YLE Helsinki: Vuoden pakolaisnainen: Pakolaisen asema on parantunut Suomessa 20.6.2011
Aamulehti: Haastattelussa vuoden pakolaisnainen Saido Mohammed 19.6.2011
Vuoden pakolaisnaisen Saido Mohamedin mielestä pakolaisten kotoutumisessa ollaan koko ajan menossa Suomessa parempaan suuntaan. Maanantaina vietetään maailman pakolaispäivää.
Vaikka pakolaisten olot Suomessa ovat nyt paremmat, Saido Mohamedin mielestä helposti unohdetaan, että alaikäiset pakolaiset tarvitsevat paljon tukea kotoutumiseen.
- Heidän ryhmiinsä kyllä löytyy erilaisia ihmisiä, jotka ovat kokeneet sotaa, kidutuksia ja raiskauksia, mutta on tärkeää, että traumaa kokeneille nuorille annetaan apua erilaisiin tarpeisiin.
Kotimaasta on pakko lähteä
Mohamed tuli itse vuonna 1992 Somaliasta Suomeen ja on asunut täällä yli puolet elämästään.
- Nyt elän molempia kulttuurejani. Niissä ei ole minulle mitään ristiriitaa.
Hän toivoo, että ihmiset muistaisivat pakolaisten lähteneen kotimaastaan, koska on ollut pakko.
- He eivät ole lähteneet vapaaehtoisesti ja haluavat rakentaa täällä nyt omaa elämää, elää rauhassa, opiskella ja tehdä töitä.
- Jokainen pakolaistaustainen ihminen muistaa, kun on pitänyt lähteä lapsuudenkodista ja vanhemmat ja sisarukset ovat hajonneet.
Vapaaehtoistyölle enemmän arvostusta
Saido Mohamed on tehnyt vapaaehtoistyötä pitkään parantaakseen naisten ja tyttöjen asemaa. Häntä kiinnostaa erityisesti maahanmuuttajien kanssa työskentely. Hän on tehnyt yli 10 vuotta työtä nuorten kanssa.
- Minulle on tärkeää, että nuoret saavat vahvistaa omaa identiteettiään ja pärjäävät tässä yhteiskunnassa.
Mohamedin mielestä vapaaehtoistyötä ei arvosteta niin paljon kuin pitäisi.
- Suuri osa Suomessa asuvista maahanmuuttajataustaisista ihmisistä auttaa muita samaan kulttuuriin kuuluvia ja tekee näin vapaaehtoistyötä.
_____________________________________________
Aamulehti: Haastattelussa vuoden pakolaisnainen Saido Mohammed
Suomenkin Neito. Somalilaiset ovat järjettömän vahvoja ja määrätietoisia, suomalaiset puolestaan ahkeria ja itsenäisiä.
Vuoden pakolaisnainen Saido Mohammed on näitä molempia, omasta mielestään vähän vaarallinen yhdistelmä
[...]
On ihan uskomatonta, että Suomessa kansanedustaja voi julkisesti ja lehdessä sanoa sanan neekeri! Kehitys menee takapakkia, ei 1990-luvulla ollut tällaista!
Ihmisoikeusliitossa työskentelevä Mohammed pääsee lempiaiheeseensa. Suomi on monikulttuurinen maa, ollut jo pitkään. Sille ei vain voi mitään.
Eniten häntä kyrsii pyhä yksinkertaisuus, joka vaivaa maahanmuuttokeskustelua. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin. Jos pakolaisista todella halutaan eroon, pitäisi erota kansainvälisistä sopimuksistakin. Siitä vain kokeilemaan mitä se tekisi Suomi-brändille ulkomaille.
Keskustelussa maahanmuuttajat ja pakolaiset niputetaan kaikki yhteen. Joka kymmenes Helsingissä asuva ihminen on kokonaan, tai puoliksi tai osaksi ulkomaalainen. Tilastojen ulkopuolella useimpien sukupuu osoittautuu vähintään isovarpaan muualta perityksi.
Mitä maahanmuuttajille sitten pitäisi tehdä? Käskeä heitä muuttamaan pois? Mihin? Ketkä saisivat jäädä?
Tuntuu siltä että Suomi ei ole vieläkään ihan valmis kansainvälisyyteen. Nyt ratkaistaan halutaanko Suomesta hyvä vai ikävä paikka. Moni maahanmuuttajista todella ahkeroi tämän yhteiskunnan eteen. Maailma on vain sen verran pieni että ihmiset muuttavat rasistisista maista muualle.
Mohamed epäilee, että iso osa perussuomalaisten kannattajista on hyväsydämmisiä ihmisiä, jotka eivät vain ehkä ymmärrä, missä mennään.
Siitä huolimatta vaali-iltana Saido Mohammedin keittiössä höyrysi. Aina jos minulla on paha mieli, löydän itseni patojen ääressä.