keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

YLE: Vähemmistövaltuutettu: Romanien häätämisellä ei ratkaista ongelmaa

YLE Uutiset: Vähemmistövaltuutettu: Romanien häätämisellä ei ratkaista ongelmaa 15.6.2011

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on huolissaan vähemmistöjä ja ulkomaalaisia kohtaan kiristyneistä asenteista. Biaudet´n mukaan asenteiden kovenemisesta kertoo muun muassa rasistisen puheen lisääntyminen internetissä, tiukentunut lainsäädäntö ja romanien kohtelu.

Biaudet´n mukaan vähemmistöjä koskevasta syrjinnästä ja nettirasismista tulee aiempaa enemmän yhteydenottoja vähemmistövaltuutetulle.

- Yhteydenottojen mukaan meidän pitäisi puuttua näihin asioihin, mutta meidän resurssimme eivät riitä tähän. Toivon lisää yhteiskuntakeskustelua siitä, mikä on se taso, jolla toivomme toisiamme puhuteltavan tässä yhteiskunnassa.
Tiukentunut lainsäädäntö huolettaa

Biaudet on myös huolissaan tiukentuneesta maahanmuuttopolitiikasta. Se näkyy muun muassa lainsäädännössä, joka heikentää turvapaikanhakijoiden oikeutta perheenyhdistämiseen.

- Perheenyhdistämisessä ei ole kohtuullista, että oikeuden toteutuminen tai oleskeluluvan saaminen on riippuvainen siitä, miten kauan viranomainen käsittelee asiaa. Jos viranomainen käsittelee puolitoista vuotta asiaa ja asianosainen ehtii täyttää sinä aikana 18 vuotta, niin oikeus ei toteudu.

Romaneja kohdeltava ihmisarvoisesti

Eva Biaudet´n mielestä muun muassa Helsingin päätös häätää romanileirit mailtaan kertoo osaltaan asenteiden kiristymisestä ulkomaalaisia kohtaan.

Biaudet muistuttaa, että vaikka kaupungilla on oikeus päättää siitä, missä saa leiriytyä, niin romanien häätämisellä ei ratkaista ongelmaa. Biaudet´n mukaan romanejakin on kohdeltava ihmisarvoisesti, vaikka heidän lähtömaissaan heitä olisikin syrjitty.

- Se, että heidän lähtökohtansa on sellainen, että se ei ole turvannut heidän oikeuksiaan, niin se ei anna meille oikeutta sulkea silmiämme. Meidän pitäisi enemmän ajatella sitä, miten meidän palvelumme voisivat kohdata heidän tarpeensa. Heillä on siihen osittain oikeus, koska on kyse perustavaa laatua olevista palveluista, kuten perusterveydenhuollosta.

__________________________________________________

MTV3: Vähemmistövaltuutettu: Romaneille järjestettävä koulutus

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mukaan Helsingin kaupungin päätös purkaa luvattomat romanileirit on keinotekoinen ratkaisu ongelmaan.

Hänen mukaansa kerjäläisongelmaa ei ratkaista lakaisemalla kerjäläisiä katukuvasta.

– Kyllä mielestäni olisi tärkeää, että heillä olisi katto pään päällä.

– Nämä ihmiset oleskelevat tällä hetkellä maassamme. Silloin pienillä lapsilla tulee olla oikeus terveydenhuoltoon tai jopa kouluun, jos he oleskelevat täällä koulukauden aikana.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina häätää luvattomasti alueella asuvat romanit ja purkaa leirit. Nyt odotetaan käräjäoikeuden päätöstä leirien tyhjentämisestä, mutta se saattaa venyä elokuulle.

Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä on kuitenkin eri mieltä. Hänen mukaansa tavoitteena on se, leiriytyjät palaavat syksyyn mennessä kotimaansa koulunpenkille.