Ulkoministeriön kehitysviestintä: Pakolaisuuden syyt ja ratkaisut entistä monimutkaisempia 10.6.2011
Suomessa torstaina vierailleen YK:n pakolaispäävaltuutetun António Guterresin mukaan pakolaisuuteen johtavat syyt ovat monimutkaistuneet ja konfliktien ratkaisut vaikeutuneet.
Erityisinä haasteina tämän hetken pakolaistyössä António Guterres pitää sitä, että samalla kun jo olemassa olevat konfliktit ja niiden aiheuttamat pakolaisongelmat jatkuvat, syntyy uusia, entistä monimutkaisempia kriisejä.
Nykykonflikteissa on hänen mukaansa yhä useammin vastakkain useita eri ryhmittymiä sen sijaan että kaksi valtiota, tai hallituksen joukot ja kapinalliset, taistelisivat keskenään.
”Tämä luo turvattomuutta ja ennakoimattomuutta, mikä vaikeuttaa entisestään paitsi paikallisten ihmisten elämää, myös avustustöitä”, vuodesta 2005 YK:n pakolaispäävaltuutettuna työskennellyt Guterres toteaa.
Tulevaisuudessa haasteina ovat entistä enemmän myös ilmastonmuutoksen, aavikoitumisen ja vesi- ja ruokapulan seurauksena kotoaan lähtemään joutuvat ihmiset, kehitysmaiden kaupungeissa elävät pakolaiset ja vaikkapa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainotut.
Pakolaisongelma koskettaa eniten kehitysmaita
Guterres muistuttaa, että 80 prosenttia maailman pakolaisista elää kehitysmaissa. Hänen mukaansa esimerkiksi Libyan kriisin pakolaisista vain alle kaksi prosenttia on hakeutunut Eurooppaan ja yksinomaan Etelä-Afrikkaan on parin viime vuoden aikana tullut saman verran turvapaikanhakijoita vuodessa kuin kaikkiin Euroopan maihin yhteensä.
Muualta tulleiden pakolaisten tilannetta ymmärretään hänen mukaansa paremmin kehitysmaissa kuin Euroopassa.
”Olen esimerkiksi Liberiassa vieraillessani nähnyt, kuinka paikalliset jakavat Norsunluurannikolta tulleiden pakolaisen kanssa sen vähän, mitä heillä on ja tekevät kaikkensa näiden auttamiseksi.”
Sen lisäksi, että tiedot pakolaisten sijoittumisesta ovat usein hataria, todellisuus maailman pakolaisongelmasta näyttäytyy vääristyneenä myös siksi, että media keskittyy lähinnä yhteen kriisiin kerrallaan ja jatkuvat konfliktit painuvat taustalle.
”Tällä hetkellä pidempään jatkuneita konflikteja, joiden seurauksena monet ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan, on ainakin Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa, Somaliassa ja Afganistanissa. Myös Sudanin tilanne, joka ei suinkaan ole helpottumassa, on jäänyt taka-alalle.”
Eurooppa kaipaa yhtenäistä linjaa
Guterresin mukaan pakolaisten pienestä määrästä huolimatta Euroopassa nousee valtaisa keskustelu aina silloin kun suurempi joukko pakolaisia hakeutuu tänne.
”Populisteille aihe on helppo tapa kiihdyttää kansalaisia, sillä pakolais- ja maahanmuuttokeskustelussa jos missä jylläävät tunteet, pelot ja ennakkoluulot.”
Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista peräti 80 prosenttia tulee Guterresin mukaan Kreikan kautta, ja Euroopan maiden tulisikin hänen mielestään paitsi jakaa vastuuta asiassa, myös sopia yhtenäisestä turvapaikkapolitiikasta.
”Tällä hetkellä Euroopassa on erittäin toimimaton turvapaikkapolitiikka. Sekä kriteerit turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi että heidän oikeutensa vaihtelevat valtavasti eri maiden välillä”, toteaa Guterres.