YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoiden määrä laski lähes 40 prosenttia 14.6.2011
Suomesta turvapaikkaa haki alkuvuonna 913 henkilöä. Määrä on 39 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, vuoden loppuun mennessä hakijoita arvioidaan olevan yhteensä noin 3 000. Viime vuoden koko määrä oli 4 018.
Eniten turvapaikkahakemuksia tekivät alkuvuonna irakilaiset, somalialaiset, venäläiset sekä afganistanilaiset.
Yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoista oli yhteensä 50, mikä on yli puolet edellisvuotta vähemmän.
Merkittävin ero viime vuoden alkuun verrattuna näkyi EU-kansalaisten jättämien turvapaikkahakemusten määrässä.
Hakemusmäärän vähenemiseen on mahdollisesti vaikuttanut huhtikuussa 2010 käynnistynyt Maahanmuuttoviraston ja poliisin pilottihanke käsittelyn tehostamiseksi ja heinäkuussa 2010 voimaan tullut rajoitus EU-kansalaisten vastaanottopalveluissa.
Reilu kolmannes päätöksen saaneista sai jäädä Suomeen.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että turvapaikanhakijoiden määrä on aina yhteydessä maailman konflikteihin ja katastrofeihin.
_________________________________________
Maahanmuuttoviraston tiedote: Turvapaikanhakijoiden määrä laski alkuvuonna yli kolmanneksen
Turvapaikkaa haki Suomesta tammi–huhtikuussa 913 henkilöä, mikä on 39 prosenttia edellisvuoden alkua vähemmän (2010: 1 505). Turvapaikanhakijoiden määrä näyttääkin jäävän viime vuotta pienemmäksi. Mikäli hakijamäärä ei lähde kasvuun, odotettavissa on noin 3 000 hakijaa tämän vuoden aikana (2010: 4 018).
Eniten turvapaikkahakemuksia tekivät alkuvuonna irakilaiset (181), somalialaiset (121), venäläiset (100) ja afganistanilaiset (73).
Yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoista oli 50. Tämä on 57 prosenttia vähemmän kuin tammi–huhtikuussa 2010, jolloin alaikäishakijoita saapui 116.
EU-kansalaisten turvapaikkahakemukset loppuneet lähes kokonaan
Merkittävä ero viime vuoden alkuun verrattuna on EU-kansalaisten jättämien turvapaikkahakemusten määrän huomattava väheneminen. Alkuvuonna EU-kansalaiset ovat jättäneet alle 20 hakemusta, kun viime vuonna samana ajankohtana Bulgaria (198 hakijaa) ja Romania (54 hakijaa) olivat kymmenen suurimman hakijaryhmän joukossa.
Hakemusmäärän vähenemiseen on mahdollisesti vaikuttanut huhtikuussa 2010 käynnistynyt Maahanmuuttoviraston ja poliisin pilottihanke käsittelyn tehostamiseksi ja heinäkuussa 2010 voimaan tullut rajoitus EU-kansalaisten vastaanottopalveluissa.
Rajoituksen mukaan turvapaikkaa hakeva EU-kansalainen saa olla vastaanottokeskuksessa vain siihen saakka, kun hän saa tiedoksi kielteisen päätöksen. Käsittelyn tehostamisen myötä kielteinen päätös turvallisen alkuperämaan perusteella annetaan muutamassa päivässä.
Reilu kolmannes päätöksen saaneista sai jäädä Suomeen
Turvapaikkapäätöksiä tehtiin tammi–huhtikuussa 1 268 henkilölle. Heistä 37 prosenttia (464 henkilöä) sai myönteisen päätöksen, eli joko turvapaikan tai oleskeluluvan jollakin perusteella. Turvapaikka myönnettiin yhteensä 64 henkilölle. Kielteisen päätöksen sai 56 prosenttia hakijoista (716 henkilöä). Dublin-päätösten[1] osuus kaikista päätöksistä oli 21 prosenttia.
Tarkempi tilastokatsaus verkossa
Tarkempi katsaus tammi–huhtikuun 2011 turvapaikka-asioista löytyy Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta www.migri.fi > Tilastot > Turvapaikka- ja pakolaistilastot
[1] Dublin-päätöksessä hakemusta ei tutkita Suomessa, vaan hakija käännytetään vastuussa olevaan valtioon. EU-maiden, Islannin, Norjan ja Sveitsin välisen Dublin-järjestelmän periaatteena on, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä sopimusvaltiossa. Jos turvapaikkahakemuksen jättävä on aiemmin hakenut turvapaikkaa jostain muusta Dublin-maasta, tämä maa on velvollinen ottamaan hakijan takaisin ja käsittelemään hänen hakemuksensa.