perjantai 26. marraskuuta 2010

YLE: Baltian putkimiehet alipalkalla - vain muutama tyytymätön

YLE Lahti: Baltian putkimiehet alipalkalla - vain muutama tyytymätön 26.11.2010

Ulkomaalaisomistuksessa ollut putkifirma maksoi noin 30 prosenttia pienempää palkkaa pääasiassa Baltiasta lähtöisin olleille työntekijöille. Erikoista on se, että vain muutama alipalkattu työntekijä oli tyytymätön palkkapussiinsa. Firman johtohenkilöt ovat itse myös ulkomaalaisia. Tapaus tuli esille Lahdessa.

Syyttäjä vaatii kahdelle lvi-liikkeen vastuuhenkilölle rangaistusta työsyrjinnästä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Syyttäjä epäilee, että Lahdessa toimiva putki- ja ilmastointialan firma on maksanut ulkomaalaisille työntekijöilleen huonompaa palkkaa kuin työehtosopimus edellyttää.

Työntekijöille on maksettu 8 -10 euroa tunnilta, kun työehtosopimus olisi edellyttänyt vähintään 10,64 euroa tunnilta.

Syyttäjän mukaan lvi-alan liikkeessä on ollut parhaimmillaan parikymmentä työntekijää. Vain muutama ulkomaalainen työntekijä on tyytymätön palkkaansa ja oikeudessa todistajina. Syyttäjä vaatii rikoshyötynä valtiolle neljän kesäkuukauden ajalta vuodelta 2008 liki 10 000 euron summaa.

Oikeudenkäynti jatkuu joulukuussa, koska lvi-firmassa on tapahtunut omistussuhteiden muutoksia. Yrityksen kotipaikka on pääkaupunkiseudulla.

Jutussa ovat mukana myös työsuojeluviranomaiset.