lauantai 25. kesäkuuta 2011

Uusi Suomi: Kansanedustaja matkisi tiukan "Tanskan mallin" Suomeen

Uusi Suomi: Kansanedustaja matkisi tiukan "Tanskan mallin" Suomeen 25.6.2011

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen toivoo Suomen seuraavan Tanskan esimerkkiä rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisessa.

Tiukasta ulkomaalaislainsäädännöstään tunnetun Tanskan parlamentin odotetaan piakkoin hyväksyvän lakiehdotuksen, joka tekisi ulkomaalaisen rikokseen syyllistyneen karkottamisesta lähes automaattisen käytännön. Tähän mennessä karkotuksen vaatiminen on ollut syyttäjän tehtävä ja rikoksen on täytynyt olla vakava.

Tossavainen sanoo Puheenvuoro-blogissaan, ettei keksi "yhtään karkottamisesta johtuvaa haittaa".

– Hyötypuolia sen sijaan löytyy. Ensinnäkin maamme vankilat ovat jo niin täynnä, että sitä on käytetty jopa perusteena eräiden rangaistusten lieventämisessä. Toisaalta yksi vankilapäivä maksaa suomalaisille veronmaksajille enemmän kuin yksi päivä keskivertohotellissa. Ja sekin kannattaa muistaa, että karkottamisen jälkeen rikolliset eivät yhtä suurella todennäköisyydellä ole uusimassa rötöstelyään kuin jos pääsevät täällä vankilatuomion jälkeen vapauteen, kirjoittaa Tossavainen.

–Rikolliset on karkotettava Suomesta Tanskan mallin mukaisesti, hän toteaa.

Tanskalaisen Information-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan on erittäin todennäköistä, että Tanska joutuu mahdollisen lainmuutoksen vuoksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Parlamentti on tästä huolimatta hyväksymässä lakiehdotuksen. Tossavaisen mukaan tämä johtuu siitä, että laki on osa niin sanottua turvallisuuspakettia, josta hallitus sopi maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen kanssa.

–Vastineeksi hallitus sai puolueen tuen talousuudistuksilleen, Tossavainen kertoo.

Tanskassa tehdyn lakiehdotuksen mukaan karkotus muutettaisiin ehdolliseksi vain, jos se olisi ”varmuudella” ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa.