keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

HS: Yli puolet Suomen turvapaikanhakijoista kokenut kidutusta

Helsingin Sanomat/STT: Yli puolet Suomen turvapaikanhakijoista kokenut kidutusta 22.6.2011
YLE Uutiset: Suomessa elää tuhansia kidutettuja 26.6.2011
YleX: Mitä kidutus on? 27.6.2011 (audio, 7 min)
YLE Radio 1: Horisontti: Moni Suomeen tullut pakolainen on kokenut kidutusta (audio, 21:25-) 22.5.2011

Taustaa:
Pirinen Ilkka: Turvapaikanhakijoiden terveydentila (väitöskirja: tiivistelmä, pdf)

Yli puolet Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on kokenut kidutusta, arvioi Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskus. Suomessa siis elää tuhansia ihmisiä, joita on kidutettu.

Kidutusta käytetään edelleen ainakin 98 maassa. Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia tulee Suomeen erityisesti Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa muuttajista on vähemmistöjen edustajia.

Kidutetut kärsivät erilaisista traumoista ja persoonallisuuden muutoksista. Välillisesti kidutus vaikuttaa myös perheenjäseniin ja voi vaikeuttaa elämää sukupolvien ajan.

Tutkimusten mukaan kidutettujen lapset kärsivät psyykkisistä ongelmista normaalia enemmän. Suomeen tulevista turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisista lapsista ja nuorista kolmannes on vaikeasti traumatisoituneita.

Kidutettujen hoitoa vaikeuttavat traumaan liittyvät muistihäiriöt ja haluttomuus puhua tapahtuneesta.
______________________________________________________

Verkkouutiset: Tuhannet Suomessa asuvat kokeneet kidutusta

Suomessa elää Helsingin Diakonissalaitoksen kokoamien tietojen mukaan tuhansia kidutettuja.

Kidutettujen tarkan lukumäärän toteamista pidetään mahdottomana, sillä traumatisoitumisen jälkiseurauksiin kuuluu usein muistin toimintaan liittyviä häiriöitä sekä haluttomuutta muistella tapahtumaa.

Kidutuksen uhreja ovat välillisesti myös kidutettujen perheenjäsenet. Tutkimuksissa on todettu, että kidutettujen lapset kärsivät verrokkeja enemmän psyykkisistä ongelmista.

Suurin osa Suomessa asuvista kidutetuista ihmisistä on pakolais- ja turvapaikanhakijataustaisia. Suomeen suuntautuu humanitääristä muuttoa erityisesti Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Useimmiten muuttajat ovat lähtömaassaan erilaisten etnisten, uskonnollisten, seksuaalisten tai ideologisten vähemmistöjen edustajia.

Kidutettuja asuu eri puolilla Suomea, mutta tehokasta apua heille voidaan tarjota vain muutamassa toimipisteessä.

Kidutuksella tarkoitetaan kaikenlaisia toimia, joilla julkinen viranomainen tahallisesti aiheuttaa ihmiselle kovaa, joko henkistä tai ruumiillista kipua tai kärsimystä tarkoituksena tietojen tai tunnustusten saaminen häneltä tai kolmannelta henkilöltä. Tarkoituksena voi myös olla ihmisen rankaiseminen teosta, jonka hän on tehnyt tai hänen epäillään tehneen tai hänen tai muiden henkilöiden pelottelu.

Kidutuksen uhrit saavat Suomessa apua julkisen terveydenhuollon palveluista, mutta asianmukaista apua ei ole monestakaan syystä riittävästi saatavilla. Ilman kuntoutusta kidutuksen uhrit kärsivät oireidensa vuoksi usein työ- ja opiskelukyvyn menetyksestä.

__________________________________________

YLE Uutiset: Kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita käännytetään Suomesta

Kidutettuja maahanmuuttajia hoitavat lääkärit syyttävät maahanmuuttoviranomaisia piittaamattomuudesta kidutuksen uhreja kohtaan. Jopa kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita käännytetään vuosittain takaisin kotimaahansa vastoin YK:n kidutuksen vastaista sopimusta.

Suomessa on tuhansia kidutettuja pakolaisia tai turvapaikanhakijoita. Muutaman vuoden takaisen arvion mukaan heitä oli vähintään 2 000 - 5 000.

Lähes 60 prosentilla Suomessa olevista turvapaikanhakijoista on jonkinlainen kidutustrauma. Yleensä kidutuksesta puhuttaessa ajatellaan fyysistä kidutusta tai seksuaalista kidutusta, mutta psyykkinen kidutus voi jättää jopa vakavammat traumat.

- Nyt on tehty tutkimuksia, joiden mukaan psyykkinen kidutus aiheuttaa paljon enemmän ja pysyvämpiä jälkiä eli esimerkiksi valeteloitukset tai se, että joutuu katsomaan lapsensa tappamista tai vaimonsa raiskaamista. Nämä tapaukset usein sivuutetaan, Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen ylilääkääri Pekka Tuomola kertoo.

Viranomaiset piittaamattomia

Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa hoidetaan noin 200 kidutuksen uhria vuosittain. Ylilääkäri Pekka Tuomola syyttää maahanmuuttoviranomaisia piittaamattomuudesta kidutettuja turvapaikanhakijoita kohtaan.

- Meillä tehdään hyvin perusteellinen kartoitus, onko ihmistä kidutettu ja siitä kirjoitetaan lausunto. YK:n päätöslauselman mukaan kidutettua henkilöä ei saisi palauttaa takaisin maahan, missä häntä on kidutettu. Ongelma on se, etteivät maahanmuuttoviranomaiset aina ota huomioon tai usko meidän lausuntojamme, vaan tekevät negatiivisen päätöksen pakolaisstatuksesta, Tuomola harmittelee.

Tuomola arvelee, että vuosittain Suomesta palautetaan takaisin kotimaahansa kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita. Joskus palautuspäätöksen saanut henkilö on päässyt aloittamaan Suomessa traumojen hoidon.

- Tämähän on todella hirveä kokemus terapeutille, kun tietää että ihminen palautetaan samoihin olosuhteisiin, jossa häntä on kidutettu. Sehän on käytännössä kuolemantuomio.

______________________________________________

YLE Uutiset: Maahanmuuttovirasto: Kidutetuksi joutuminen ei ole peruste oleskeluluvalle

Maahanmuuttoviraston mukaan kidutuksen uhriksi joutuminen ei riitä turvapaikan tai muun oleskeluluvan perusteeksi. Kidutettujen kuntoutuskeskuksen ylilääkäri Pekka Tuomola syytti keskiviikkona maahanmuuttoviranomaisia piittamattomuudesta kidutuksen uhreja kohtaan.

Ylilääkäri Pekka Tuomolan mukaan maahanmuuttoviranomaiset eivät usko lääkäreiden tekemiä kartoituksia, joilla selvitetään, onko turvapaikanhakijaa kidutettu. Tuomolan mukaan Suomesta palautetaan vuosittain takaisin kotimaahansa kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttovirasto vastaa tähän kertomalla, ettei virasto kyseenalaista lääkäreiden asiantuntijalausuntoja. Pelkkä kidutuksen uhriksi joutuminen ei kuitenkaan Maahanmuuttoviraston mukaan riitä perusteeksi turvapaikalle tai muulle oleskeluvalle. Oleskelupaa harkitessaan virasto huomioi muun muassa hakijan kotimaan olot.

- Kidutetuksi joutumisen uhka on esimerkiksi voinut poistua, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomesta ei palauteta ihmisiä valtioihin, joissa heillä on edelleen vaara joutua kidutetuksi.

- Ulkomaalaislakiin sisältyy palautuskieltopykälä, joka otetaan huomioon aina maastapoistamismenettelyssä. Pykälän mukaan ketään ei saa palauttaa, jos on perusteltua uskoa, että palautettava voi joutua kidutetuksi kyseisessä valtiossa, Similä kertoo.

___________________________________________

YLE Uutiset: Suomessa elää tuhansia kidutettuja

Tänään sunnuntaina vietetään kansainvälistä kidutuksen uhrien päivää. YK:n kidutuksen vastainen sopimus julistettiin 24 vuotta sitten. Myös Suomessa elää tuhansia kidutettuja, muistutetaan Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksesta.

Suomessa asuu tuhansia kidutuksen uhreja. He ovat useimmiten täällä asuvia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, joita on kidutettu kotimaassaan tai pakolaisuuden aikana. Monet heistä ovat lapsia tai joutuneet kidutuksen uhriksi ollessan lapsia.

Kidutuksen vuoksi traumatisoituneita pakolaisia ja turvapaikanhakijoita hoidetaan Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa, joka toimii Helsingin Diakonissalaitoksen alaisuudessa.

Kuntoutuskeskus arvostelee sitä, että humanitaariseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvassa keskustelussa sivuutetaan kärsimykset, joita maahanmuuton taustalla on.

Kiduttaminen on edelleen hyvin yleistä. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi vuonna 2010 kidutustapauksista lähes sadassa eri maassa.

Kidutus on tahallista fyysisen tai henkisen kivun aiheuttamista, jonka tarkoituksena on mm. rankaisu, pelottelu tai tietojen saaminen. Kidutus aiheuttaa uhreilleen henkisiä vammoja, kuten traumaperäisiä stressihäiriöitä, masennusta, ahdistusta ja muistiongelmia.

Kidutus on kielletty useilla kansainvälisillä sopimuksilla. YK:n kidutuksen vastainen sopimus tuli voimaan 24 vuotta sitten. Läheskään kaikki jäsenvaltiot eivät ole vielä ratifinoineet sitä.