyrkivät perussuomalaisten eduskuntaryhmään ketunhäntä kainalossa. Puolueelle voi käydä kuten vasemmistoliitolle vanhojen taistolaisten kanssa. Häntä voi heiluttaa koiraa koko vaalikauden ajan.