maanantai 20. kesäkuuta 2011

HS: Naisjärjestö: Kristillisen yhdistyksen kehitysapuraha syrjii vähemmistöjä

Helsingin Sanomat: Naisjärjestö: Kristillisen yhdistyksen kehitysapuraha syrjii vähemmistöjä 20.6.2011

Suomen evankelisluterilaisen kansanlähetysseuran lähetystyö on Naisasialiitto unionin hampaissa. Liitto tuomitsee tuoreessa kannanotossaan lähetysseuran ja sen alaisen Kansanlähetysopiston saaman valtion rahoituksen.

Unionin mukaan SEKL:in arvot ovat ristiriidassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusperiaatteiden kanssa.

Kannanotossa kerrotaan, että ulkoministeriö myönsi järjestölle 470 000 euroa kehitysyhteistyörahoja vuonna 2010. Järjestön alainen Kansanlähetysopisto puolestaan sai opetusministeriöltä 1,33 miljoonaa euroa. Kansanlähetysopisto kouluttaa SEKL:n lähetystyöntekijät.

SEKL ohjeistaa jäseniään muun muassa omantuntonsa mukaan kieltäytymään jumalanpalvelusyhteistyöstä naispappien kanssa. Unionin mukaan järjestö ei myöskään hyväksy seksuaalivähemmistöihin kuuluvan ottamista järjestöön työntekijäksi tai jäseneksi.

Naisasialiitto unioni vaatii syrjiviin periaatteisiin sitoutuneen järjestön rahoituksen lopettamista.

SEKL:n kotimaisen ja ulkomaisen työn johtaja Arto Hukari ei allekirjoita Naisasialiitto unionin syytöksiä. Hänen mukaansa lähetystyö on ennen kaikkea vähemmistöjen puolesta puhumista ja niiden tukemista, eikä niitä syrjivää.

"Esimerkiksi kristityt ovat monessa maassa vähemmistössä. Me puolustamme heidän oikeuksiaan harjoittaa uskontoaan ja elää sen mukaisesti."

Naispappeuden vastustaminen taas ei ole Hukarin näkemyksen mukaan tasa-arvokysymys. "Me noudatamme klassisen kristinuskon mukaista käsitystä seurakuntavirasta. Tämä on siis vain työnjakokysymys."

Hukari myöntää, että SEKL:n arvot poikkeavat Suomen evankelisluterilaisen kirkon kannoista ja ovat osittain ristiriidassa myös lainsäädännön kanssa. Siitä huolimatta hänestä ei ole ongelmallista, että valtio rahoittaa järjestön tekemää lähetystyötä.

"Ministeriöt ovat varmasti tarkkaan määritelleet ne perustelut, joilla SEKL ja Kansanlähetysopisto ovat tuen saaneet. Joka tapauksessa lähetystyö perustuu aina Raamattuun."

Naisasialiitto unioni on huolissaan siitä, että syrjiviin periaatteisiin sitoutuneen järjestön lähetystyö voi heikentää kehittyvissä maissa elävien naisten ja vähemmistöjen asemaa.

___________________________________________

Tiedote: Naisasialiitto Unioni vaatii naisia ja vähemmistöjä syrjivän lähetystyörahoituksen lopettamista

Unioni Naisasialiiton tietoon on tullut, että Suomen valtio rahoittaa lähetystyötä, joka on ristiriidassa tasa-arvo - ja yhdenvertaisuusperiaatteiden kanssa. Vuonna 2010 ulkoasiainministeriö myönsi 470 000 euroa kehitysyhteistyövaroja Suomen evankelisluterilaiselle Kansanlähetykselle (SEKL). Opetusministeriö myönsi 1.33 miljoonaa euroa SEKL:in ylläpitämälle ja sen periaatteisiin sitoutuvalle Kansanlähetysopistolle.

Naisasialiitto Unioni pitää ongelmana seuraavia asioita:
•SEKL:in mukaan naisten tulee olla alamaisia miehille perheessä ja seurakunnassa.
•Järjestö vastustaa naispappeutta ja kehottaa jäseniään ja työntekijöitään kieltäytymään jumalanpalvelusyhteistyöstä naispappien kanssa.
•Järjestö ei hyväksy seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ottamista järjestönsä tai kirkon työntekijöiksi.

SEKL tekee lähetystyötä sekä kotimaassa että ulkomailla. Sillä on lähetystyöntekijöitä muun muassa Afrikassa, Aasiassa ja Oseaniassa.

Unioni Naisasialiitto ei hyväksy sitä, että valtio rahoittaa SEKL:n toimintaa. SEKL on sitoutunut syrjiviin oppeihin toimiessaan kehittyvissä maissa, joissa YK:n jäsenjärjestöt ja ihmisoikeusjärjestöt samanaikaisesti ponnistelevat naisten ja vähemmistöjen ihmisoikeuksien parantamiseksi. Kehittyvissä maissa elävien naisten ja vähemmistöjen omat tasa-arvoliikkeet ovat mahdollisesti myös vaarassa heikentyä syrjivän lähetystyön seurauksena. Naisten ja seksuaalivähemmistöjen sortaminen on maailmanlaajuinen ja vakava ihmisoikeusongelma. Valtion tulee lopettaa syrjivien asenteiden ja käytäntöjen levittämisen ja vahvistamisen rahoittaminen.